skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z ogórków awokado jajka? Aby przygotować sałatkę, przygotuj jajka. Muszą być ugotowane. Aby to zrobić, gotuj je we wrzącej wodzie przez 5-7 minut. Następnie spuść gorącą wodę i ostudź, zalej zimną. Obierz schłodzone jajka ze skorupy.
Krok 2:
Awokado wybierz miękki, kremowy miąższ. Pokrój go na 2 części i usuń pestkę. Obierz skórkę.
Krok 3:
Pokrój miąższ awokado w kostkę i włóż do przygotowanej miski sałatkowej.
Krok 4:
Umyj ogórek i podobnie pokrój w kostkę. Dodaj pokrojony ogórek do miski do awokado.
Krok 5:
Ugotowane jajka pokrój w dużą kostkę, aby w sałatce nie rozmazały się na innych składnikach. Dodaj posiekane jajka do sałatki.
Krok 6:
Następnie dodaj trochę posiekanej zieleni. Możesz użyć kopru i zielonej cebuli.
Krok 7:
Dopraw sałatkę majonezem i wymieszaj. Delikatnie wymieszaj sałatkę, aby miękkie składniki nie zostały poważnie uszkodzone. Włóż do lodówki i pozwól mu trochę ostygnąć. Przed podaniem przenieś sałatkę do salaterki i podawaj. Smacznego!
przepis na tę sałatkę spodoba się tym, którzy nie jedzą mięsa, ale chcą przygotować obfite, zdrowe i pożywne danie. A wszystko dzięki obecności w nim awokado.
awokado jest bardzo kaloryczne, ale może być dodawane do diety diabetyków i osób stosujących ścisłą dietę. A wszystko dlatego, że jego indeks glikemiczny wynosi tylko 10 jednostek.
awokado zawiera dużo zdrowych tłuszczów, ale jego smak jest bardzo delikatny i przyjemny. I uwielbiam dodawać awokado do różnych sałatek. Tak, zdarza się i po prostu jem.
jeśli przy zakupie masz twardy, niedojrzały owoc, pozwól mu leżeć w temperaturze pokojowej przez kilka dni.Dojrzeje i stanie się bardziej miękki.
aby pokrojone awokado nie miało czasu na ciemnienie - skrop je odrobiną soku z cytryny.
awokado świetnie komponuje się z ogórkami. W razie potrzeby sałatkę można doprawić nie majonezem, ale śmietaną lub jogurtem.
okazuje się bardzo smaczne!
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Awokado - 208 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g