Sałatka z ogórków awokado jajka

pyszna, lekka i co najważniejsze zdrowa sałatka. Bardzo lubię lekkie i szybkie sałatki, które są przygotowywane dosłownie w podróży. Ta sałatka jest właśnie z tej kategorii. Gotowa sałatka okazuje się bardzo lekka w smaku, ale jednocześnie dość satysfakcjonująca.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 6 g
tłuszcze 65 % 17 g
węglowodany 12 % 3 g
192 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z ogórków awokado jajka? Aby przygotować sałatkę, przygotuj jajka. Muszą być ugotowane. Aby to zrobić, gotuj je we wrzącej wodzie przez 5-7 minut. Następnie spuść gorącą wodę i ostudź, zalej zimną. Obierz schłodzone jajka ze skorupy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Awokado wybierz miękki, kremowy miąższ. Pokrój go na 2 części i usuń pestkę. Obierz skórkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój miąższ awokado w kostkę i włóż do przygotowanej miski sałatkowej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj ogórek i podobnie pokrój w kostkę. Dodaj pokrojony ogórek do miski do awokado.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ugotowane jajka pokrój w dużą kostkę, aby w sałatce nie rozmazały się na innych składnikach. Dodaj posiekane jajka do sałatki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj trochę posiekanej zieleni. Możesz użyć kopru i zielonej cebuli.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dopraw sałatkę majonezem i wymieszaj. Delikatnie wymieszaj sałatkę, aby miękkie składniki nie zostały poważnie uszkodzone. Włóż do lodówki i pozwól mu trochę ostygnąć. Przed podaniem przenieś sałatkę do salaterki i podawaj. Smacznego!

przepis na tę sałatkę spodoba się tym, którzy nie jedzą mięsa, ale chcą przygotować obfite, zdrowe i pożywne danie. A wszystko dzięki obecności w nim awokado.
awokado jest bardzo kaloryczne, ale może być dodawane do diety diabetyków i osób stosujących ścisłą dietę. A wszystko dlatego, że jego indeks glikemiczny wynosi tylko 10 jednostek.
awokado zawiera dużo zdrowych tłuszczów, ale jego smak jest bardzo delikatny i przyjemny. I uwielbiam dodawać awokado do różnych sałatek. Tak, zdarza się i po prostu jem.
jeśli przy zakupie masz twardy, niedojrzały owoc, pozwól mu leżeć w temperaturze pokojowej przez kilka dni.Dojrzeje i stanie się bardziej miękki.
aby pokrojone awokado nie miało czasu na ciemnienie - skrop je odrobiną soku z cytryny.
awokado świetnie komponuje się z ogórkami. W razie potrzeby sałatkę można doprawić nie majonezem, ale śmietaną lub jogurtem.
okazuje się bardzo smaczne!

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy