Zupa serowa dla leniwych

pyszna kremowa zupa z roztopionego sera. Ta zupa jest idealna jeśli jesteś zbyt leniwy, aby gotować lub jeśli chcesz zrobić coś szybkiego i smacznego. Zupa jest lekka, kremowa, a krakersy doskonale ją uzupełniają.
nordiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 47 % 7 g
węglowodany 40 % 6 g
81 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

pokrój ziemniaki w kostkę, opłucz, zalej zimną wodą.
gotuj przez 15 min.
drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki, pokrój ser w kostkę.
pokrój chleb w kostkę.
wlej trochę oleju na rozgrzaną patelnię i włóż chleb.
smażyć, aż grzanki będą chrupiące i złote.
wlej olej roślinny na patelnię, dodaj masło, włóż cebulę, smaż przez 2 minuty, dodaj marchewkę, smaż przez 1 minutę.
włóż pieczeń do rondla, dodaj ser śmietankowy, mieszaj, aż ser całkowicie się rozpuści.
dodaj sól, pieprz, gotuj przez kolejne 3 minuty, wyłącz ogień i odstaw pod przykryciem na 5 minut.
podawać z grzankami i ziołami.

ser topiony to produkt wytwarzany na bazie serów podpuszczkowych, twarogu, mleka w proszku, masła i innych produktów mlecznych. Często dodaje się do niego różne przyprawy i pikantne zioła, specjalne wypełniacze i tłuszcze roślinne. Jest wytwarzany przez topienie w temperaturach około 90 stopni z obowiązkowymi dodatkami w postaci soli topiących, które pomagają serowi pozostać miękkim przez długi czas i nie starzeć się. Każdego roku na półkach supermarketów można zobaczyć coraz więcej wszelkiego rodzaju opakowań z tym produktem. Zdarza się w pudełkach, plastikowych słoikach i folii. Istnieje zarówno zwykły ser śmietankowy, jak i jego różne odmiany: z boczkiem, z grzybami, z szynką, z ziołami i innymi dodatkami.
W sumie można wyróżnić cztery rodzaje sera topionego: makaron; plasterek; słodki; kiełbasa.
ser o konsystencji pasty przypomina domową śmietanę. Gatunek ten różni się od innych dużą zawartością tłuszczu i wody. Jest plastyczny, łatwo rozpoznawalny po delikatnym kremowym smaku i charakterystycznym aromacie. Często pakowane w plastikowe pojemniki. Jest dość łatwy do rozsmarowania na chlebie, używany jako kit do kanapek lub do robienia sosów. Produkt podobny do pasty można znaleźć zarówno w zwykłej kremowej formie, jak i z różnymi dodatkami w postaci przypraw i przypraw. Ser plasterkowy jest znacznie grubszy niż poprzedni rodzaj. Wystarczy pokroić w plasterki lub małe kawałki, stąd jego nazwa. Jego zawartość tłuszczu może zwykle osiągnąć 70 procent. Najczęściej można go znaleźć w tradycyjnym opakowaniu foliowym, znanym większości od dzieciństwa. Właśnie taki jest znany nam wszystkim ser topiony "przyjaźń". Sery plasterkowe mogą być również zwykłe i z dodatkami. Słodki ser absolutnie zasługuje na swoją nazwę. Jest to zwykły ser topiony, ale z dodatkiem różnych smaków i aromatów. Jest często używany jako deser.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 odmiany - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb"doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g

Podobne przepisy