skład / składniki
metoda gotowania
pokrój ziemniaki w kostkę, opłucz, zalej zimną wodą.
gotuj przez 15 min.
drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki, pokrój ser w kostkę.
pokrój chleb w kostkę.
wlej trochę oleju na rozgrzaną patelnię i włóż chleb.
smażyć, aż grzanki będą chrupiące i złote.
wlej olej roślinny na patelnię, dodaj masło, włóż cebulę, smaż przez 2 minuty, dodaj marchewkę, smaż przez 1 minutę.
włóż pieczeń do rondla, dodaj ser śmietankowy, mieszaj, aż ser całkowicie się rozpuści.
dodaj sól, pieprz, gotuj przez kolejne 3 minuty, wyłącz ogień i odstaw pod przykryciem na 5 minut.
podawać z grzankami i ziołami.
ser topiony to produkt wytwarzany na bazie serów podpuszczkowych, twarogu, mleka w proszku, masła i innych produktów mlecznych. Często dodaje się do niego różne przyprawy i pikantne zioła, specjalne wypełniacze i tłuszcze roślinne. Jest wytwarzany przez topienie w temperaturach około 90 stopni z obowiązkowymi dodatkami w postaci soli topiących, które pomagają serowi pozostać miękkim przez długi czas i nie starzeć się. Każdego roku na półkach supermarketów można zobaczyć coraz więcej wszelkiego rodzaju opakowań z tym produktem. Zdarza się w pudełkach, plastikowych słoikach i folii. Istnieje zarówno zwykły ser śmietankowy, jak i jego różne odmiany: z boczkiem, z grzybami, z szynką, z ziołami i innymi dodatkami.
W sumie można wyróżnić cztery rodzaje sera topionego: makaron; plasterek; słodki; kiełbasa.
ser o konsystencji pasty przypomina domową śmietanę. Gatunek ten różni się od innych dużą zawartością tłuszczu i wody. Jest plastyczny, łatwo rozpoznawalny po delikatnym kremowym smaku i charakterystycznym aromacie. Często pakowane w plastikowe pojemniki. Jest dość łatwy do rozsmarowania na chlebie, używany jako kit do kanapek lub do robienia sosów. Produkt podobny do pasty można znaleźć zarówno w zwykłej kremowej formie, jak i z różnymi dodatkami w postaci przypraw i przypraw. Ser plasterkowy jest znacznie grubszy niż poprzedni rodzaj. Wystarczy pokroić w plasterki lub małe kawałki, stąd jego nazwa. Jego zawartość tłuszczu może zwykle osiągnąć 70 procent. Najczęściej można go znaleźć w tradycyjnym opakowaniu foliowym, znanym większości od dzieciństwa. Właśnie taki jest znany nam wszystkim ser topiony "przyjaźń". Sery plasterkowe mogą być również zwykłe i z dodatkami. Słodki ser absolutnie zasługuje na swoją nazwę. Jest to zwykły ser topiony, ale z dodatkiem różnych smaków i aromatów. Jest często używany jako deser.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chleb"darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 odmiany - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb"doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g