świeży kompot z dzikiej róży na zimę

kompot z jagód bogatych w witaminę C! Koniecznie spróbuj! Od dzieciństwa kochała kompot z dzikiej róży. Taki prosty, ale pyszny napój. A przepis na kompot z dzikiej róży jest bardzo prosty. Zaczynam gotować kompot z dzikiej róży, jak zawsze, z jagodami. Najsmaczniejszy kompot uzyskuje się ze świeżych owoców. Dzika róża powinna być twarda, dobrze zaspana. Im większe jagody, tym lepiej.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 96 % 46 g
189 kcal
IG: 0 / 50 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

jagody dzikiej róży należy dokładnie umyć i oczyścić z kłaczków. Następnie przecinam dziką różę na pół i wrzucam wszystkie nasiona – w kompocie z dzikiej róży wcale nie są potrzebne. A potem znowu myję jagody pod bieżącą wodą. Zwykle używam Sita do płukania-po prostu składam obrane jagody i wkładam je pod kran na kilka minut.

teraz możesz spokojnie zrobić syrop cukrowy. Aby to zrobić, gotuję litr wody i dokładnie rozpuszczam 600 gramów cukru. Jak tylko syrop znów się zagotuje, wsypuję wszystkie jagody dzikiej róży i gotuję przez kilka minut.

następnie jagody należy odcedzić i ułożyć w słoikach. Musisz to zrobić szybko, aby syrop nie ostygł. Kolejny gorący syrop wlewam słoiki z dziką różą i sterylizuję przez 15 minut.

po 15 minutach słoiki można zwinąć pokrywkami i odłożyć na bok. Kiedy słoiki ostygną, zabieram je na balkon, gdzie kompot z dzikiej róży czeka na zimę. Szczerze mówiąc-świetny napój na zimę. A witaminy są pełne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Dzika róża świeża - 51   kcal/100g
  • Dzika róża sucha - 253   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy