skład / składniki
gotowanie krok po kroku
jeśli wymaga tego odmiana świeżych owoców, najpierw obieram jabłka, możesz to zrobić. Następnie kroję je na 6-8 części i usuwam rdzeń. Aby jabłka nie ściemniały, zanurzam je w zimnej wodzie z kwasem cytrynowym. Wlej cukier do rondla, zalej go gorącą wodą. Dodaję tam pokrojone jabłka i gotuję na małym ogniu przez 10-15 minut, aż owoce będą miękkie.
w gotowanym kompocie wkładam cynamon lub skórkę pomarańczową, cytrynową. Gotuję również kompot ze świeżych gruszek, dodaję tylko mniej cukru, którego ilość zależy od stopnia słodyczy gruszki. Gotuję kompot przez 10-15 minut.
jeśli gotuję kompot z dojrzałych jabłek Antona lub bardzo dojrzałych gruszek, to nie gotuję owoców, ale natychmiast dodaję je do wrzącego syropu i zdejmuję z ognia.
gotowany kompot ze świeżych owoców schładza się i wlewa do wazonów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g