kompot owocowy ze świeżych jabłek bez skórki

kompot jest dobry latem, owocowy i soczysty, można go podawać dzieciom bez szkody. Kompot ze świeżych owoców to wspaniały napój owocowy, zdrowy i doskonale gaszący pragnienie. Szczególnie kompot owocowy jest niezbędny, jeśli w domu są dzieci. Mój 3-letni syn po prostu uwielbia kompot jabłkowy lub gruszkowy. Teraz podzielę się z wami przepisem na jego przygotowanie-kompot z jabłek i gruszek.
Lubov♀Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 20 g
80 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

jeśli wymaga tego odmiana świeżych owoców, najpierw obieram jabłka, możesz to zrobić. Następnie kroję je na 6-8 części i usuwam rdzeń. Aby jabłka nie ściemniały, zanurzam je w zimnej wodzie z kwasem cytrynowym. Wlej cukier do rondla, zalej go gorącą wodą. Dodaję tam pokrojone jabłka i gotuję na małym ogniu przez 10-15 minut, aż owoce będą miękkie.
w gotowanym kompocie wkładam cynamon lub skórkę pomarańczową, cytrynową. Gotuję również kompot ze świeżych gruszek, dodaję tylko mniej cukru, którego ilość zależy od stopnia słodyczy gruszki. Gotuję kompot przez 10-15 minut.
jeśli gotuję kompot z dojrzałych jabłek Antona lub bardzo dojrzałych gruszek, to nie gotuję owoców, ale natychmiast dodaję je do wrzącego syropu i zdejmuję z ognia.
gotowany kompot ze świeżych owoców schładza się i wlewa do wazonów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy