owsianka z soczewicy z cebulą i natką pietruszki
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
szklankę soczewicy najlepiej spłukać i namoczyć przez noc w zimnej wodzie. Ponownie spłucz i gotuj w zimnej wodzie, to około 1 litra. Musisz gotować na średnim ogniu, gdy się zagotuje, zmniejszyć ogień i dodać marchewkę i pietruszkę startą lub pokrojoną w cienkie paski do soczewicy. Zamknij owsiankę pokrywką, ale nie na końcu, patelnia powinna być lekko otwarta. Soczewica gotuje się po około pół godzinie, woda odparowuje do objętości nieco ponad litra.
drobno posiekaj cebulę i dodaj ją wraz z lavrushką i pieprzem do owsianki, dodaj sól. Gotuj na bardzo małym ogniu przez kolejne 15 minut, dopraw drobno posiekanym czosnkiem i tymiankiem. Pozwól nam stać. Owsianka jest gotowa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Soczewica suszona nie gotowana - 340 kcal/100g
- Soczewica suszona gotowana - 106 kcal/100g
- Soczewica - 340 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Korzeń pietruszki - 49 kcal/100g