skład / składniki
metoda gotowania
nasza tradycyjna sałatka na Nowy Rok Śledź pod futrem w nowym, niezwykłym formacie. Przygotowanie świątecznego dania zgodnie z tym przepisem jest również łatwe, a niezwykły projekt zaskoczy gości.
w żadnym wypadku nie udaję klasycznego, tradycyjnego przepisu na śledzie pod futrem. A moja rodzina bardziej lubi "oryginalny" przepis. ale kiedy chcesz "rozpieszczać" lub nadać świątecznemu stołowi estetykę, to danie jest używane.
ze względu na identyczne produkty smak będzie bardzo podobny do klasycznej receptury.
w zależności od wielkości warzyw mogę dostać od 15 do 25 g żelatyny.
jeśli przygotowałeś już potrawy z żelatyną, nie będzie trudno znaleźć odpowiednie stężenie sosu. Wskazałem 25 gr, ponieważ buraki i ziemniaki były tym razem bardzo duże, a moja zwykła "dawka" nie wystarczyła i musiałem przygotować kolejny SOS. Przy takiej ilości ciasto nie rozpadło się i doskonale zachowuje swój kształt. Jeśli ilość majonezu jest myląca, możesz ją zmniejszyć, dodając proporcjonalnie wodę. Wtedy sałatka okaże się bardziej chuda.
ważne!!!
po ugotowaniu sos należy przechowywać w ciepłym miejscu! Trzymam przy kuchence lub przy baterii. Aby żelatyna się nie związała.
dla miłośników cebuli można go dodać do śledzia, a dopiero potem polać sosem śledziowym.
pokrój warzywa w kostkę, aby wyglądały piękniej na cięciu. Tym razem pokroiłam większe niż zwykle. Myślę, że lepiej jest mniejszy lub cieńszy.
jeśli nie masz godzin na czekanie, możesz przyspieszyć: włóż sałatę śledziową pod futro do zamrażarki na 1-1, 5 godziny, a następnie do lodówki na 30-60 minut, aby się rozmroziła. Ale nadal lepiej jest przechowywać w lodówce przez 4 godziny.
i jeszcze jedna wskazówka: z mojego doświadczenia wynika, że ta sałatka wygląda jeszcze ładniej w kształcie kwadratu. dlatego jeśli to możliwe, użyj go. Możesz ozdobić żółtkami lub innymi metodami według własnego uznania.
Szczęśliwego Nowego Roku dla wszystkich, Wszystkiego Dobrego i dobrego dla Ciebie. Dziękuję za przybycie))
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal / 100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g