skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować pyszne świąteczne galaretki, przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami.
Krok 2:
Włóż sześćset pięćdziesiąt gramów wieprzowiny, sześćset pięćdziesiąt gramów wołowiny, dwie udka wieprzowe, kilogram podudzia wołowego i jeden kilogram gęsiego mięsa do garnka.
Krok 3:
Wlej wodę do rondla, aby całkowicie zakryła mięso o kilka centymetrów i umieść pokrywkę na wysokim ogniu kuchenki.
Krok 4:
Usuń pianę z bulionu gotowanego w garnku i przełącz piec na najniższe ciepło. W razie potrzeby pierwszy bulion wraz z pianką można spuścić i zmienić wodę.
Krok 5:
Dodaj do garnka połowę główki cebuli z warstwami łuski, aby bulion był złoty, połowę marchewki i ziele angielskie, a następnie przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu kuchenki.
Krok 6:
Po trzech godzinach gotowania dodaj półtorej łyżki soli do garnka i przykryj pokrywką, kontynuuj proces gotowania przez kolejną godzinę.
Krok 7:
Po godzinie włóż ugotowane mięso z patelni do odpowiedniego pojemnika i oddziel je od kości.
Krok 8:
Mięso kroimy dość drobno i wkładamy do dużej miski.
Krok 9:
Drobno posiekaj pięć ząbków czosnku i włóż do miski na mięso.
Krok 10:
Dodaj czarny pieprz do smaku i dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.
Krok 11:
Ugotowany bulion jest filtrowany przez gazę do odpowiedniego pojemnika.
Krok 12:
Włóż pokrojone gotowane jajka przepiórcze z marchewką do foremek i wlej do nich trochę bulionu.
Krok 13:
Wkładamy do porcjowanych foremek dość gęsto drobno posiekane mięso, całkowicie napełniamy bulionem i usuwamy w chłodne miejsce.
Krok 14:
Rozłożyć pokrojone mięso na odpowiednie duże kształty i zalać bulionem, lekko przykrywając warstwę mięsa, po czym ostudzić w chłodnym miejscu.
Krok 15:
Rozłóż pokrojone na pół gotowane jajka przepiórcze z posiekaną marchewką na schłodzonej warstwie mięsa, dodaj natkę pietruszki, a następnie wlej drugą warstwę bulionu i umieść w chłodnym miejscu.
Krok 16:
Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
nawet najbardziej doświadczonej i wykwalifikowanej gospodyni domowej nie zawsze udaje się zrobić idealną galaretkę.
dzięki temu przepisowi poznasz wszystkie sztuczki, subtelne niuanse i ugotujesz najlepsze galaretki w swoim życiu! Gwarantuje, że okaże się całkowicie przezroczysty, umiarkowanie tłusty i fantastycznie smaczny. Ugotuj to bardzo zdrowe dla Kości danie we właściwy sposób, a na pewno będzie mile widzianym gościem na każdym świątecznym stole!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gęsi tłuszcz - 930 kcal/100g
- Gęś kategorii i - 238 kcal/100g
- Gęś II kategorii - 317 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko przepiórcze - 168 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Noga wieprzowa - 234 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (stek) - 189 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (rostbef) - 381 kcal/100g
- Polędwica wieprzowa - 264 kcal/100g
- Golonki wołowe - 187 kcal/100g