przezroczyste galaretki z prefabrykowanego mięsa

lustrzany przezroczysty i świąteczny piękny! Wspaniały przepis na gotowanie galaretki z trzech rodzajów mięsa z przyprawami i ziołami, który z pewnością spodoba się wielu i mile zaskoczy swoim smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 62 % 8 g
tłuszcze 38 % 5 g
węglowodany 0 % 0 g
82 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszne świąteczne galaretki, przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż sześćset pięćdziesiąt gramów wieprzowiny, sześćset pięćdziesiąt gramów wołowiny, dwie udka wieprzowe, kilogram podudzia wołowego i jeden kilogram gęsiego mięsa do garnka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej wodę do rondla, aby całkowicie zakryła mięso o kilka centymetrów i umieść pokrywkę na wysokim ogniu kuchenki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Usuń pianę z bulionu gotowanego w garnku i przełącz piec na najniższe ciepło. W razie potrzeby pierwszy bulion wraz z pianką można spuścić i zmienić wodę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj do garnka połowę główki cebuli z warstwami łuski, aby bulion był złoty, połowę marchewki i ziele angielskie, a następnie przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu kuchenki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po trzech godzinach gotowania dodaj półtorej łyżki soli do garnka i przykryj pokrywką, kontynuuj proces gotowania przez kolejną godzinę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po godzinie włóż ugotowane mięso z patelni do odpowiedniego pojemnika i oddziel je od kości.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Mięso kroimy dość drobno i wkładamy do dużej miski.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Drobno posiekaj pięć ząbków czosnku i włóż do miski na mięso.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj czarny pieprz do smaku i dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ugotowany bulion jest filtrowany przez gazę do odpowiedniego pojemnika.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż pokrojone gotowane jajka przepiórcze z marchewką do foremek i wlej do nich trochę bulionu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wkładamy do porcjowanych foremek dość gęsto drobno posiekane mięso, całkowicie napełniamy bulionem i usuwamy w chłodne miejsce.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłożyć pokrojone mięso na odpowiednie duże kształty i zalać bulionem, lekko przykrywając warstwę mięsa, po czym ostudzić w chłodnym miejscu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozłóż pokrojone na pół gotowane jajka przepiórcze z posiekaną marchewką na schłodzonej warstwie mięsa, dodaj natkę pietruszki, a następnie wlej drugą warstwę bulionu i umieść w chłodnym miejscu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

nawet najbardziej doświadczonej i wykwalifikowanej gospodyni domowej nie zawsze udaje się zrobić idealną galaretkę.
dzięki temu przepisowi poznasz wszystkie sztuczki, subtelne niuanse i ugotujesz najlepsze galaretki w swoim życiu! Gwarantuje, że okaże się całkowicie przezroczysty, umiarkowanie tłusty i fantastycznie smaczny. Ugotuj to bardzo zdrowe dla Kości danie we właściwy sposób, a na pewno będzie mile widzianym gościem na każdym świątecznym stole!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gęsi tłuszcz - 930   kcal/100g
  • Gęś kategorii i - 238   kcal/100g
  • Gęś II kategorii - 317   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko przepiórcze - 168   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Noga wieprzowa - 234   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (rostbef) - 381   kcal/100g
  • Polędwica wieprzowa - 264   kcal/100g
  • Golonki wołowe - 187   kcal/100g

Podobne przepisy