skład / składniki
metoda gotowania
aby zakonserwować zielony groszek, najpierw przygotuj go: wyjmij ziarna ze strąków i dokładnie spłucz zimną wodą. Lepiej jest wziąć młody groszek, wtedy będzie smaczniejszy i bardziej soczysty w puszkach.
Przenieś groszek do garnka i napełnij go zimną wodą, aby całkowicie pokrył ziarna grochu. Postaw garnek na ogniu i zagotuj, pamiętając o usunięciu piany. Po zagotowaniu wody zmniejsz ogień i gotuj groszek przez 10-15 minut. Im twardszy groszek, tym dłużej trzeba go gotować.
w tym czasie przygotuj marynatę. Należy to zrobić w następujący sposób: wlej litr wody do rondla, dodaj do niego sól i cukier, a następnie zagotuj płyn. Dodaj 100 ml octu (9%) i ponownie zagotuj.
minął wymagany czas, a groszek można usunąć z pieca. Odcedź wodę i włóż groszek do słoików, aby pozostała odległość 2 cm do góry, napełnij słoiki marynatą, przykryj pokrywkami i sterylizuj przez 15 minut.
teraz słoiki należy zwinąć pokrywkami i owinąć, aby groszek w puszkach ostygł.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowie suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Suszony groszek - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g