konserwacja zielonego groszku

Przygotuj zielony groszek na zimę. Nie gorzej niż sklep, ale lepiej! Uważam ten przepis za udane znalezisko, ponieważ groszek okazuje się smaczny i słodki, bardzo soczysty. Świetnie nadaje się do sałatek lub jako dodatek do różnych potraw!
OluszAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 12 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 69 % 29 g
172 kcal
IG: 97 / 0 / 3

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

aby zakonserwować zielony groszek, najpierw przygotuj go: wyjmij ziarna ze strąków i dokładnie spłucz zimną wodą. Lepiej jest wziąć młody groszek, wtedy będzie smaczniejszy i bardziej soczysty w puszkach.

Przenieś groszek do garnka i napełnij go zimną wodą, aby całkowicie pokrył ziarna grochu. Postaw garnek na ogniu i zagotuj, pamiętając o usunięciu piany. Po zagotowaniu wody zmniejsz ogień i gotuj groszek przez 10-15 minut. Im twardszy groszek, tym dłużej trzeba go gotować.

w tym czasie przygotuj marynatę. Należy to zrobić w następujący sposób: wlej litr wody do rondla, dodaj do niego sól i cukier, a następnie zagotuj płyn. Dodaj 100 ml octu (9%) i ponownie zagotuj.

minął wymagany czas, a groszek można usunąć z pieca. Odcedź wodę i włóż groszek do słoików, aby pozostała odległość 2 cm do góry, napełnij słoiki marynatą, przykryj pokrywkami i sterylizuj przez 15 minut.

teraz słoiki należy zwinąć pokrywkami i owinąć, aby groszek w puszkach ostygł.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowie suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Suszony groszek - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy