Sałatka z mintaja gotowanego w mleku z majonezem

lekka sałatka rybna jest idealna do żywienia dietetycznego, odpowiednia dla dzieci.
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 7 g
tłuszcze 35 % 6 g
węglowodany 24 % 4 g
99 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.

mintaj nie jest szlachetną rybą. Ponadto jedzenie z niego jest suche i świeże. Po co więc smażyć mintaja lub próbować ugotować z niego ucho, skoro istnieje przepis na sałatkę z tej ryby?

myjemy rybę w zimnej bieżącej wodzie i kroimy na kawałki. Wlej mleko do rondla, włóż do niego rybę, sól i gotuj przez piętnaście do dwudziestu minut. Następnie, bez wyjmowania go z mleka, schładzamy. I dopiero wtedy kładziemy gotową rybę na naczyniu i oddzielamy kości i skórę od mięsa. Pokrój obrany filet na kawałki i ułóż równą warstwę w salaterce lub na talerzu. Posmaruj majonezem na wierzchu.

obierz marchewki i gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Pocieramy gotowaną marchewkę na grubej tarce i kładziemy ją na rybie.

cebula, pokrojona w cienkie pierścienie, smażyć na patelni z niewielką ilością oleju roślinnego na złoty kolor. Ostudzić i położyć równą warstwę na marchewce. Jeszcze raz posmaruj majonezem.

drobno posiekaj warzywa i przykryj gotową sałatkę. Podawaj na zimno.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy