skład / składniki
gotowanie krok po kroku
mintaj nie jest szlachetną rybą. Ponadto jedzenie z niego jest suche i świeże. Po co więc smażyć mintaja lub próbować ugotować z niego ucho, skoro istnieje przepis na sałatkę z tej ryby?
myjemy rybę w zimnej bieżącej wodzie i kroimy na kawałki. Wlej mleko do rondla, włóż do niego rybę, sól i gotuj przez piętnaście do dwudziestu minut. Następnie, bez wyjmowania go z mleka, schładzamy. I dopiero wtedy kładziemy gotową rybę na naczyniu i oddzielamy kości i skórę od mięsa. Pokrój obrany filet na kawałki i ułóż równą warstwę w salaterce lub na talerzu. Posmaruj majonezem na wierzchu.
obierz marchewki i gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Pocieramy gotowaną marchewkę na grubej tarce i kładziemy ją na rybie.
cebula, pokrojona w cienkie pierścienie, smażyć na patelni z niewielką ilością oleju roślinnego na złoty kolor. Ostudzić i położyć równą warstwę na marchewce. Jeszcze raz posmaruj majonezem.
drobno posiekaj warzywa i przykryj gotową sałatkę. Podawaj na zimno.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mintaj gotowany - 79 kcal/100g
- Mintaj świeży - 72 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g