suszone owoce i kandyzowane owoce w syropie do pieczenia

bardzo proste, ale gdy tylko okaże się pyszne. Suszone owoce są soczyste, pachnące i nadają wypiekom nie tylko niepowtarzalny smak, ale także nierealne piękno. Idealne na świąteczne i wielkanocne wypieki.
Słodkie życieAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 56 g
221 kcal
IG: 0 / 73 / 27

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Suszone owoce są absolutnie odpowiednie. Mam: rodzynki, suszone morele, suszone śliwki, żurawinę, wiśnie, figi i trochę domowych kandyzowanych owoców. Zrobiłem je sam, oto link do przepisu, jeśli ktoś będzie zainteresowany https://1000.menu/cooking/35454-domashnie-cukaty-iz-apelsin

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyć w ciepłej wodzie, wysuszyć i zmielić. Ciemne suszone owoce takie jak suszone śliwki lub czarne rodzynki najlepiej moczyć oddzielnie od reszty. Ponieważ mogą nadać pozostałym ciemny kolor. Ale mam trochę suszonych śliwek, więc nie jest to konieczne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Suszone owoce można również po prostu wlać mocny alkohol 40 stopni i pozostawić do zaparzenia. Tydzień-drugi będzie idealny. Ogólnie rzecz biorąc, przechowuj takie suszone owoce w lodówce do roku. Następnie przewrócić na sito, aby alkohol stos i suszone owoce gotowe. Ale bardziej podoba mi się opcja w syropie z alkoholem. W przypadku syropu łączę wodę, cukier i alkohol i wysyłam do ognia. Gotuję przez kilka minut (cukier powinien się rozpuścić) i zdejmuję z ognia. Pozwól mi ostygnąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zamiast wody możesz użyć czarnej lub zielonej herbaty. Będzie również bardzo smaczny, jeśli herbata będzie aromatyzowana jaśminem lub bergamotką. Możesz także użyć soku, ale nie powiem o dacie ważności. Jeśli w syropie na wodzie można przechowywać przez około sześć miesięcy, to z sokiem prawdopodobnie mniej. Będzie również bardzo smaczny, jeśli aromatyzujesz przyprawami: cynamonem, gałką muszkatołową, kardamonem, anyżem, goździkami...

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I tylko wtedy, gdy syrop całkowicie pozostaje, wlewam do niego suszone owoce i kandyzowane owoce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Można dobrze wstrząsnąć, wymieszać i pozostawić przez pierwsze 12 godzin w temperaturze pokojowej, a następnie włożyć do lodówki. Po dniu suszone owoce są gotowe, ale lepiej pozwolić im parzyć przez tydzień lub dwa, okresowo potrząsając słoikiem. Ogólnie rzecz biorąc, przechowuj w lodówce do sześciu miesięcy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Moje suszone owoce były zaparzane przez tydzień. Ach jakie eleganckie, jasne, soczyste kolory;)

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przed użyciem przechylam na sito, aby syrop stos i suszone owoce gotowe do użycia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    A jaki jest ich smak...

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ale nie zapominaj, że te suszone owoce z syropem cukrowym są już same w sobie na tyle słodkie, że lepiej jest samodzielnie regulować ilość cukru w wypiekach.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Syrop nie wylewa się, nadal się przyda. Możesz ponownie wlać suszone owoce i kandyzowane owoce lub dodać do ciasta w tym samym świątecznym lub wielkanocnym wypieku lub użyć do impregnacji herbatników, ciast i babeczek.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    I tak się kończy. Pieczenie z takimi suszonymi owocami okazuje się nie tylko bardzo smaczne, pikantne, pachnące, ale także bardzo piękne. I co za spektakularny krój na wypiekach... Mmmmmmm... Już zupełnie świąteczny nastrój!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Alkohol - 83   kcal/100g
  • Suszone owoce - 250   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy