skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby zrobić deser z wiśni w czerwonym winie, potrzebujemy: świeżych lub mrożonych wiśni bez pestek; czerwone wino o jasnym aromacie; Skórka z połowy pomarańczy; sucha mieszanka galaretki wiśniowej; cukier; laska cynamonu.
Krok 2:
Jeśli wiśnie są zamrożone, nie musisz ich rozmrażać. Jeśli jest świeży, umyj, osusz, usuń łodygi i nasiona. Sok, który się wyróżnia, lepiej zachować.
Krok 3:
Usuń cienką warstwę skórki z pomarańczy, uważając, aby nie złapać białej części, w przeciwnym razie deser będzie gorzki.
Krok 4:
Zmiel skórkę pomarańczową nożem tak drobno, jak to możliwe.
Krok 5:
Na patelni połącz wiśnie (i sok ze świeżych wiśni, jeśli są dostępne), cukier, skórkę pomarańczową, galaretkę wiśniową w proszku (możesz wziąć dowolną inną czerwoną galaretkę, na przykład z czarnej porzeczki, ale chciałem podkreślić wiśniowy smak) i laskę cynamonu.
Krok 6:
Wlać wino. Możesz użyć dowolnego wina - wytrawnego, słodkiego, półsłodkiego. Wybierając słodkie wino, lepiej zmniejszyć ilość cukru do 1 łyżki. l., a nawet całkowicie usunąć (ponieważ w mieszance galaretki jest już cukier), w przeciwnym razie deser okaże się mdły.
Krok 7:
Umieść patelnię na ogniu, zagotuj Wino i gotuj na małym ogniu, mieszając, przez 20-25 minut.
Krok 8:
Wyjmij laskę cynamonu. Jeśli nie lubisz skórki pomarańczowej w deserze, ale lepiej też ją wyjąć, gdy nada swój smak winu. Ale w tym przypadku lepiej jest Dodać duże kawałki, aby można je było łatwo złapać. Zostawiłam skórkę w samym deserze, więc od razu posiekałam ją drobno.
Krok 9:
Rozłóż wiśnie w winie w szklankach lub miseczkach i wstaw do lodówki na 1-2 godziny, aż do całkowitego zestalenia.
Krok 10:
Dekoracja. Do dekoracji gotowego deseru potrzebujemy: śmietany do ubijania (33-35% tłuszczu); cukier waniliowy.
Krok 11:
Ubij zimną śmietanę wraz z cukrem waniliowym w gęstą, stabilną pianę. Włóż śmietanę do lodówki na 20-30 minut, aby ostygła i lepiej zachowała swój kształt.
Krok 12:
Przenieś bitą śmietanę do worka do szprycowania. Jeśli od razu podasz deser, możesz natychmiast posadzić bitą śmietanę na deser. Jeśli deser zostanie podany później, lepiej przygotować bitą śmietanę tuż przed podaniem. Możesz użyć gotowej bitej śmietany z puszki.
Krok 13:
Przed podaniem udekoruj deser bitą śmietaną. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal / 100g
- Wiśnia w puszkach - 61 kcal/100g
- Galaretka - 80 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Laska cynamonu - 261 kcal/100g