Zupa z dyni Hokkaido z boczkiem.

wspaniałe pierwsze danie z Japońskiej dyni Hokkaido! Zupa doskonale ogrzeje i nasyci w chłodne jesienne lub zimowe wieczory. Jasny, pyszny, gęsty i bardzo apetyczny! Spodoba się wszystkim miłośnikom dań z dyni.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 4 g
tłuszcze 31 % 5 g
węglowodany 44 % 7 g
100 kcal
IG: 71 / 0 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty, których będziemy potrzebować do zrobienia zupy. Obierz marchewki, ziemniaki i czosnek. Uwolnij dynię z nasion i obierz. Pokrój w średniej wielkości kostkę, około 1 cm * 1 cm.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W rondlu z grubym dnem podgrzej olej roślinny, wyślij tam pokrojony w kostkę boczek. Smażyć, mieszając, przez około dwie do trzech minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój pory w grube pierścienie, zetrzyj marchewki na grubej tarce lub pokrój w cienkie kostki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj pory i marchewki do smażonego boczku. Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw na średnim ogniu na kilka minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wyślij pokrojoną dynię na patelnię. Wymieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wyślij masło do warzyw i pozostaw na średnim ogniu pod zamkniętą pokrywką na pięć minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój ziemniaki w małe kostki, mniej więcej tego samego rozmiaru co Dynia. Wyślij go na patelnię.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zrób ogień do maksimum. Wlać bulion. Ilość bulionu można zwiększyć lub odwrotnie zmniejszyć, w zależności od grubości zupy, którą chcesz uzyskać w końcu. Na tym etapie można również użyć bulionu warzywnego, mięsa lub zwykłej wrzącej wody. Po ugotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj wszystko pod zamkniętą pokrywką przez około 10 minut (aż ziemniaki będą gotowe.)

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pod koniec gotowania sól zupy do smaku (ważne jest, aby nie przesadzić z solą, ponieważ gdy zupa zostanie zaparzona, z powodu boczku stanie się bardziej słona). Dodaj do garnka liść laurowy, drobno posiekany lub przepuszczony przez prasę czosnek, a także dodaj świeże zioła. Zdejmij garnek z ognia i pozostaw zupę na chwilę. Podczas serwowania posyp w razie potrzeby ziele angielskie. Możesz podawać ze śmietaną i krakersami.

dynię Hokkaido można przygotować na różne sposoby. Dania główne, płatki zbożowe, sałatki i zupy są z niego bardzo smaczne i harmonijne.
Hokkaido zawiera wiele korzystnych elementów, minerałów i witamin. Zawiera pięć razy więcej karotenu niż marchew.

dynię można przechowywać w temperaturze pokojowej przez długi czas, zachowując wszystkie swoje korzystne właściwości.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Por - 33   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy