Gunkan lub sushi-nigiri

Prawdziwe Japońskie Gunkany! Po prostu skomplikowane! Ten przepis pozwoli na chwilę zanurzyć się w kuchni japońskiej. W tym przepisie pokażę najzwyklejszym użytkownikom kuchni, jak zrobić prawdziwe japońskie sushi-nigiri!
ZhukovmaksimAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 90 % 47 g
216 kcal
IG: 15 / 85 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj nori z wyprzedzeniem, pokrój je dokładnie wzdłuż linii

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po ugotowaniu ryżu doprawiamy go i układamy na desce i pozostawiamy do ostygnięcia

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotowane dodatki

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodatki doprawione sosem spicey

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj miejsce pracy, potrzebujesz wody, stołu do rzeźbienia i nori

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rzeźbimy Cegły, waga jednego 15-20 GR

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przypinamy

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż nadzienie do środka

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj więcej sosu przyprawowego na wierzchu

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Oto, co mamy

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż na blasze do pieczenia i upiecz na grillu

wszystkie składniki:

ryż do sushi - 200gr
nori-3 arkusze
Owoce morza - 200gr
SOS przyprawowy - 100gr•
ocet ryżowy - do smaku

przede wszystkim wysyłamy ryż do gotowania, po bardzo dokładnym umyciu, aby usunąć z niego prawie całą skrobię, że ryż nie zamienił się w owsiankę ryżową, tymczasem kroimy nori w paski

gdy ryż jest gotowy, doprawiamy go octem ryżowym i układamy na desce, aby jak najszybciej ostygł (do wszelkich bułek i sushi używamy wyłącznie schłodzonego ryżu!)
możesz także poprawić nasz kierunek, w Japonii nazywa się to sushidza i jest przygotowywane z 3 składników: Mitsukan-ocet ryżowy, Mirin-wino ryżowe (jest bardzo słodkie) i zwykły cukier.
wymieszaj do smaku i dopraw ryżem, w domowej wersji możesz zrobić mitsukan i po prostu rozcieńczyć cukier w wodzie i wszystko wymieszać, powinien być słodko-kwaśny do smaku - czy to możliwe? Więc możesz tankować

przygotuj podczas gdy nadzienia

użyliśmy klasycznego sosu spicey(najłatwiejszą opcją jest majonez, sos Sriracha i kawior tobiko) lub można go kupić w dowolnej japońskiej kawiarni / restauracji

wymieszaj nadzienia z sosem

przygotuj stół do rzeźbienia sushi, potrzebujemy naszego posiekanego nori i szklanki / miski z wodą aby ryż nie przykleił się do rąk

formujemy cegłę i owijamy ją arkuszem nori

na koniec Rzeźbimy 1-2 ryżki, aby zamknąć nori i aby suszenie się nie rozpadło

W Środku układamy nadzienia, aby nic nie wypadło z góry, ale suszenie było dość gęste.

a teraz posmaruj szczyty sosem spicey

rozłóż na blasze do pieczenia, koniecznie na pergaminie lub matie silikonowej, folia może się przykleić jeśli nie masz grilla w piekarniku. Wysyłamy do piekarnika na grill i pieczemy przez kilka minut na złoty kolor, jeśli nie ma grilla, to po prostu w piekarniku w temperaturze 200 ° C
jeśli chcesz zaskoczyć gości, możesz użyć palnika gazowego, smażyć sos na wierzchu przez kilka sekund i możesz go podać!)
i nie zapomnij o sosie sojowym z imbirem, kup Japońskie paluszki dla koloru)
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Nori - 3   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g
  • Sos chili - 98   kcal/100g
  • Okrągły ryż - 330   kcal/100g

Podobne przepisy