skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki
Krok 2:
Przygotuj nori z wyprzedzeniem, pokrój je dokładnie wzdłuż linii
Krok 3:
Po ugotowaniu ryżu doprawiamy go i układamy na desce i pozostawiamy do ostygnięcia
Krok 4:
Przygotowane dodatki
Krok 5:
Dodatki doprawione sosem spicey
Krok 6:
Przygotuj miejsce pracy, potrzebujesz wody, stołu do rzeźbienia i nori
Krok 7:
Rzeźbimy Cegły, waga jednego 15-20 GR
Krok 8:
Przypinamy
Krok 9:
Włóż nadzienie do środka
Krok 10:
Dodaj więcej sosu przyprawowego na wierzchu
Krok 11:
Oto, co mamy
Krok 12:
Rozłóż na blasze do pieczenia i upiecz na grillu
wszystkie składniki:
ryż do sushi - 200gr
nori-3 arkusze
Owoce morza - 200gr
SOS przyprawowy - 100gr•
ocet ryżowy - do smaku
przede wszystkim wysyłamy ryż do gotowania, po bardzo dokładnym umyciu, aby usunąć z niego prawie całą skrobię, że ryż nie zamienił się w owsiankę ryżową, tymczasem kroimy nori w paski
gdy ryż jest gotowy, doprawiamy go octem ryżowym i układamy na desce, aby jak najszybciej ostygł (do wszelkich bułek i sushi używamy wyłącznie schłodzonego ryżu!)
możesz także poprawić nasz kierunek, w Japonii nazywa się to sushidza i jest przygotowywane z 3 składników: Mitsukan-ocet ryżowy, Mirin-wino ryżowe (jest bardzo słodkie) i zwykły cukier.
wymieszaj do smaku i dopraw ryżem, w domowej wersji możesz zrobić mitsukan i po prostu rozcieńczyć cukier w wodzie i wszystko wymieszać, powinien być słodko-kwaśny do smaku - czy to możliwe? Więc możesz tankować
przygotuj podczas gdy nadzienia
użyliśmy klasycznego sosu spicey(najłatwiejszą opcją jest majonez, sos Sriracha i kawior tobiko) lub można go kupić w dowolnej japońskiej kawiarni / restauracji
wymieszaj nadzienia z sosem
przygotuj stół do rzeźbienia sushi, potrzebujemy naszego posiekanego nori i szklanki / miski z wodą aby ryż nie przykleił się do rąk
formujemy cegłę i owijamy ją arkuszem nori
na koniec Rzeźbimy 1-2 ryżki, aby zamknąć nori i aby suszenie się nie rozpadło
W Środku układamy nadzienia, aby nic nie wypadło z góry, ale suszenie było dość gęste.
a teraz posmaruj szczyty sosem spicey
rozłóż na blasze do pieczenia, koniecznie na pergaminie lub matie silikonowej, folia może się przykleić jeśli nie masz grilla w piekarniku. Wysyłamy do piekarnika na grill i pieczemy przez kilka minut na złoty kolor, jeśli nie ma grilla, to po prostu w piekarniku w temperaturze 200 ° C
jeśli chcesz zaskoczyć gości, możesz użyć palnika gazowego, smażyć sos na wierzchu przez kilka sekund i możesz go podać!)
i nie zapomnij o sosie sojowym z imbirem, kup Japońskie paluszki dla koloru)
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Nori - 3 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g
- Sos chili - 98 kcal/100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g