skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki potrzebne do przygotowania deserów. Możesz wziąć śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu, ale im niższa zawartość tłuszczu w śmietanie, tym bardziej przewiewny będzie deser. Możesz również dodać czekoladę według własnych upodobań. Uwielbiam gorzką czekoladę w deserze, ale miłośnicy słodyczy mogą dodać ciemną lub mleczną. Zamiast żelatyny można użyć agaru agarowego, wtedy lepiej gotować mleko przez kilka minut.
Krok 2:
Żelatynę rozpuścić w mleku i pozostawić do spęcznienia przez 10 minut. Ubij oszacowanie cukrem ze średnią prędkością przez 5-7 minut, aż pojawią się bąbelki.
Krok 3:
Dodaj kakao, jeszcze raz dobrze ubij. Umieść żelatynę namoczoną w mleku na kuchence na bardzo małym ogniu i podgrzewaj, ciągle mieszając, aż kryształy żelatyny się rozpuszczą. Wlej rozpuszczoną żelatynę do śmietany i ponownie dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Połam czekoladę na małe kawałki, wlej do śmietany i wymieszaj łyżką. Wyłóż formę folią spożywczą i wlej do niej przyszły deser. Wstaw do lodówki na 5 godzin, najlepiej na noc.
Krok 5:
Po określonym czasie Odwróć deser na talerz, usuń formę, folię spożywczą i udekoruj według uznania.
Krok 6:
Deser czekoladowo-kwaśny jest gotowy! Smacznego!
Wiele osób uważa, że słodkie desery są nie tylko całkowicie bezużytecznym daniem, ale do pewnego stopnia są nawet wystarczająco szkodliwe,
ale w trakcie wielu badań udowodniono, że odpowiednio przygotowane desery i wypieki mogą przynieść organizmowi nawet korzyści. Przede wszystkim warto zauważyć, że czekolada, suszone owoce, miód i brązowy cukier są prawdziwą energią dla osób zaangażowanych w jakąś aktywną aktywność. Między innymi miód, suszone śliwki, rodzynki i czekolada zapewniają wolniejsze starzenie, ponieważ osoba, która stale spożywa takie produkty, regularnie uzupełnia zapas przeciwutleniaczy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g