deser czekoladowo-śmietanowy z żelatyną

lekki, przewiewny, bardzo szybki i niskokaloryczny deser. Prosty, niedrogi i pyszny deser czekoladowo-kwaśny przygotowuje się dosłownie w 10 minut. Przepis jest bardzo prosty, wynik jest niesamowity, deser okazuje się niskokaloryczny, co można również przypisać jego zaletom.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 34 % 15 g
węglowodany 55 % 24 g
254 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki potrzebne do przygotowania deserów. Możesz wziąć śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu, ale im niższa zawartość tłuszczu w śmietanie, tym bardziej przewiewny będzie deser. Możesz również dodać czekoladę według własnych upodobań. Uwielbiam gorzką czekoladę w deserze, ale miłośnicy słodyczy mogą dodać ciemną lub mleczną. Zamiast żelatyny można użyć agaru agarowego, wtedy lepiej gotować mleko przez kilka minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Żelatynę rozpuścić w mleku i pozostawić do spęcznienia przez 10 minut. Ubij oszacowanie cukrem ze średnią prędkością przez 5-7 minut, aż pojawią się bąbelki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj kakao, jeszcze raz dobrze ubij. Umieść żelatynę namoczoną w mleku na kuchence na bardzo małym ogniu i podgrzewaj, ciągle mieszając, aż kryształy żelatyny się rozpuszczą. Wlej rozpuszczoną żelatynę do śmietany i ponownie dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połam czekoladę na małe kawałki, wlej do śmietany i wymieszaj łyżką. Wyłóż formę folią spożywczą i wlej do niej przyszły deser. Wstaw do lodówki na 5 godzin, najlepiej na noc.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po określonym czasie Odwróć deser na talerz, usuń formę, folię spożywczą i udekoruj według uznania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Deser czekoladowo-kwaśny jest gotowy! Smacznego!

Wiele osób uważa, że słodkie desery są nie tylko całkowicie bezużytecznym daniem, ale do pewnego stopnia są nawet wystarczająco szkodliwe,
ale w trakcie wielu badań udowodniono, że odpowiednio przygotowane desery i wypieki mogą przynieść organizmowi nawet korzyści. Przede wszystkim warto zauważyć, że czekolada, suszone owoce, miód i brązowy cukier są prawdziwą energią dla osób zaangażowanych w jakąś aktywną aktywność. Między innymi miód, suszone śliwki, rodzynki i czekolada zapewniają wolniejsze starzenie, ponieważ osoba, która stale spożywa takie produkty, regularnie uzupełnia zapas przeciwutleniaczy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g

Podobne przepisy