kapuśniak w rosyjskim piecu

jeden z przepisów na kapuśniak w kompleksie pieców. Kapuśniak to główne gorące danie kuchni rosyjskiej. Prototyp współczesnej kapusty powstał, gdy chłopi zaczęli uprawiać kapustę. Nie ma standardu zupy. Są przygotowywane z tego, co jest pod ręką, zgodnie z podstawowymi zasadami gotowania.
The Patricks channelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 4 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 30 % 3 g
49 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Proces gotowania kapuśniaka jest bardzo prosty. Z tych składników kroimy tylko marchewkę i mostek wołowy na duże kawałki. Wszystkie pozostałe składniki układamy w całości. Na dnie żeliwa kładziemy mostek, na przemian marchewkę, pomidor, kiszoną kapustę i ziemniaki na wierzchu. W takim przypadku dodaj przyprawy do smaku do żeliwa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Napełnij wszystkie produkty czterema litrami wody. Napełnij tak, aby woda znajdowała się dwa centymetry poniżej krawędzi naczyń. Musimy zapewnić gotowanie zupy przed gotowaniem, aby zupa się nie zagotowała.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wkładamy pełne żeliwo do pieca i zamykamy klapą na cztery godziny. Ten czas wystarczy, aby zupa została zmiażdżona i okazała się prawdziwą kapuśniakiem. Smacznego!

ten przepis można przygotować nie tylko w piekarniku w wiejskim domu, ale także w domu w piekarniku. Jednocześnie oczywiście nie będzie zapachu "mgły", ale otrzymasz również pyszny produkt końcowy. Najpierw musisz ustawić piekarnik na temperaturę do gotowania zupy, 150 stopni, a następnie ustawić na duszenie. Jednocześnie oczywiście obniżymy temperaturę do 100 stopni. Możesz gotować na wolnym ogniu w tej temperaturze przez około pięć godzin.
w Rosji kapuśniak został przygotowany z tego, co było pod ręką. W rzeczywistości jest to zupa wymyślona przez chłopów w okresie ubóstwa. Jeśli wiosną nic nie było brzydkie w ogrodzie, to w ogóle położyli pokrzywy w żeliwie. To także jeden z przepisów na kapuśniak. Przed pojawieniem się ziemniaków na terytorium Rosji zakładano wszelkie rośliny okopowe. Pomidory w ogóle nie były używane, ponieważ nie było ich również w ogrodach warzywnych.
jeśli chodzi o mięso, używali tego, co ludzie mieli w momencie, gdy gotowali zupę. Jeśli z polowania przynieśli zająca, użyli zająca, jeśli głuszec lub cietrzew, użyli mięsa drobiowego.
kapusta kiszona wprowadza kwas do tego przepisu, który nadaje specyficzny przyjemny posmak charakterystyczny tylko dla kapusty. Jeśli nie lubisz kwasu, możesz zastąpić zwykłą świeżą kapustą.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g
  • Mostek wołowy - 217   kcal/100g

Podobne przepisy