Sałatka krabowa klasyczna bez ogórka

jasne danie na święta i dni powszednie z prostych produktów! Klasyczna sałatka z kraba jest przygotowywana bez świeżych ogórków. Wydłuża to okres przydatności do spożycia naczynia. Sałatka nie traci atrakcyjnego wyglądu, a kapusta pekińska i świeży koperek nadają potrawie świeżość, soczystość i lekkość.
KomarovaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 4 g
tłuszcze 45 % 9 g
węglowodany 35 % 7 g
115 kcal
IG: 50 / 50 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

prosta sałatka z kategorii "goście na wyciągnięcie ręki" z łatwością przygotujesz w jak najkrótszym czasie. Do przepisu potrzebujesz niedrogich produktów. wybierz wysokiej jakości paluszki krabowe, domowe jajka, liściastą część kapusty pekińskiej i mięsistą paprykę w jasnym kolorze. Sałatka wygląda apetycznie i jasno na stole. Można go podawać w przestronnej salaterce lub podawać w przezroczystych szklankach.
polecam rozpoczęcie gotowania od ugotowania jajek. Włóż jajka do rondla, zalej zimną wodą, gotuj na małym ogniu. W tym przypadku żółtko jest bardzo soczyste, a białko jest miękkie i delikatne.. Obrane jajka pokroić w drobną kostkę i włożyć do miski do mieszania.
podczas gotowania jajek cienko pokrój kapustę pekińską. Lekko zagnieść sól, w razie potrzeby skropić sokiem z cytryny.
paprykę obrać z nasion, pokroić w kostkę o wielkości 0,8 cm.
paluszki krabowe rozmrozić dzień wcześniej. Obierz je z celofanu, zostaw kilka kawałków patyczków do dekoracji, posiekaj w ten sam sposób.
wyrzuć kukurydzę na sito, dokładnie spuść nadmiar płynu.
koperek opłucz, osusz, posiekaj.
ułóż wszystkie przygotowane składniki na jajkach, dodaj pieprz,
sól, wymieszaj.
majonez włożyć do miski pomocniczej. Dodaj posiekany czosnek, wymieszaj sos.
Ubierz sałatkę, pozostaw do zaparzenia na 30 minut, jeśli masz czas, lub podawaj natychmiast. Przed podaniem udekoruj brzegiem pokrojonych paluszków krabowych.
sałatka dobrze smakuje z podstawowym smakiem mięsa kraba i pikantną nutą sosu czosnkowego. Danie nadaje się do świątecznego podania lub małych spotkań. Sałatkę można podawać jako samodzielne danie na późną kolację lub zabrać ze sobą na piknik. Sałatka krabowa-obfita i jednocześnie lekka, z pewnością przypadnie do gustu Twoim bliskim i gościom.
sałatę można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez 4-5 dni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Paluszki krabowe - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Vici soczyste - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Miramar - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy