gęsta gorąca czekolada ze skrobią

możesz dodać chili do czekolady na czubku noża. Aztekowie nazywali ten napój "pokarmem bogów" i nie bez powodu. Aromatyczny i lepki napój o wyjątkowym, nieporównywalnym smaku, który może dać uczucie ciepła i napełnić energią.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 30 % 13 g
węglowodany 60 % 26 g
239 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby zrobić gęstą gorącą czekoladę, potrzebujemy: mleka; gorzka czekolada; skrobia kukurydziana i cukier.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej 400 ml mleka do rondla z grubym dnem. Włóż mleko do ognia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W pozostałym mleku rozpuść skrobię.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połam czekoladę na małe kawałki. Miałem małe kaplety belgijskiej czekolady, więc niczego nie łamałem na kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy tylko para zacznie unosić się nad mlekiem, włóż kawałki czekolady do rondla, dodaj cukier. Na małym ogniu zagotuj mleko, ciągle mieszając. Czekolada i cukier powinny się całkowicie rozpuścić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy mleko się zagotuje, cienkim strumieniem, nie przestając mieszać, wlej pozostałe mleko ze skrobią. Kontynuując mieszanie, gotuj czekoladę na małym ogniu, aż zgęstnieje do odpowiedniej konsystencji.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej gorącą czekoladę do filiżanek. Udekoruj kawałkami pianki na wierzchu i posyp kakao. Natychmiast podawaj do stołu. Smacznego!

spróbowałem Prawdziwej lepkiej gorącej czekolady w Czechach, gdzie pojechałem z przyjacielem w 2010 roku. To był pierwszy wyjazd za granicę. Mnóstwo wrażeń, mnóstwo ciekawych miejsc. Ale ta kawiarnia w Litomyshla wyróżnia się, gdzie przyjaciel zamówił gęstą gorącą czekoladę z ostrą papryką. Z trudem przekonała mnie, żebym też go spróbował (byłem bardzo zaniepokojony tą kombinacją), a potem po prostu odleciałem. Teraz wspomnienia smakowe z Czech to nie piwo, nie pierogi, nie piwo i nic innego, ale ta sama gorąca czekolada z pieprzem w małej i przytulnej kawiarni.
to podstawowy przepis na lepką gorącą czekoladę. Do smaku można jednak dodać rum lub koniak, posiekane orzechy lub szczyptę chili. Do mojej porcji dodałam pianki, które można zastąpić bitą śmietaną. I możesz dodać to wszystko razem, a wtedy nie będzie można oderwać się od deseru! Cóż, nie ma mowy o proszku kakaowym i cynamonie (posypać na wierzchu).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Marshmallow - 328   kcal/100g

Podobne przepisy