brokuły z orzeszkami ziemnymi i oliwą z oliwek

Szybki, łatwy, niezwykle przydatny i spodoba się nawet dzieciom! " nie ulubiony & quot; od dzieciństwa brokuły otwierają się z zupełnie nowej strony! Ten przepis przełamuje stereotypy, że wszystko, co zdrowe, musi nie być smaczne. Danie spodoba się nawet dzieciom!
Stary SamAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 11 g
tłuszcze 54 % 20 g
węglowodany 16 % 6 g
237 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotuj brokuły w osolonej wrzącej wodzie . Dla małych kwiatostanów-2 minuty, dla dużych-5 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój brokuły na równe kawałki i polej łyżką oliwy z oliwek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj solone kruszone orzeszki ziemne do gotowanych brokułów i dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś przygotowaną mieszaninę do naczynia żaroodpornego. Aby uzyskać pyszną chrupiącą skórkę na brokułach, piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180°C.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pyszna i zdrowa przekąska jest gotowa! Podawać z octem balsamicznym (do smaku)

brokuły kapustne pojawiły się w Rosji od dłuższego czasu, ale o dziwo, nadal nie zdobyły specjalnej popularności. Dzieje się tak pomimo całkowicie unikalnego kompleksu witamin i pierwiastków śladowych oraz, co ważne, bardzo małej zawartości kalorii! Może po prostu nie wiedziałeś o tym wszystkim do tej pory?

w sklepach można znaleźć zarówno świeże brokuły, jak i mrożone. Jeśli nie jesteś fanem produktów z zamrażarki, musisz udać się na brokuły do supermarketu, gdzie można je znaleźć prawie o każdej porze roku. Musisz wybrać brokuły z wyglądu, dotyku i zapachu. Główka kapusty powinna być gęsta, jędrna i ciemnozielona lub liliowa, w zależności od odmiany, i powinna mieć szczelnie zamknięte pąki. Żółte pąki lub pąki, które zaczynają kwitnąć, mówią o przejrzałości. Brokuły powinny mieć delikatne i mocne łodygi, ale w żadnym wypadku nie powinny być zdrewniałe. Jeśli chodzi o zapach, jeśli warzywa mają świeży, naturalny zapach brokułów, to dokonałeś właściwego wyboru!

ale co zrobić, jeśli nie pociąga Cię smak tak przydatnego produktu?

ten przepis zmieni sposób myślenia o tym niezwykle zdrowym, a teraz także pysznym warzywie. Przygotowujemy pełnowartościowy dodatek z brokułów, tak, że nie będzie można się od niego oderwać.
to tylko dwa składniki: brokuły i solone kruszone orzeszki ziemne. To wszystko, przyjaciele! Tylko jeden składnik sprawia, że brokuły są prawie "Snickers"(tylko zdrowe!). Brokuły będą miały magiczny smak, który pokocha cała Twoja rodzina!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy