skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Kupiłem złotego pstrąga do solenia, jego waga wynosi 1400. Ale opłaca się wziąć całą tuszę, będzie miał szczęście, wpadnie z kawiorem, a jeśli nie, szlachetne ucho na pewno będzie z czego gotować. Umyj rybę, zeskrob łuski, w tym głowę. Wypatroszyć, oddzielić filety. A dla ucha odłóż grzbiet, ogon, płetwy, brzuch i głowę. Szczególnie ostrożnie usuń skrzela z głowy i ponownie dobrze spłucz. Nawet mały fragment skrzeli da uchu gorycz, ostrożnie usuń.
Krok 2:
Gotowanie bogatego bulionu. Wziąłem 2 litry wody, dla mojego smaku stężenie bulionu będzie umiarkowanie tłuste, ale możesz wziąć trochę mniej lub więcej wody. Wkładamy 1/2 cebuli i marchewki, łodygi kopru i pietruszki, czarny groszek i ziele angielskie lub według własnych upodobań. Przyprawy wkładam do siatki bulionowej. I oczywiście wszystkie przygotowane ryby. Na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia.
Krok 3:
Niech się zagotuje, aby piana wzrosła. Usuń pianę, dodaj trochę soli i zmniejsz ogrzewanie do minimum.
Krok 4:
Przykryj i gotuj bulion na wolnym ogniu przez 20 minut.
Krok 5:
W tym czasie przygotuj warzywa. Umyj i obierz ziemniaki, marchewkę, cebulę. A jak je pokroić, to kwestia gustu. Drobno posiekałem warzywa i cebulę, marchewkę w paski, ziemniaki w średniej kostce. Pokrojone ziemniaki przechowujemy w zimnej wodzie, aby nie ciemniły i nie wydostała się nadmiar skrobi.
Krok 6:
Gotowanie Smażenia. Na zimnej patelni kładziemy kawałek masła i całą cebulę i marchewkę na raz. Jest to rzadki przypadek, gdy patelnia nie musi być wstępnie podgrzewana i rzucana warzywami w jakiejś kolejności. Nie można gotować smażenia, ale gotuję tak nawet przy ognisku, to kwestia gustu.
Krok 7:
Smażyć na złoty kolor, cebula jest przezroczysta, nie trzeba dłużej smażyć. Jak na zdjęciu, natychmiast wyjmij patelnię z pieca i mieszaj przez chwilę, aby cebula się nie przypaliła.
Krok 8:
Właśnie ugotował bulion. Wyjmij rybę łyżką cedzakową i odcedź bulion przez sito do innego rondla.
Krok 9:
Usuń miąższ ze schłodzonej ryby.
Krok 10:
Gotowanie ucha. Zagotuj odcedzony bulion, dodaj ziemniaki, usuń pianę, zmniejsz ciepło do średnio-małego. Jeśli to konieczne, nadal solimy i gotujemy pod pokrywką, prawie do całkowitego ugotowania ziemniaków. To około 15 minut, zależy zarówno od samego ziemniaka, jak i od pieca.
Krok 11:
Gdy ziemniaki stają się miękkie, dodaj smażenie, zmyj wszystkie resztki oleju z patelni bulionem, da to wspaniały kolor i smak.
Krok 12:
Natychmiast połóż rybę, umyty liść laurowy. Dodaj ciepło do Powyżej średniej. Wlej śmietanę, zagotuj i wyłącz kuchenkę, dopraw ziołami. Próbujemy, jeśli wszystko jest w porządku z solą, zamknij pokrywkę i pozwól jej parzyć przez 15 minut, w razie potrzeby dodaj sól do smaku.
Krok 13:
To jest ucho; ziemniaki są całe, ale w pełni gotowe, podobnie jak marchewki. Ryby i ziemniaki wystarczą, aby zupa była średnio gęsta. A jaki jest bulion-to tylko bajka ! Nie ma nieprzyjemnego rybnego zapachu, szlachetnego smaku i cudownego aromatu..
takie ucho można również ugotować z inną czerwoną rybą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pstrąg - 97 kcal/100g
- Pstrąg wędzony - 132 kcal/100g
- Pstrąg gotowany - 89 kcal/100g
- Pstrąg lekko solony - 186 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g