ucho z głowy pstrąga ze śmietaną

Łatwy w przygotowaniu, zawsze smaczny, delikatny i aromatyczny. Nawet ci, którzy w zasadzie nie lubią ryb, jedzą taką zupę, a koneserzy zawsze chcą dodatków. Zupa ma niską kaloryczność, ale jest sycąca i lekka. Istnieje wiele przepisów na zupy rybne z czerwonej ryby, ta wyróżnia się szczególną kremową delikatnością.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 4 g
tłuszcze 13 % 1 g
węglowodany 38 % 3 g
44 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Kupiłem złotego pstrąga do solenia, jego waga wynosi 1400. Ale opłaca się wziąć całą tuszę, będzie miał szczęście, wpadnie z kawiorem, a jeśli nie, szlachetne ucho na pewno będzie z czego gotować. Umyj rybę, zeskrob łuski, w tym głowę. Wypatroszyć, oddzielić filety. A dla ucha odłóż grzbiet, ogon, płetwy, brzuch i głowę. Szczególnie ostrożnie usuń skrzela z głowy i ponownie dobrze spłucz. Nawet mały fragment skrzeli da uchu gorycz, ostrożnie usuń.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotowanie bogatego bulionu. Wziąłem 2 litry wody, dla mojego smaku stężenie bulionu będzie umiarkowanie tłuste, ale możesz wziąć trochę mniej lub więcej wody. Wkładamy 1/2 cebuli i marchewki, łodygi kopru i pietruszki, czarny groszek i ziele angielskie lub według własnych upodobań. Przyprawy wkładam do siatki bulionowej. I oczywiście wszystkie przygotowane ryby. Na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Niech się zagotuje, aby piana wzrosła. Usuń pianę, dodaj trochę soli i zmniejsz ogrzewanie do minimum.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przykryj i gotuj bulion na wolnym ogniu przez 20 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie przygotuj warzywa. Umyj i obierz ziemniaki, marchewkę, cebulę. A jak je pokroić, to kwestia gustu. Drobno posiekałem warzywa i cebulę, marchewkę w paski, ziemniaki w średniej kostce. Pokrojone ziemniaki przechowujemy w zimnej wodzie, aby nie ciemniły i nie wydostała się nadmiar skrobi.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowanie Smażenia. Na zimnej patelni kładziemy kawałek masła i całą cebulę i marchewkę na raz. Jest to rzadki przypadek, gdy patelnia nie musi być wstępnie podgrzewana i rzucana warzywami w jakiejś kolejności. Nie można gotować smażenia, ale gotuję tak nawet przy ognisku, to kwestia gustu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smażyć na złoty kolor, cebula jest przezroczysta, nie trzeba dłużej smażyć. Jak na zdjęciu, natychmiast wyjmij patelnię z pieca i mieszaj przez chwilę, aby cebula się nie przypaliła.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Właśnie ugotował bulion. Wyjmij rybę łyżką cedzakową i odcedź bulion przez sito do innego rondla.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Usuń miąższ ze schłodzonej ryby.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowanie ucha. Zagotuj odcedzony bulion, dodaj ziemniaki, usuń pianę, zmniejsz ciepło do średnio-małego. Jeśli to konieczne, nadal solimy i gotujemy pod pokrywką, prawie do całkowitego ugotowania ziemniaków. To około 15 minut, zależy zarówno od samego ziemniaka, jak i od pieca.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy ziemniaki stają się miękkie, dodaj smażenie, zmyj wszystkie resztki oleju z patelni bulionem, da to wspaniały kolor i smak.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Natychmiast połóż rybę, umyty liść laurowy. Dodaj ciepło do Powyżej średniej. Wlej śmietanę, zagotuj i wyłącz kuchenkę, dopraw ziołami. Próbujemy, jeśli wszystko jest w porządku z solą, zamknij pokrywkę i pozwól jej parzyć przez 15 minut, w razie potrzeby dodaj sól do smaku.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    To jest ucho; ziemniaki są całe, ale w pełni gotowe, podobnie jak marchewki. Ryby i ziemniaki wystarczą, aby zupa była średnio gęsta. A jaki jest bulion-to tylko bajka ! Nie ma nieprzyjemnego rybnego zapachu, szlachetnego smaku i cudownego aromatu..

takie ucho można również ugotować z inną czerwoną rybą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pstrąg - 97   kcal/100g
  • Pstrąg wędzony - 132   kcal/100g
  • Pstrąg gotowany - 89   kcal/100g
  • Pstrąg lekko solony - 186   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy