skład / składniki
metoda gotowania
Przygotuj składniki. Jagody nie muszą być wcześniej wyjmowane z zamrażarki i rozmrażane. Jeśli zostały zamrożone, można je natychmiast wykorzystać do gotowania. Jeśli na jagodach jest dużo lodu, należy je wlać do durszlaka i spłukać ciepłą przegotowaną wodą, a następnie lód natychmiast odejdzie. Zacznijmy robić dżem od gotowania syropu cukrowego. W metalowych głębokich naczyniach lepiej jest użyć emaliowanych naczyń, wlać cukier i wlać przefiltrowaną wodę. Podpalamy, gotujemy, od czasu do czasu mieszając, na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wyłącz ogień. Wlej jagody wiciokrzewu do schłodzonego syropu cukrowego. Pozostaw je w syropie cukrowym na godzinę w temperaturze pokojowej. W tym czasie jagody są nasączone syropem cukrowym, a gotowy dżem będzie smaczniejszy i przyjemniejszy w smaku. Następnie podpalamy patelnię z jagodami, doprowadzamy mieszaninę do wrzenia na średnim ogniu, po czym zmniejszamy ogień do minimum i kontynuujemy gotowanie dżemu przez 10 minut. Tak krótki czas gotowania dżemu pozwala zachować dużą ilość witamin w jagodach. Nie zapomnij okresowo mieszać dżemu, aby jagody nie przykleiły się do dna patelni i pamiętaj, aby usunąć powstałą pianę z powierzchni dżemu. Podczas gotowania dżemu lub wcześniej musisz przygotować wymaganą objętość i odpowiednią ilość słoików do przechowywania dżemu na zimę. Myjemy i sterylizujemy słoiki jednym z wygodnych sposobów, istnieje kilka sposobów sterylizacji naczyń szklanych, a każda gospodyni domowa z reguły ma swój sprawdzony i niezawodny. Gorący dżem układamy w sterylnych słoikach, zamykamy czystymi pokrywkami, pozostawiamy dżem w słoikach do ostygnięcia w temperaturze pokojowej i przechowujemy w chłodnym miejscu. Zimą dżem z wiciokrzewu można podawać jako niezależny deser lub zrobić z niego nadzienie do ciast, ciast.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiciokrzew - 30 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g