Ramen Tonkotsu Ramen-japońska zupa z makaronem

zupa na bogatym bulionie i delikatnej słodkiej misce wieprzowej. Tonkotsu Ramen-japońska zupa na bulionie kostnym z makaronem i wieprzowiną. Gotowanie jest długie, przygotowanie Zajęło mi 2 dni (1 dzień na bulion i wieprzowinę), ale było warto!
nordiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 6 g
tłuszcze 47 % 9 g
węglowodany 21 % 4 g
122 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 2 D

rosół:

kości wieprzowe moczyć w zimnej wodzie przez 1 godzinę.
po godzinie spuść wodę, spłucz kości.
Przenieś do rondla i zalej wodą, aby woda była o 3-5 cm wyższa niż kości.
postaw patelnię na dużym ogniu. Po zagotowaniu wody gotuj przez 10 minut, usuwając piankę.
po 10 minutach spuść wodę, opłucz kości w zimnej wodzie i umyj patelnię.
następnie przenieś kości do czystego rondla, zalej zimną wodą 3-5 cm nad kośćmi, dodaj cebulę,
zielona cebula, imbir i czosnek.
doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do średnio niskiego, przykryć.
gotuj przez 6-12 godzin, od czasu do czasu mieszając. (Gotowałem przez 6 godzin w garnku, a następnie przeniosłem wszystko do wolnowaru i zostawiłem na noc w trybie podgrzewania)
odcedź gotowy bulion.

Miska Wieprzowa:

przekręć wieprzowinę w rolkę i dokręć nitką.
smażyć na mocno rozgrzanej patelni z 1 łyżką oleju ze wszystkich stron.
na patelni dodaj wodę, sake, Mirin, sos sojowy, cukier, imbir i pory.
postaw patelnię na ogniu, zagotuj.
włóż wieprzowinę do sosu, przykryj folią, gotuj przez 10 minut.
po 10 minutach Odwróć mięso, zmniejsz ogień do niskiego poziomu, przykryj folią i pokrywką.
gotuj 2 godziny, obracając wieprzowinę co 15 do 20 minut.
zdejmij patelnię z ognia i ostudź, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin (najlepiej pozostawić na noc).
przed podaniem usuń wszystkie nici, pokrój wieprzowinę w plasterki i smaż przez 30 sekund na dużym ogniu, jeśli chcesz.
odcedź SOS wieprzowy, potrzebujemy go do bulionu.

Ramen:
rosół:
dodaj sos rybny i połowę sosu wieprzowego do bulionu kostnego, wymieszaj.

dla Ramen:
gotuj kiełki soi we wrzącej wodzie przez 1 minutę, a następnie spłucz zimną wodą.
ugotuj makaron i opłucz go pod zimną wodą.
drobno posiekaj zieloną cebulę, pokrój jajko na pół.

Build:
włóż makaron do dużej miski, połóż miskę wieprzową, kiełki soi, jajko na wierzchu.
polej bulionem, posyp zieloną cebulą, dodaj sos sojowy do smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal / 100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal / 100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g
  • Sos ostrygowy - 121   kcal/100g
  • Żeberka wieprzowe - 321   kcal/100g
  • Wino ryżowe - 256   kcal/100g
  • Szyjka wieprzowa - 343   kcal / 100g
  • Kiełkująca soja - 141   kcal/100g
  • Makaron jajeczny - 304   kcal/100g

Podobne przepisy