skład / składniki
metoda gotowania
rosół:
kości wieprzowe moczyć w zimnej wodzie przez 1 godzinę.
po godzinie spuść wodę, spłucz kości.
Przenieś do rondla i zalej wodą, aby woda była o 3-5 cm wyższa niż kości.
postaw patelnię na dużym ogniu. Po zagotowaniu wody gotuj przez 10 minut, usuwając piankę.
po 10 minutach spuść wodę, opłucz kości w zimnej wodzie i umyj patelnię.
następnie przenieś kości do czystego rondla, zalej zimną wodą 3-5 cm nad kośćmi, dodaj cebulę,
zielona cebula, imbir i czosnek.
doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do średnio niskiego, przykryć.
gotuj przez 6-12 godzin, od czasu do czasu mieszając. (Gotowałem przez 6 godzin w garnku, a następnie przeniosłem wszystko do wolnowaru i zostawiłem na noc w trybie podgrzewania)
odcedź gotowy bulion.
Miska Wieprzowa:
przekręć wieprzowinę w rolkę i dokręć nitką.
smażyć na mocno rozgrzanej patelni z 1 łyżką oleju ze wszystkich stron.
na patelni dodaj wodę, sake, Mirin, sos sojowy, cukier, imbir i pory.
postaw patelnię na ogniu, zagotuj.
włóż wieprzowinę do sosu, przykryj folią, gotuj przez 10 minut.
po 10 minutach Odwróć mięso, zmniejsz ogień do niskiego poziomu, przykryj folią i pokrywką.
gotuj 2 godziny, obracając wieprzowinę co 15 do 20 minut.
zdejmij patelnię z ognia i ostudź, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin (najlepiej pozostawić na noc).
przed podaniem usuń wszystkie nici, pokrój wieprzowinę w plasterki i smaż przez 30 sekund na dużym ogniu, jeśli chcesz.
odcedź SOS wieprzowy, potrzebujemy go do bulionu.
Ramen:
rosół:
dodaj sos rybny i połowę sosu wieprzowego do bulionu kostnego, wymieszaj.
dla Ramen:
gotuj kiełki soi we wrzącej wodzie przez 1 minutę, a następnie spłucz zimną wodą.
ugotuj makaron i opłucz go pod zimną wodą.
drobno posiekaj zieloną cebulę, pokrój jajko na pół.
Build:
włóż makaron do dużej miski, połóż miskę wieprzową, kiełki soi, jajko na wierzchu.
polej bulionem, posyp zieloną cebulą, dodaj sos sojowy do smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal / 100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pory - 33 kcal / 100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g
- Sos ostrygowy - 121 kcal/100g
- Żeberka wieprzowe - 321 kcal/100g
- Wino ryżowe - 256 kcal/100g
- Szyjka wieprzowa - 343 kcal / 100g
- Kiełkująca soja - 141 kcal/100g
- Makaron jajeczny - 304 kcal/100g