ser jabłkowy w domu

to nie jest zwykły ser, to słodki ser jabłkowy! Ser jabłkowy jest tradycyjnie przygotowywany na Litwie Na Boże Narodzenie. I robią to z wyprzedzeniem, za dwa miesiące, ponieważ ser musi uzyskać pożądaną konsystencję.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 7 % 2 g
węglowodany 90 % 26 g
128 kcal
IG: 31 / 0 / 69

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 60 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Możesz wziąć mniej cukru. To zależy od kwasu jabłkowego. Mam Antonovkę, więc biorę pełną objętość.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj jabłka i osusz ręcznikiem. Należy je pokroić w plasterki. Nie trzeba zdejmować skóry. Najpierw kroję na ćwiartki, usuwam rdzeń, a następnie kroję w kliny. Szerokość plasterków nie jest tutaj krytyczna - ugotujemy je i zmielimy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przykryj pokrojone jabłka dwiema lub trzema łyżkami granulowanego cukru. Pozostaw na 8 godzin. Jabłka wypuszczą sok. Będzie trochę, ale to wystarczy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podpalamy naczynia z jabłkami. Musimy je ugotować do miękkości. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, zmniejszyć ogień. Gotuj przez 20 minut pod pokrywką, od czasu do czasu mieszając masę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jabłka staną się absolutnie miękkie, jak puree. Teraz muszą być schłodzone.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie zmiel jabłka blenderem. Lub możesz przetrzeć je przez sito, ale jest to długie i przeszkadza skórze. Możesz odłożyć część całych jabłek, dwie łyżki, aby później włożyć je do gotowanego sera. Ale u mnie za bardzo się ugotowały, nie zrobiłam tego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj pozostały cukier do puree. Mieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kładziemy naczynia z puree na ogniu i zaczynamy gotować. Nie rób dużego ognia i od czasu do czasu mieszaj masę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Celem jest ugotowanie musu jabłkowego do połowy objętości. Podczas gotowania tłuczone ziemniaki mocno dmuchają i plują, bądź ostrożny! Wybierając naczynia, weź to pod uwagę-lepiej wziąć je z wysokimi bokami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Stopniowo puree gęstnieje, ciemnieje i zaczyna być lepki. Zajęło mi to około 40 minut. Dodaj posiekane orzechy włoskie, cynamon, wymieszaj. Jeśli zostawiłeś kilka całych jabłek, dodaje się je teraz.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ponownie podpalamy tłuczone ziemniaki i dalej gotujemy, ale trzeba to zrobić przy ciągłym mieszaniu. Masa jest już dość gęsta, może się spalić. Gotuj przez kolejne 20 minut. Puree gotuje się jeszcze bardziej i ciemnieje. Wyłącz ogień i ostudź go.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Naczynia, w których uformujesz ser, wyłóż gazą złożoną z trzech do czterech warstw. Należy go najpierw zwilżyć i dobrze wycisnąć.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż masę jabłkową. Radzę nie ostudzić go mocno, mój zamarzł i bardzo się rozpadł. Ubijać.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przykryj masę końcami gazy i wyjmij z naczyń na deskę. Na wierzchu kładziemy ładunek. Zostawiamy w tej formie na jeden dzień.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Co drugi dzień wyjmujemy świąteczny ser z gazy i kładziemy na pergaminie do wyschnięcia. Ser jabłkowy suszy się przez długi czas-około 2 miesięcy, obracając go od czasu do czasu.

mój tradycyjny litewski ser jest bardzo młody, ale już bardzo smaczny! Trochę jak churchkhela. Podobało nam się! Myślę, że nie dożyje Bożego Narodzenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy