zupa z mostka wołowego kharcho z orzechami włoskimi i tkemali

Niezwykle prosty przepis na popularną zupę kharcho! Satysfakcjonujące i bardzo proste! Bogata zupa kharcho dla dużej firmy ! Dzisiaj powiem Ci, jak gotować Kharcho - bogatą i bardzo aromatyczną gruzińską zupę. Znając te zasady gotowania Kharcho, nawet początkujący sobie z tym poradzi!
Stary SamAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 11 g
tłuszcze 42 % 18 g
węglowodany 33 % 14 g
275 kcal
IG: 36 / 64 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    1.Ponieważ podstawą dania jest bulion mięsny, najpierw musisz go ugotować. Wszystko według klasycznego schematu. Aby urozmaicić smak, możesz dodać tam korzeń selera i pietruszkę. Jeśli tak nie jest, możesz po prostu ograniczyć się do cebuli i marchewki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    2.Wyciągamy cebulę i marchewkę z gotowanego bulionu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    3.Usuń mięso z kości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    4.Pokrój mięso na kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    5.Mięso odsyłamy do bulionu, podgrzewamy, a w międzyczasie myjemy ryż.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    6.Musisz dokładnie spłukać ryż, lepiej odstawić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    7.Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    8.Pokrój cebulę na małe półpierścienie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    9.Zmiel Orzech włoski.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    10.Smażyć marchewki na oleju słonecznikowym.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    11.Ryż, liść laurowy i cynamon wysyłamy do gotowanego bulionu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    12.Dodaj cebulę , chmiel-suneli i tkemali do marchwi.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    13.Wlej chochlę bulionu do mieszanki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    14.Dusić i mieszać.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    15.W międzyczasie ryż doszedł do połowy ugotowany, dodaj orzechy i smaż do bulionu. Wszystko wymieszaj i kontynuuj usuwanie smaku.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    16.Jeśli kwasowość nie wystarczy, możesz dodać cytrynę. Pamiętaj, aby dodać zioła do naszego bulionu: kolendrę i pietruszkę. Dodaj jedną trzecią ostrej papryki, sól.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    17.Wykonujemy testy kontrolne ryżu. Dodaj czosnek do bulionu, wyłącz płytkę, przesuń z płyty roboczej i pozwól bulionowi zaparzyć ( około 20 minut).

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    18.Gotowe! Podawaj z kwaśną śmietaną lub domową ciężką śmietaną!

przepisy kuchni Zakaukaskiej, w szczególności gruzińskiej, różnią się smakiem i jasnością!
A wiedziałeś, że w prawdziwie autentycznej zupie Kharcho jest bardzo mało ryżu. czy podstawą jest mięso i orzechy włoskie?!Zupa kharcho to najpopularniejsza zupa w Gruzji. Nie można go pomylić z niczym innym ! To bardzo gęsta i obfita zupa mięsna.Historia tej zupy jest zakorzeniona w starożytności! Zupa pojawiła się, gdy mieszkańcy Kaukazu zaczęli hodować bydło i uprawiać rośliny.


podawaj z kwaśną śmietaną lub domową ciężką śmietaną !Jest o wiele smaczniejszy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tkemali - 418   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Laska cynamonu - 261   kcal/100g
  • Mostek wołowy - 217   kcal/100g

Podobne przepisy