skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
1.Ponieważ podstawą dania jest bulion mięsny, najpierw musisz go ugotować. Wszystko według klasycznego schematu. Aby urozmaicić smak, możesz dodać tam korzeń selera i pietruszkę. Jeśli tak nie jest, możesz po prostu ograniczyć się do cebuli i marchewki.
Krok 2:
2.Wyciągamy cebulę i marchewkę z gotowanego bulionu.
Krok 3:
3.Usuń mięso z kości.
Krok 4:
4.Pokrój mięso na kawałki.
Krok 5:
5.Mięso odsyłamy do bulionu, podgrzewamy, a w międzyczasie myjemy ryż.
Krok 6:
6.Musisz dokładnie spłukać ryż, lepiej odstawić.
Krok 7:
7.Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 8:
8.Pokrój cebulę na małe półpierścienie.
Krok 9:
9.Zmiel Orzech włoski.
Krok 10:
10.Smażyć marchewki na oleju słonecznikowym.
Krok 11:
11.Ryż, liść laurowy i cynamon wysyłamy do gotowanego bulionu.
Krok 12:
12.Dodaj cebulę , chmiel-suneli i tkemali do marchwi.
Krok 13:
13.Wlej chochlę bulionu do mieszanki.
Krok 14:
14.Dusić i mieszać.
Krok 15:
15.W międzyczasie ryż doszedł do połowy ugotowany, dodaj orzechy i smaż do bulionu. Wszystko wymieszaj i kontynuuj usuwanie smaku.
Krok 16:
16.Jeśli kwasowość nie wystarczy, możesz dodać cytrynę. Pamiętaj, aby dodać zioła do naszego bulionu: kolendrę i pietruszkę. Dodaj jedną trzecią ostrej papryki, sól.
Krok 17:
17.Wykonujemy testy kontrolne ryżu. Dodaj czosnek do bulionu, wyłącz płytkę, przesuń z płyty roboczej i pozwól bulionowi zaparzyć ( około 20 minut).
Krok 18:
18.Gotowe! Podawaj z kwaśną śmietaną lub domową ciężką śmietaną!
przepisy kuchni Zakaukaskiej, w szczególności gruzińskiej, różnią się smakiem i jasnością!
A wiedziałeś, że w prawdziwie autentycznej zupie Kharcho jest bardzo mało ryżu. czy podstawą jest mięso i orzechy włoskie?!Zupa kharcho to najpopularniejsza zupa w Gruzji. Nie można go pomylić z niczym innym ! To bardzo gęsta i obfita zupa mięsna.Historia tej zupy jest zakorzeniona w starożytności! Zupa pojawiła się, gdy mieszkańcy Kaukazu zaczęli hodować bydło i uprawiać rośliny.
podawaj z kwaśną śmietaną lub domową ciężką śmietaną !Jest o wiele smaczniejszy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tkemali - 418 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Laska cynamonu - 261 kcal/100g
- Mostek wołowy - 217 kcal/100g