Sałatka z kurczakiem

odmiana sałatki z piersi kurczaka. Pyszna soczysta obfita sałatka o niezwykłej nazwie przypadnie do gustu nie tylko mężczyznom, ale także kobietom. Przygotowuje się go po prostu z niedrogich produktów budżetowych, ale na świątecznym stole zajmie centralne miejsce.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 13 g
tłuszcze 45 % 14 g
węglowodany 13 % 4 g
195 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z kurczaka? Przygotuj wskazane produkty. Jajka i cebula są średniej wielkości. Ser twardy, biorę & quot; parmezan & quot;. Pierś jest mała, połowa całej piersi z kurczaka, podczas gotowania lepiej ją posolić. Sól, cukier, ocet do marynowania cebuli. Sałatka jest doprawiona majonezem, możesz zrobić mieszankę majonezu i śmietany do sosu sałatkowego. Przygotuj dowolną salaterkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie. Złożyć pokrojoną cebulę do głębokiej miski, dodać sól, cukier, ocet i wszystko zalać gorącą wodą. Pozostaw cebulę do marynowania na 20 minut. Następnie spuść wodę, wyciśnij cebulę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój gotowaną, schłodzoną pierś z kurczaka na małe kawałki. Ułóż kurczaka na dnie wybranej salaterki. Jeśli sałatka jest przygotowywana dla mężczyzn, na tym etapie pierś może smakować jak pieprz. Ogólnie rzecz biorąc, możesz wziąć dowolne naczynia jako salaterkę - zarówno bardzo płaskie danie, jak i głęboką miskę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sałatka będzie warstwowa, aby była bardziej soczysta, każdą warstwę należy posmarować majonezem. Możesz całkowicie posmarować kurczaka majonezem lub zrobić siatkę majonezu, aby jego zużycie było mniejsze. Zrób majonez z siatki na pokrojonej piersi z kurczaka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż wstępnie marynowaną cebulę w następnej warstwie. Rozłóż siatkę majonezu na cebuli.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wstępnie ugotowane i schłodzone jaja kurze obierz i zetrzyj na grubej tarce, możesz je drobno posiekać. Nałóż siatkę majonezową na warstwę jajek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj wybrany twardy ser na drobnej tarce. Ułóż starty ser ostatnią warstwą sałatki na jajkach i udekoruj majonezem, tworząc siatkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotową sałatkę przed podaniem należy schłodzić przez co najmniej pół godziny. Warstwy są namoczone, a sałatka będzie bardziej soczysta i harmonijna. Możesz podać taką sałatkę jako jedną z przekąsek na świątecznym stole lub jako przekąskę na obiad. Sałatka doskonale komponuje się z potrawami ziemniaczanymi - gotowanymi, pieczonymi, smażonymi. Dzięki marynowanej cebuli sałatka jest bardzo soczysta, smaczna i niezwykła.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy