skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z kurczaka? Przygotuj wskazane produkty. Jajka i cebula są średniej wielkości. Ser twardy, biorę & quot; parmezan & quot;. Pierś jest mała, połowa całej piersi z kurczaka, podczas gotowania lepiej ją posolić. Sól, cukier, ocet do marynowania cebuli. Sałatka jest doprawiona majonezem, możesz zrobić mieszankę majonezu i śmietany do sosu sałatkowego. Przygotuj dowolną salaterkę.
Krok 2:
Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie. Złożyć pokrojoną cebulę do głębokiej miski, dodać sól, cukier, ocet i wszystko zalać gorącą wodą. Pozostaw cebulę do marynowania na 20 minut. Następnie spuść wodę, wyciśnij cebulę.
Krok 3:
Pokrój gotowaną, schłodzoną pierś z kurczaka na małe kawałki. Ułóż kurczaka na dnie wybranej salaterki. Jeśli sałatka jest przygotowywana dla mężczyzn, na tym etapie pierś może smakować jak pieprz. Ogólnie rzecz biorąc, możesz wziąć dowolne naczynia jako salaterkę - zarówno bardzo płaskie danie, jak i głęboką miskę.
Krok 4:
Sałatka będzie warstwowa, aby była bardziej soczysta, każdą warstwę należy posmarować majonezem. Możesz całkowicie posmarować kurczaka majonezem lub zrobić siatkę majonezu, aby jego zużycie było mniejsze. Zrób majonez z siatki na pokrojonej piersi z kurczaka.
Krok 5:
Ułóż wstępnie marynowaną cebulę w następnej warstwie. Rozłóż siatkę majonezu na cebuli.
Krok 6:
Wstępnie ugotowane i schłodzone jaja kurze obierz i zetrzyj na grubej tarce, możesz je drobno posiekać. Nałóż siatkę majonezową na warstwę jajek.
Krok 7:
Zetrzyj wybrany twardy ser na drobnej tarce. Ułóż starty ser ostatnią warstwą sałatki na jajkach i udekoruj majonezem, tworząc siatkę.
Krok 8:
Gotową sałatkę przed podaniem należy schłodzić przez co najmniej pół godziny. Warstwy są namoczone, a sałatka będzie bardziej soczysta i harmonijna. Możesz podać taką sałatkę jako jedną z przekąsek na świątecznym stole lub jako przekąskę na obiad. Sałatka doskonale komponuje się z potrawami ziemniaczanymi - gotowanymi, pieczonymi, smażonymi. Dzięki marynowanej cebuli sałatka jest bardzo soczysta, smaczna i niezwykła.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g