zupa grochowa z mięsem wieprzowym i wędzonkami

pyszny przepis na wspaniałe danie na lunch! Wspaniały przepis na przygotowanie obfitej bogatej zupy z mięsem i wędzonym mięsem, który z pewnością spodoba się wielu i mile zaskoczy swoim wspaniałym smakiem i aromatem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 10 g
tłuszcze 40 % 17 g
węglowodany 37 % 16 g
259 kcal
IG: 25 / 38 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszną zupę grochową, przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami. Aby uzyskać przejrzystość i smak bulionu, włóż połowę główki cebuli z łuskami, trochę pokrojonych plasterków marchwi, sadzonki zieleni z cebuli i koperku z natką pietruszki do rondla.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż mięso wieprzowe z kością, gęsią szyję i grzbiet kurczaka na patelnię, o łącznej wadze sześćset gramów.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej wymaganą ilość wody do garnka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj do smaku ziele angielskie, przykryj patelnię pokrywką i zagotuj bulion na wysokiej temperaturze pieca.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas gotowania bulionu przygotowujemy grzanki i kroimy kostki chleba, a następnie układamy na blasze do pieczenia i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do stu stopni na godzinę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój losowo, ale niezbyt drobno jedną główkę cebuli.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej trzy łyżki oleju roślinnego na patelnię i rozłóż posiekaną cebulę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zetrzyj dość dużą marchewkę na grubej tarce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przełącz piec na niską temperaturę i usuń pianę z bulionu gotowanego w rondlu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż marchewki na patelni do cebuli i mieszając łopatką, smaż, aż marchewki będą miękkie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj dwa ząbki zmiażdżonego czosnku na patelnię.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj pół łyżeczki chmielu suneli i dwa liście laurowe na patelnię.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu warzywa w niskiej temperaturze pieca, aż będą gotowe przez pięć minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Z garnka z gotującym się bulionem przez trzydzieści minut usuwamy wcześniej ułożoną w nim cebulę i sadzonki zieleni.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozłóż dwieście pięćdziesiąt gramów wcześniej namoczonego przez trzy godziny i dobrze umytego groszku na patelni.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przykryj patelnię pokrywką i zagotuj bulion w wysokiej temperaturze pieca.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Obniż temperaturę pieca do niskiej i usuń pianę z gotowanego bulionu z groszkiem.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Włóż trzysta gramów wędzonych żeberek wieprzowych do garnka i przykryj garnek pokrywką, kontynuuj gotowanie zupy przez około pięć minut.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Włóż ugotowane smażone warzywa do garnka z patelni.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Pokrój dwa ziemniaki w dowolną kostkę.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Usuń pokrojone marchewki z patelni.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Włóż ziemniaki do rondla i przykryj pokrywką, pozwól zupie zagotować się na wysokiej temperaturze pieca, a następnie dodaj sól do smaku, obniż temperaturę pieca i doprowadź naczynie do pełnej gotowości.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Dodaj mieszankę papryki i suszone zioła do smaku na patelnię pięć minut przed gotowaniem.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki i przykryj garnek pokrywką, pozwól zupie trochę zaparzyć.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

dobry przepis na zupę grochową o niezwykłym smaku! Baw się dobrze z tym wspaniałym daniem na lunch! Ta delikatna kremowa zupa z pewnością spodoba się wszystkim: zarówno dorosłym, jak i dzieciom! Szybko i przez długi czas zaspokaja głód, nasyca organizm niezbędnymi pierwiastkami śladowymi, witaminami, a jego delikatny aromat natychmiast wywołuje brutalny apetyt. To lekkie i satysfakcjonujące danie jest kompletną i zdrową energią dla tych, którzy chcą mieć gwarancję wygrania zawodów sportowych!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chleb "darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Groszek żółty - 303   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g
  • Wędzone żeberka wieprzowe - 514   kcal/100g

Podobne przepisy