skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować pyszną zupę grochową, przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami. Aby uzyskać przejrzystość i smak bulionu, włóż połowę główki cebuli z łuskami, trochę pokrojonych plasterków marchwi, sadzonki zieleni z cebuli i koperku z natką pietruszki do rondla.
Krok 2:
Włóż mięso wieprzowe z kością, gęsią szyję i grzbiet kurczaka na patelnię, o łącznej wadze sześćset gramów.
Krok 3:
Wlej wymaganą ilość wody do garnka.
Krok 4:
Dodaj do smaku ziele angielskie, przykryj patelnię pokrywką i zagotuj bulion na wysokiej temperaturze pieca.
Krok 5:
Podczas gotowania bulionu przygotowujemy grzanki i kroimy kostki chleba, a następnie układamy na blasze do pieczenia i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do stu stopni na godzinę.
Krok 6:
Pokrój losowo, ale niezbyt drobno jedną główkę cebuli.
Krok 7:
Wlej trzy łyżki oleju roślinnego na patelnię i rozłóż posiekaną cebulę.
Krok 8:
Zetrzyj dość dużą marchewkę na grubej tarce.
Krok 9:
Przełącz piec na niską temperaturę i usuń pianę z bulionu gotowanego w rondlu.
Krok 10:
Rozłóż marchewki na patelni do cebuli i mieszając łopatką, smaż, aż marchewki będą miękkie.
Krok 11:
Dodaj dwa ząbki zmiażdżonego czosnku na patelnię.
Krok 12:
Dodaj pół łyżeczki chmielu suneli i dwa liście laurowe na patelnię.
Krok 13:
Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu warzywa w niskiej temperaturze pieca, aż będą gotowe przez pięć minut.
Krok 14:
Z garnka z gotującym się bulionem przez trzydzieści minut usuwamy wcześniej ułożoną w nim cebulę i sadzonki zieleni.
Krok 15:
Rozłóż dwieście pięćdziesiąt gramów wcześniej namoczonego przez trzy godziny i dobrze umytego groszku na patelni.
Krok 16:
Przykryj patelnię pokrywką i zagotuj bulion w wysokiej temperaturze pieca.
Krok 17:
Obniż temperaturę pieca do niskiej i usuń pianę z gotowanego bulionu z groszkiem.
Krok 18:
Włóż trzysta gramów wędzonych żeberek wieprzowych do garnka i przykryj garnek pokrywką, kontynuuj gotowanie zupy przez około pięć minut.
Krok 19:
Włóż ugotowane smażone warzywa do garnka z patelni.
Krok 20:
Pokrój dwa ziemniaki w dowolną kostkę.
Krok 21:
Usuń pokrojone marchewki z patelni.
Krok 22:
Włóż ziemniaki do rondla i przykryj pokrywką, pozwól zupie zagotować się na wysokiej temperaturze pieca, a następnie dodaj sól do smaku, obniż temperaturę pieca i doprowadź naczynie do pełnej gotowości.
Krok 23:
Dodaj mieszankę papryki i suszone zioła do smaku na patelnię pięć minut przed gotowaniem.
Krok 24:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki i przykryj garnek pokrywką, pozwól zupie trochę zaparzyć.
Krok 25:
Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
dobry przepis na zupę grochową o niezwykłym smaku! Baw się dobrze z tym wspaniałym daniem na lunch! Ta delikatna kremowa zupa z pewnością spodoba się wszystkim: zarówno dorosłym, jak i dzieciom! Szybko i przez długi czas zaspokaja głód, nasyca organizm niezbędnymi pierwiastkami śladowymi, witaminami, a jego delikatny aromat natychmiast wywołuje brutalny apetyt. To lekkie i satysfakcjonujące danie jest kompletną i zdrową energią dla tych, którzy chcą mieć gwarancję wygrania zawodów sportowych!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chleb "darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Groszek żółty - 303 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g
- Wędzone żeberka wieprzowe - 514 kcal/100g