marynowane ryżyki z czosnkiem, cukrem i octem

najszybszy sposób na zachowanie grzybów! Marynowane grzyby z octem są niesamowicie smaczne i bardzo szybkie. Postępując zgodnie z tym przepisem konserwującym, grzyby można przygotować z zachowaniem maksymalnych korzystnych właściwości. Imbir okazuje się chrupiący i oryginalny w smaku!
KingaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 14 % 1 g
węglowodany 71 % 5 g
26 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

ten przepis różni się od wielu innych metod marynowania grzybów, przede wszystkim prostotą i minimalnym czasem gotowania. Ponieważ grzyby nie są wstępnie gotowane, ale gotowane razem z marynatą.

przede wszystkim musisz sprawdzić grzyby pod kątem uszkodzonych lub nieodpowiednich kawałków do konserwacji. Powinieneś wybrać piękne, nie zepsute, odpowiedniej wielkości Rude. Następnie włóż grzyby do dużej miski, wlej wodę i dokładnie spłucz je z ziemi i innych zanieczyszczeń. Odcedź brudną wodę i w razie potrzeby spłucz ponownie. Wrzuć grzyby do durszlaka na chwilę, aż woda z nich spłynie.

dokładnie umyj słoiki wcześniej. Natychmiast po umyciu włóż mokre słoiki do zimnego piekarnika do góry nogami. Włącz piekarnik na 120 stopni i sterylizuj szklany pojemnik przez 15 minut. W ten sam sposób pokrywki można sterylizować.

przygotuj szybką marynatę dla grzybów. W dużym rondlu (wszystkie grzyby powinny się w nim zmieścić) zagotuj wodę. Wrzuć sól, cukier, liść laurowy i paprykę do wrzącej wody. Możesz dodać dowolne inne przyprawy do smaku.

czosnek obrać na ząbki, umyć i wrzucić do rondla na marynatę. Wymieszać. Ponownie zagotuj wodę z przyprawami w rondlu.

wlej 6-procentowy ocet do rondla i dodaj tam przygotowane grzyby.

ponownie zagotuj zawartość garnka i gotuj grzyby w marynacie przez 5 minut. Zdejmij patelnię z ognia.

za pomocą dużej łyżki lub chochli ułóż grzyby wraz z marynatą w wysterylizowanych słoikach i natychmiast zwiń pokrywki.

połóż zwinięte słoiki na podłodze, owijając je kocem. I zostaw to na całą noc, aż w końcu ostygną. Następnie wyjmij słoiki do piwnicy lub dowolnego chłodnego, ciemnego miejsca do przechowywania. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Rydzyki świeże - 17   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pieprz goździkowy (ziele angielskie) - 263   kcal/100g

Podobne przepisy