skład / składniki
metoda gotowania
ten przepis różni się od wielu innych metod marynowania grzybów, przede wszystkim prostotą i minimalnym czasem gotowania. Ponieważ grzyby nie są wstępnie gotowane, ale gotowane razem z marynatą.
przede wszystkim musisz sprawdzić grzyby pod kątem uszkodzonych lub nieodpowiednich kawałków do konserwacji. Powinieneś wybrać piękne, nie zepsute, odpowiedniej wielkości Rude. Następnie włóż grzyby do dużej miski, wlej wodę i dokładnie spłucz je z ziemi i innych zanieczyszczeń. Odcedź brudną wodę i w razie potrzeby spłucz ponownie. Wrzuć grzyby do durszlaka na chwilę, aż woda z nich spłynie.
dokładnie umyj słoiki wcześniej. Natychmiast po umyciu włóż mokre słoiki do zimnego piekarnika do góry nogami. Włącz piekarnik na 120 stopni i sterylizuj szklany pojemnik przez 15 minut. W ten sam sposób pokrywki można sterylizować.
przygotuj szybką marynatę dla grzybów. W dużym rondlu (wszystkie grzyby powinny się w nim zmieścić) zagotuj wodę. Wrzuć sól, cukier, liść laurowy i paprykę do wrzącej wody. Możesz dodać dowolne inne przyprawy do smaku.
czosnek obrać na ząbki, umyć i wrzucić do rondla na marynatę. Wymieszać. Ponownie zagotuj wodę z przyprawami w rondlu.
wlej 6-procentowy ocet do rondla i dodaj tam przygotowane grzyby.
ponownie zagotuj zawartość garnka i gotuj grzyby w marynacie przez 5 minut. Zdejmij patelnię z ognia.
za pomocą dużej łyżki lub chochli ułóż grzyby wraz z marynatą w wysterylizowanych słoikach i natychmiast zwiń pokrywki.
połóż zwinięte słoiki na podłodze, owijając je kocem. I zostaw to na całą noc, aż w końcu ostygną. Następnie wyjmij słoiki do piwnicy lub dowolnego chłodnego, ciemnego miejsca do przechowywania. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Rydzyki świeże - 17 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pieprz goździkowy (ziele angielskie) - 263 kcal/100g