zupa z klopsikami i makaronem

lekka zupa z klopsikami zachwyci cię za każdym razem! Doskonały smak!
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 6 g
tłuszcze 28 % 9 g
węglowodany 53 % 17 g
178 kcal
IG: 88 / 0 / 12

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj nasze składniki. Obierz ziemniaki, cebulę i marchewkę, umyj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej wodę do garnka, podpal.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zajmijmy się klopsikami. Dodaj jajko i bułkę tartą do mięsa mielonego, sól i pieprz do smaku.Dobrze ugniatamy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mokrymi rękami formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój ziemniaki w średnią kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój cebulę w drobną kostkę, zetrzyj marchewki na drobnej tarce, smaż wszystko w niewielkiej ilości oleju roślinnego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wrzuć jeden klopsik do wrzącej wody..

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie wlej nasze ziemniaki do rondla..

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy zupa się zagotuje, dodaj nasze opiekanie. Gotuj przez 5 minut. Sól-pieprz do smaku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po 5 minutach dodaj mały wermiszel, wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj warzywa do smaku, gotuj. Wyłącz, przykryj, odstaw na 15 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlać do talerzy i cieszyć się pyszną, aromatyczną obfitą zupą z kawałkiem świeżego chleba)))

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Wermiszel - 371   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy