warstwowa sałatka z kurczakiem na wakacje

Sałatka & quot; Zabawka & quot; - król noworocznego stołu! Oryginalny przepis na ekskluzywną noworoczną sałatkę z wędzoną piersią z kurczaka, która z pewnością spodoba się wielu i zaskoczy wszystkich swoim smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 8 g
tłuszcze 36 % 9 g
węglowodany 32 % 8 g
142 kcal
IG: 88 / 0 / 13

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować oryginalną sałatkę noworoczną z wędzoną piersią kurczaka, przygotowujemy niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować marynatę, bardzo drobno posiekaj jedną główkę cebuli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż posiekaną cebulę do głębokiej miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj pół łyżki soli do miski do cebuli.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj pół łyżki cukru do miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj również jedną łyżkę esencji octu do miski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zalej wrzącą wodą i dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój jedną wędzoną pierś z kurczaka w drobną kostkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój dwie czerwone papryki w drobną kostkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Trzy ziemniaki ugotowane w mundurkach na grubej tarce.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż starte ziemniaki pierwszą warstwą na talerzu, wyrównaj i nałóż warstwę majonezu na wierzch siatką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ułóż pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka w następnej warstwie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dobrze zagęścić warstwę i wypełnić siatką majonezu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Spłucz marynowaną cebulę pod bieżącą zimną wodą i spuść całą wodę.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozłóż cebulę w następnej cienkiej warstwie i zrób siatkę majonezu na wierzchu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Kolejną warstwę układamy z czerwonej papryki, dobrze ją zagęszczając, wyrównujemy i wykonujemy kolejną siatkę majonezu na wierzchu.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozłóż i zagęść kolejną warstwę startych czterech białek kurczaka, a następnie przykryj górę i boki majonezem.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Twardy ser tarty na grubej tarce rozprowadzamy na wierzchu i bokach sałatki, po czym robimy cienką siatkę majonezu.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Rozłóż i dobrze zagęść końcową warstwę startych czterech żółtek kurczaka.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Udekoruj sałatkę kukurydzą, papryką pokrojoną w małe paski i zielonym groszkiem z czarnymi oliwkami.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Smacznego dla wszystkich i noworocznego nastroju!

ekskluzywna świąteczna sałatka-zabawka na choinkę na stole noworocznym! Wszyscy będą zachwyceni! Przepis na tę noworoczną sałatkę z kurczakiem jest niekwestionowanym liderem. Radzimy dodać go do swojego notatnika, a stanie się Twoim ratownikiem na wszystkie święta! Masz dość mdłych, banalnych i monotonnych potraw na świątecznym stole? Chcesz czegoś niezwykłego i bardzo smacznego? Taka sałatka to tajna broń każdej doświadczonej gospodyni, która podbija wszystkich bez wyjątku od pierwszej łyżki! Jego delikatny, soczysty i nieoczekiwanie świeży smak sprawia, że goście natychmiast proszą o suplementy. Z sekretnym akcentem ten przepis jest niesamowity!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g

Podobne przepisy