noworoczna przekąska bałwana

pyszna noworoczna przekąska z oryginalnym podaniem! W magiczne wakacje noworoczne zawsze chcesz jakoś w specjalny sposób udekorować świąteczny stół. A ponieważ żaden Nowy Rok nie jest kompletny bez przekąsek, przygotujemy go. Tym razem będzie to przekąska urządzona w kształcie bałwana.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 12 g
tłuszcze 59 % 27 g
węglowodany 15 % 7 g
237 kcal
IG: 71 / 0 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotuj jajka na twardo. Następnie schładzamy je pod bieżącą zimną wodą i trzy na drobnej tarce. Paluszki krabowe i ser topiony (ser musi pochodzić z zamrażarki) również trzy na drobnej tarce. Włóż wszystkie składniki do głębokiego pojemnika i wymieszaj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Teraz dodaj trochę majonezu, ząbek czosnku, przepuszczony przez wyciskacz do czosnku i szczyptę soli. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki, aby masa stała się jednorodna i lepka. Uwaga! Do tej przekąski nie można dodać dużo majonezu, ponieważ z tego powodu trudniej będzie uformować bałwana i ostatecznie może okazać się nierówny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Uformuj okrągłe kulki z powstałej przekąski kraba. Wszystkie kulki powinny mieć różne rozmiary: dolna piłka jest największa, Środkowa jest nieco mniejsza,a górna jest nieco mniejsza niż średnia i dwie bardzo małe. Posmaruj wszystkie kulki twarogiem, aby bałwan był naprawdę biały. Następnie zwiń każdą piłkę w kubku kokosowym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kładziemy kulki na desce pokrytej folią spożywczą. Pokrywamy je również folią i wkładamy na chwilę do zamrażarki. Następnie, gdy są zamrożone, wyjmujemy je i zaczynamy tworzyć samego bałwana. Aby to zrobić, zainstaluj kulki jeden na drugim (3 sztuki), zaczynając od dużego do mniejszego. Aby uzyskać mocną konstrukcję, mocujemy je wykałaczkami. Teraz instalujemy dwie kolejne wykałaczki w środkowej piłce po bokach i mocujemy do nich najmniejsze kulki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dekorowanie bałwana z przekąskami. Aby to zrobić, z marchwi tworzymy trójkątny ostry nos. Bierzemy pióro zielonej cebuli i owijamy je między górną i Środkową kulką – okazuje się szalik. Możesz naprawić szalik za pomocą goździków. Robimy czapkę z kawałka chleba żytniego, wykonując dwa kółka: jeden większy, drugi mniejszy i ustawiając je na górnej kuli kokosowej. Zainstaluj oczy za pomocą czarnego pieprzu. Następnie dekorujemy bałwana do woli.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy bałwan jest w pełni uformowany, należy go schować do zamrażarki. Przystawkę należy wyjąć 15-20 minut przed podaniem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser "megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser "shavru" (Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser"Wiola" - 307   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Paluszki krabowe - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Vici soczyste - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Miramar - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb"doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy