skład / składniki
metoda gotowania
pokrój Paproć na kawałki i namocz w zimnej wodzie przez 8-10 godzin (w tym czasie musisz zmienić wodę 3-4 razy).
Shiitake moczyć w ciepłej wodzie do miękkości (około 2-3 godzin).
moczyć wołowinę w zimnej wodzie przez 10 minut.
zagotuj wodę w dużym garnku.
pokrój wołowinę i cebulę, zanurz we wrzącej wodzie. Gotuj 1 godzinę na średnim ogniu pod przykryciem.
posiekaj shiitake, zieloną cebulę i posiekaj czosnek.
W misce umieść paproć, kiełki soi, szczypiorek, shiitake i czosnek.
w osobnej misce wymieszaj czerwoną paprykę, sól, sos sojowy, olej sezamowy, olej roślinny i czarny pieprz.
przykryj folią spożywczą i odstaw na bok.
po godzinie wyciągnij mięso i cebulę.
warzywa wymieszać z sosem, włożyć do rondla, przykryć i gotować przez 20 minut.
pokrój mięso w paski, Dodaj do zupy, gotuj przez 10 minut pod przykryciem.
wlej zupę do misek. Podawać z ryżem
W czasach starożytnych paproć była ceniona za swoje korzystne właściwości. Od ponad stu lat jest obecny w diecie wielu narodów kultur wschodnich.
roślina "od wierzchołków do korzeni" jest używana w kuchni, kosmetologii, medycynie. Jest doskonały w dietach, ponieważ ma niską zawartość kalorii, a jednocześnie jest łatwo przyswajalny.
paproć orła rośnie prawie wszędzie. Młode liście, które jeszcze nie zdążyły zakwitnąć, tak zwane ślimaki nadają się do jedzenia. W późniejszych terminach roślina staje się trująca i spożywanie jej jest niebezpieczne.
kłącze i liście paproci orła zawierają następujące przydatne substancje:
karotenoidy (luteina, karoten) ;
lipidy;
sterydy;
garbniki;
glukozyt i tiaminaza.
kwasy organiczne (waniliowy, cynamonowy, kawowy, asparaginowy, nikotynowy, kumarowy itp.);
węglowodany (arabinoza, ksyloza, fruktoza).
między innymi paproć orlyak zajmuje wiodącą pozycję w porównaniu z innymi roślinami o wysokiej zawartości witamin. Badania naukowe potwierdziły, że roślina zawiera w swoim składzie:
miedź;
witamina E;
magnez;
wapń;
potas;
żelazo;
kwas askorbinowy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Shiitake - 34 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g
- Paproć - 34 kcal/100g
- Kiełkująca soja - 141 kcal/100g