koreańska pikantna zupa Yukkedian (Yukkedian)

rozgrzewająca pikantna zupa z wołowiny i paproci. Pikantna zupa wołowa z paproci Yukkedyan – Yukkejang)to tradycyjne danie kuchni koreańskiej. Zupa jest gęsta, pikantna i bardzo smaczna
nordiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 4 g
tłuszcze 25 % 2 g
węglowodany 25 % 2 g
40 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

pokrój Paproć na kawałki i namocz w zimnej wodzie przez 8-10 godzin (w tym czasie musisz zmienić wodę 3-4 razy).
Shiitake moczyć w ciepłej wodzie do miękkości (około 2-3 godzin).
moczyć wołowinę w zimnej wodzie przez 10 minut.
zagotuj wodę w dużym garnku.
pokrój wołowinę i cebulę, zanurz we wrzącej wodzie. Gotuj 1 godzinę na średnim ogniu pod przykryciem.
posiekaj shiitake, zieloną cebulę i posiekaj czosnek.
W misce umieść paproć, kiełki soi, szczypiorek, shiitake i czosnek.
w osobnej misce wymieszaj czerwoną paprykę, sól, sos sojowy, olej sezamowy, olej roślinny i czarny pieprz.
przykryj folią spożywczą i odstaw na bok.
po godzinie wyciągnij mięso i cebulę.
warzywa wymieszać z sosem, włożyć do rondla, przykryć i gotować przez 20 minut.
pokrój mięso w paski, Dodaj do zupy, gotuj przez 10 minut pod przykryciem.
wlej zupę do misek. Podawać z ryżem

W czasach starożytnych paproć była ceniona za swoje korzystne właściwości. Od ponad stu lat jest obecny w diecie wielu narodów kultur wschodnich.

roślina "od wierzchołków do korzeni" jest używana w kuchni, kosmetologii, medycynie. Jest doskonały w dietach, ponieważ ma niską zawartość kalorii, a jednocześnie jest łatwo przyswajalny.

paproć orła rośnie prawie wszędzie. Młode liście, które jeszcze nie zdążyły zakwitnąć, tak zwane ślimaki nadają się do jedzenia. W późniejszych terminach roślina staje się trująca i spożywanie jej jest niebezpieczne.

kłącze i liście paproci orła zawierają następujące przydatne substancje:

karotenoidy (luteina, karoten) ;
lipidy;
sterydy;
garbniki;
glukozyt i tiaminaza.
kwasy organiczne (waniliowy, cynamonowy, kawowy, asparaginowy, nikotynowy, kumarowy itp.);
węglowodany (arabinoza, ksyloza, fruktoza).

między innymi paproć orlyak zajmuje wiodącą pozycję w porównaniu z innymi roślinami o wysokiej zawartości witamin. Badania naukowe potwierdziły, że roślina zawiera w swoim składzie:

miedź;
witamina E;
magnez;
wapń;
potas;
żelazo;
kwas askorbinowy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Shiitake - 34   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g
  • Paproć - 34   kcal/100g
  • Kiełkująca soja - 141   kcal/100g

Podobne przepisy