sałatka rybna z majonezem

Ta sałatka jest główną ozdobą świątecznego stołu! Sałatka z prostymi składnikami, ale sposób przygotowania zmienia smak. Nikt nie zrozumie, jak przygotowana jest sałatka, wszyscy poproszą o przepis. Spróbuj, zaskocz gości.
Pyszny PrzepisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 5 g
tłuszcze 24 % 4 g
węglowodany 47 % 8 g
85 kcal
IG: 63 / 0 / 38

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

gotuj warzywa do miękkości. Pokrój rybę na kawałki i zalej solanką z marynowanych ogórków. Gotuj rybę po gotowaniu przez 20 minut na małym ogniu i ostudź w solance.Nawiasem mówiąc, zastanówmy się trochę nad solanką. Dlaczego jest dobry? Kiedy się pocimy – na przykład na siłowni-nasze ciało intensywnie traci wilgoć. Zapas płynów należy uzupełnić i oczywiście najczęściej staramy się radzić sobie z odwodnieniem za pomocą wody. Zaawansowani sportowcy piją specjalne napoje sportowe w celu uzupełnienia elektrolitów. Tymczasem solanka ogórkowa to te same elektrolity, potas i sód, które nasz organizm traci wraz z potem i które są potrzebne do utrzymania równowagi wodno-solnej. Uzupełnij zapas soli budżetowo kilkoma łykami słonej i pikantnej marynaty.Według wyników wielu badań niezawodność obrony immunologicznej organizmu zależy bezpośrednio od obecności przeciwutleniaczy – takich jak witaminy C i E. pomagają budować ochronę przed infekcjami wywołanymi przez wirusy, bakterie i pasożyty. Na szczęście solanka zawiera przyzwoitą ilość tych witamin. A więc może dobrze służyć twojej odporności.Konsekwencje wahań poziomu glukozy we krwi u diabetyków może prowadzić do bardzo niebezpiecznych konsekwencji: śpiączki cukrzycowej, ślepoty, uszkodzenia mięśnia sercowego i tkanek nerek. Badanie opublikowane w jednym z czasopism wykazało, że niewielka ilość octu przed jedzeniem pomaga regulować poziom cukru we krwi, szczególnie u pacjentów z cukrzycą typu II. Jeśli chcesz, możesz zastąpić czysty rozcieńczony ocet solanką ogórkową: efekt będzie podobny.Trochę rozproszony. A teraz kontynuujmy gotowanie.
zdemontuj rybę-obierz i pokrój. Posiekaj warzywa. Następnie ułóż wszystko warstwami, smarując majonezem. Posolić warstwę ziemniaków.
ryby, ziemniaki,marchew, ogórki, buraki. Pozostaw sałatkę na 2 godziny i podawaj.Smacznego! Wesołych Świąt!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Morszczuk pieczony - 105   kcal/100g
  • Morszczuk gotowany - 95   kcal/100g
  • Morszczuk świeży - 86   kcal/100g
  • Solanka - 1   kcal/100g

Podobne przepisy