skład / składniki
metoda gotowania
gotuj warzywa do miękkości. Pokrój rybę na kawałki i zalej solanką z marynowanych ogórków. Gotuj rybę po gotowaniu przez 20 minut na małym ogniu i ostudź w solance.Nawiasem mówiąc, zastanówmy się trochę nad solanką. Dlaczego jest dobry? Kiedy się pocimy – na przykład na siłowni-nasze ciało intensywnie traci wilgoć. Zapas płynów należy uzupełnić i oczywiście najczęściej staramy się radzić sobie z odwodnieniem za pomocą wody. Zaawansowani sportowcy piją specjalne napoje sportowe w celu uzupełnienia elektrolitów. Tymczasem solanka ogórkowa to te same elektrolity, potas i sód, które nasz organizm traci wraz z potem i które są potrzebne do utrzymania równowagi wodno-solnej. Uzupełnij zapas soli budżetowo kilkoma łykami słonej i pikantnej marynaty.Według wyników wielu badań niezawodność obrony immunologicznej organizmu zależy bezpośrednio od obecności przeciwutleniaczy – takich jak witaminy C i E. pomagają budować ochronę przed infekcjami wywołanymi przez wirusy, bakterie i pasożyty. Na szczęście solanka zawiera przyzwoitą ilość tych witamin. A więc może dobrze służyć twojej odporności.Konsekwencje wahań poziomu glukozy we krwi u diabetyków może prowadzić do bardzo niebezpiecznych konsekwencji: śpiączki cukrzycowej, ślepoty, uszkodzenia mięśnia sercowego i tkanek nerek. Badanie opublikowane w jednym z czasopism wykazało, że niewielka ilość octu przed jedzeniem pomaga regulować poziom cukru we krwi, szczególnie u pacjentów z cukrzycą typu II. Jeśli chcesz, możesz zastąpić czysty rozcieńczony ocet solanką ogórkową: efekt będzie podobny.Trochę rozproszony. A teraz kontynuujmy gotowanie.
zdemontuj rybę-obierz i pokrój. Posiekaj warzywa. Następnie ułóż wszystko warstwami, smarując majonezem. Posolić warstwę ziemniaków.
ryby, ziemniaki,marchew, ogórki, buraki. Pozostaw sałatkę na 2 godziny i podawaj.Smacznego! Wesołych Świąt!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Morszczuk pieczony - 105 kcal/100g
- Morszczuk gotowany - 95 kcal/100g
- Morszczuk świeży - 86 kcal/100g
- Solanka - 1 kcal/100g