kompot zwykły z suszonych moreli
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
opłucz suszone morele w kilku wodach i namocz je przez chwilę w ciepłej wodzie. Złożyć suszone morele na talerz.
weź głęboki rondel, wlej granulowany cukier, zalej go gorącą wodą i zagotuj. Pięć minut po ugotowaniu napełnij spuchnięte suszone morele i gotuj przez około 15 minut. Aby smak był bardziej nasycony, kompot musi stać przez jakiś czas.
do tego kompotu można dodać suszone śliwki i rodzynki. Ale ponieważ suszone śliwki są suche, musisz je najpierw ugotować, 15 minut, a dopiero potem dodać rodzynki z suszonymi morelami.
schłodzić kompot i wlać do plastikowych butelek z lemoniadą, aby dziecko nie miało wątpliwości, że przed nim jest prawdziwa lemoniada.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g