pomidory w soku pomidorowym z octem w puszkach na zimę

Przygotowanie na zimę. Pyszne pomidory + naturalny sok pomidorowy. Są Bosko smaczne, uzyskuje się pomidory o podwójnym działaniu-sok jako osobne danie i pomidory same w sobie. Wcześniej kupowali bułgarskie pomidory we własnym soku i tak nam się podobały, że kiedy zaczęli uprawiać własne, postanowiłem spróbować je ugotować sam, tak powstał przepis
SzuraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
28 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.

przygotowujemy dwa rodzaje pomidorów: niektóre duże i mięsiste, dobrze dojrzałe - do soku, inne gęste i małe-do solenia
myjemy obie odmiany
kroimy duże na cztery części i przepuszczamy przez sokowirówkę (mam zwykłą ręczną, ale mój mąż dostosował do niej wiertło i przewija mi pomidory do soku w ciągu kilku minut)
kładziemy sok na ogniu i czekamy, aż się zagotuje
dodaj sól, cukier, czosnek, ziarna pieprzu, goździki, liście laurowe do soku (wszystko oprócz soli i cukru wkładam do woreczka z gazy, aby później móc go szybko wyjąć)
sterylizuj słoiki i pokrywki
pomidory przebijamy igłą przy łodydze, aby nie pękły i nie wkładamy do słoików
gotuj sok przez 30 minut, pod koniec gotowania dodaj ocet
napełnij słoiki sokiem z pomidorów i sterylizuj przez 25 minut w 80 stopniach i przez 10 minut w 100 stopniach
wyjmij słoiki i zwiń, odwróć i przykryj .Po ostygnięciu opuszczamy go do piwnicy, jeśli ktoś go nie ma, są dobrze przechowywane w temperaturze pokojowej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy