skład / składniki
gotowanie krok po kroku
przygotowujemy dwa rodzaje pomidorów: niektóre duże i mięsiste, dobrze dojrzałe - do soku, inne gęste i małe-do solenia
myjemy obie odmiany
kroimy duże na cztery części i przepuszczamy przez sokowirówkę (mam zwykłą ręczną, ale mój mąż dostosował do niej wiertło i przewija mi pomidory do soku w ciągu kilku minut)
kładziemy sok na ogniu i czekamy, aż się zagotuje
dodaj sól, cukier, czosnek, ziarna pieprzu, goździki, liście laurowe do soku (wszystko oprócz soli i cukru wkładam do woreczka z gazy, aby później móc go szybko wyjąć)
sterylizuj słoiki i pokrywki
pomidory przebijamy igłą przy łodydze, aby nie pękły i nie wkładamy do słoików
gotuj sok przez 30 minut, pod koniec gotowania dodaj ocet
napełnij słoiki sokiem z pomidorów i sterylizuj przez 25 minut w 80 stopniach i przez 10 minut w 100 stopniach
wyjmij słoiki i zwiń, odwróć i przykryj .Po ostygnięciu opuszczamy go do piwnicy, jeśli ktoś go nie ma, są dobrze przechowywane w temperaturze pokojowej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g