skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jeśli tartaletki są duże, potrzebujemy 10-12 sztuk. Mam dokładnie 12 tartaletek. Jeśli tartaletki są małe, taka ilość nadzienia wystarczy na 22-26 tartaletek. Tartaletki można wziąć w sklepie lub samemu je ugotować.
Krok 2:
Farsz. Aby przygotować nadzienie, potrzebujemy: jajka; ser; pomidory koktajlowe; czosnek; majonez; mielony czarny pieprz i sól.
Krok 3:
Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Następnie zetrzyj na średniej tarce.
Krok 4:
Zetrzyj również ser na średniej tarce.
Krok 5:
Przełóż czosnek przez prasę.
Krok 6:
Umyj pomidory koktajlowe, osusz i pokrój na pół.
Krok 7:
W salaterce połącz starty ser, jajka i czosnek. Sól, pieprz i dopraw majonezem. Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka. Jeśli masa okaże się sucha, dodaj więcej majonezu.
Krok 8:
Nadziewaj tartaletki masą jajeczno-serową.
Krok 9:
Ułóż połówki pomidorków koktajlowych na wierzchu. Udekoruj tartaletki natką pietruszki.
Krok 10:
Podawaj tartaletki do stołu. Smacznego!
możesz umieścić tartaletki w kuchence mikrofalowej na 20 sekund lub na 2-3 minuty w piekarniku rozgrzanym do 200°C, aby ser się stopił.
możesz zmienić proporcje nadzienia: weź 100 g sera i 3 jajka. Wtedy tartaletki okażą się bardziej delikatne i miękkie.
zwykły ser można zastąpić serem topionym (takim jak przyjaźń, bursztyn) lub topionym kiełbasą - tutaj już smakuje, kto lubi co bardziej.
jeśli tartaletki są małe, pomidory można pokroić nie na połówki, ale na ćwiartki lub jeszcze węższe kliny.
pomidorów nie można układać na wierzchu, ale drobno posiekać (usuwając płynny rdzeń) i dodać do sera i jajek. Możesz również dodać drobno posiekany świeży ogórek.
do nadzienia można również dodać posiekany koperek lub inne warzywa.
taka przekąska wygląda bardzo korzystnie na stole i na pewno przyciągnie uwagę wszystkich gości swoim eleganckim i jasnym wyglądem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Tartaletki - 514 kcal/100g