tartaletki z pomidorami i serem

Piękna i jasna przekąska na świąteczny stół i nie tylko. Tartaletki z pomidorami i serem to szybka i łatwa zimna przekąska na każdy świąteczny stół. Nadzienie można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w hermetycznie zamkniętym pojemniku. I ułóż tartaletki tuż przed ucztą. Bardzo wygodne.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 11 g
tłuszcze 47 % 26 g
węglowodany 33 % 18 g
357 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jeśli tartaletki są duże, potrzebujemy 10-12 sztuk. Mam dokładnie 12 tartaletek. Jeśli tartaletki są małe, taka ilość nadzienia wystarczy na 22-26 tartaletek. Tartaletki można wziąć w sklepie lub samemu je ugotować.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Farsz. Aby przygotować nadzienie, potrzebujemy: jajka; ser; pomidory koktajlowe; czosnek; majonez; mielony czarny pieprz i sól.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Następnie zetrzyj na średniej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj również ser na średniej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przełóż czosnek przez prasę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj pomidory koktajlowe, osusz i pokrój na pół.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W salaterce połącz starty ser, jajka i czosnek. Sól, pieprz i dopraw majonezem. Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka. Jeśli masa okaże się sucha, dodaj więcej majonezu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nadziewaj tartaletki masą jajeczno-serową.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż połówki pomidorków koktajlowych na wierzchu. Udekoruj tartaletki natką pietruszki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj tartaletki do stołu. Smacznego!

możesz umieścić tartaletki w kuchence mikrofalowej na 20 sekund lub na 2-3 minuty w piekarniku rozgrzanym do 200°C, aby ser się stopił.
możesz zmienić proporcje nadzienia: weź 100 g sera i 3 jajka. Wtedy tartaletki okażą się bardziej delikatne i miękkie.
zwykły ser można zastąpić serem topionym (takim jak przyjaźń, bursztyn) lub topionym kiełbasą - tutaj już smakuje, kto lubi co bardziej.
jeśli tartaletki są małe, pomidory można pokroić nie na połówki, ale na ćwiartki lub jeszcze węższe kliny.
pomidorów nie można układać na wierzchu, ale drobno posiekać (usuwając płynny rdzeń) i dodać do sera i jajek. Możesz również dodać drobno posiekany świeży ogórek.
do nadzienia można również dodać posiekany koperek lub inne warzywa.

taka przekąska wygląda bardzo korzystnie na stole i na pewno przyciągnie uwagę wszystkich gości swoim eleganckim i jasnym wyglądem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Tartaletki - 514   kcal/100g

Podobne przepisy