deser czekoladowy bez pieczenia i żelatyny

pyszny deser bez pieczenia i żelatyny na świątecznym stole. Deser czekoladowy bez pieczenia i żelatyny będzie najlepszym zakończeniem każdego posiłku. Miękki, delikatny i przewiewny deser o wyraźnym smaku czekolady, ozdobi Twój świąteczny stół.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 3 g
tłuszcze 20 % 7 g
węglowodany 71 % 25 g
177 kcal
IG: 12 / 28 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki. Mleko i masło można stosować w dowolnej zawartości tłuszczu. Musisz wziąć czekoladę wysokiej jakości. Wlej mleko do głębokiego rondla i umieść na kuchence.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ogrzewamy, ale nie gotujemy. Łamiemy tabliczkę czekolady na małe kwadraty i stopniowo dodajemy do mleka, dokładnie mieszamy łyżką, aby czekolada całkowicie się rozpuściła i gotujemy masę mleczno-czekoladową.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj 100 g kaszy manny cienkim strumieniem do wrzącego mleka, aby nie powstały grudki. Mieszać. Następnie dodaj cukier i cukier waniliowy. Mieszaj i gotuj przez 5 minut, aż zgęstnieje i pozwól masie całkowicie ostygnąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj masło do schłodzonej masy i ubij mikserem przez 3-5 minut. Gdy masa zostanie dobrze ubita, stanie się jednorodna i przewiewna.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż deser czekoladowy w szklankach lub miseczkach, udekoruj według uznania (startą czekoladą, płatkami kokosowymi lub świeżymi owocami) i wstaw do lodówki na 4 godziny, a następnie podawaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Deser czekoladowy bez pieczenia i żelatyny jest gotowy! Smacznego!

deser czekoladowy to klasyk. Wykwintne słodycze mogą rozjaśnić nawet najbardziej ponury dzień i stworzyć świąteczny nastrój! Przygotowując pyszne desery czekoladowe, każda gospodyni domowa jest w stanie pokazać prawdziwy lot wyobraźni, nie ograniczając się do żadnych ścisłych ram i nie przestrzegając ścisłych kanonów-po prostu nie istnieją! W przypadku deserów czekoladowych przepisy pozwalają używać wszystkich ulubionych składników: owoców, jagód, orzechów, lodów, pianek, bezy i wielu innych składników. Podstawą deseru czekoladowego, jak sama nazwa wskazuje, jest czekolada lub kakao. Co więcej, czekolada może być nie tylko czarna, ale także biała. W zależności od preferencji możesz zrobić dmuchany mus czekoladowy lub suflet, upiec wilgotne brownie lub fondant czekoladowy, polać owoce sosem czekoladowym lub stopić czekoladę na czekoladowe fondue. Każdy deser czekoladowy stanie się ozdobą stołu jadalnego i wprowadzi wakacje w każdy dzień powszedni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy