skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. Mleko i masło można stosować w dowolnej zawartości tłuszczu. Musisz wziąć czekoladę wysokiej jakości. Wlej mleko do głębokiego rondla i umieść na kuchence.
Krok 2:
Ogrzewamy, ale nie gotujemy. Łamiemy tabliczkę czekolady na małe kwadraty i stopniowo dodajemy do mleka, dokładnie mieszamy łyżką, aby czekolada całkowicie się rozpuściła i gotujemy masę mleczno-czekoladową.
Krok 3:
Dodaj 100 g kaszy manny cienkim strumieniem do wrzącego mleka, aby nie powstały grudki. Mieszać. Następnie dodaj cukier i cukier waniliowy. Mieszaj i gotuj przez 5 minut, aż zgęstnieje i pozwól masie całkowicie ostygnąć.
Krok 4:
Dodaj masło do schłodzonej masy i ubij mikserem przez 3-5 minut. Gdy masa zostanie dobrze ubita, stanie się jednorodna i przewiewna.
Krok 5:
Rozłóż deser czekoladowy w szklankach lub miseczkach, udekoruj według uznania (startą czekoladą, płatkami kokosowymi lub świeżymi owocami) i wstaw do lodówki na 4 godziny, a następnie podawaj.
Krok 6:
Deser czekoladowy bez pieczenia i żelatyny jest gotowy! Smacznego!
deser czekoladowy to klasyk. Wykwintne słodycze mogą rozjaśnić nawet najbardziej ponury dzień i stworzyć świąteczny nastrój! Przygotowując pyszne desery czekoladowe, każda gospodyni domowa jest w stanie pokazać prawdziwy lot wyobraźni, nie ograniczając się do żadnych ścisłych ram i nie przestrzegając ścisłych kanonów-po prostu nie istnieją! W przypadku deserów czekoladowych przepisy pozwalają używać wszystkich ulubionych składników: owoców, jagód, orzechów, lodów, pianek, bezy i wielu innych składników. Podstawą deseru czekoladowego, jak sama nazwa wskazuje, jest czekolada lub kakao. Co więcej, czekolada może być nie tylko czarna, ale także biała. W zależności od preferencji możesz zrobić dmuchany mus czekoladowy lub suflet, upiec wilgotne brownie lub fondant czekoladowy, polać owoce sosem czekoladowym lub stopić czekoladę na czekoladowe fondue. Każdy deser czekoladowy stanie się ozdobą stołu jadalnego i wprowadzi wakacje w każdy dzień powszedni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g