skład / składniki
metoda gotowania
zupa wołowa i wieprzowa to jeden ze słynnych przepisów kulinarnych w kuchni abchaskiej. Jest kochany nie tylko ze względu na wspaniały smak, ale także dlatego, że jest bogaty w witaminy.
aby zrobić tę zupę, najpierw wkładamy wodę do garnka i wkładamy ją do pieca. Następnie dokładnie myjemy kość mózgową i wkładamy ją do rondla. Przykryj pokrywką i poczekaj, aż woda się zagotuje. Następnie gotuj na małym ogniu przez 1,5-2 godziny, stale usuwając piankę.
po ugotowaniu Kości przez 1,5-2 godziny zaczynamy gotować mięso: dokładnie myjemy wieprzowinę i wołowinę, kroimy w kostkę i dodajemy do bulionu. Gotuj bulion przez 10-15 minut. Następnie musisz posolić.
opłucz ryż i dodaj do garnka. Następnie dodaj chili, koncentrat pomidorowy, czarny pieprz i liść laurowy.
obierz cebulę i drobno posiekaj. Dodaj cebulę do rondla i gotuj, aż bulgocze. Następnie zmniejsz ogień i gotuj, aż ryż się ugotuje.
obierz i posiekaj czosnek. Dodaj czosnek do bulionu i wyjmij z pieca. Czas przygotowania takiej zupy wynosi 3 godziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Kości wołowe - 105 kcal/100g