skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pierwsze dwa kroki robię dzień wcześniej, więc następnego dnia pozostaje tylko zetrzeć, pokroić i zwinąć wszystko. Moje ziemniaki i buraki. Wkładamy je do rondla, podpalamy. Gotuj warzywa w mundurze, aż będą całkowicie ugotowane. Następnie zdejmij patelnię z ognia, spuść wodę i pozostaw warzywa do ostygnięcia. Jajka kurze gotujemy na twardo, a następnie schładzamy je w zimnej wodzie. Następnie trzy jajka na drobnej tarce.
Krok 2:
Śledzie kroimy w filety, odcinając ogon, płetwy i usuwając skórę i kości. Już przygotowany filet kroimy na długie paski, wzdłuż całego fileta śledziowego.
Krok 3:
Obierz cebulę i pokrój ją tak drobno, jak to możliwe, a następnie dodaj trochę soli, dodaj łyżkę octu, wymieszaj i zalej 1 szklanką wrzącej wody przez 30 sekund, a następnie natychmiast wrzuć cebulę do durszlaka i spłucz lodowatą wodą.
Krok 4:
Teraz obieramy warzywa. Ziemniaki i buraki osobno trzy na grubej tarce.
Krok 5:
Nadszedł czas na najważniejszą rzecz-tworzenie samych rolek. Połóż arkusz nori na macie gładką stroną do dołu, szorstką stroną do góry. Rozłóż część buraków na arkuszu nori (około 3 mm.), wyrównaj go tak, aby wzdłuż długiej krawędzi pozostało puste miejsce (bez buraków) o szerokości 1 cm, posmaruj warstwę buraków cienką warstwą majonezu.
Krok 6:
Rozłóż część startych ziemniaków na majonezie i ponownie posmaruj cienką warstwą majonezu. Rozłóż cebulę i jajka w następnej warstwie, a także posmaruj majonezem, ale trochę grubszym.
Krok 7:
Filety śledziowe układamy wzdłuż długiej krawędzi nori, przykrytej burakami, cofając się o około 0,5 cm, Teraz za pomocą maty zwijamy rolkę, dociskając i nadając jej kształt przy każdym obrocie.
Krok 8:
Gotową rolkę kroimy ostrym nożem na porcje (3 cm-4 cm). Nóż należy za każdym razem zanurzać w gorącej wodzie. Wykonujemy tę samą procedurę z pozostałymi produktami. Gdy wszystkie bułki będą gotowe, udekoruj je filetem szprota i gałązkami uropu. Podawaj bułki z pozostałym majonezem.
!!! Podczas przygotowywania bułek lepiej będzie, jeśli w pierwszym kroku zostaną użyte tylko białka i jedno żółtko. Radzę użyć drugiego żółtka do dekoracji bułek podczas ich serwowania. Aby to zrobić, wystarczy posypać gotowe bułki drobno startym żółtkiem na wierzchu. Wygląda bardzo świątecznie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Nori - 3 kcal/100g
- Szprot Bałtycki - 137 kcal/100g
- Szprot wędzony na gorąco - 162 kcal/100g
- Szprot kaspijski - 191 kcal/100g
- Szprot pikantnego solenia - 154 kcal/100g
- Szprot słony - 137 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g