roladki śledziowe pod futrem

Zaskocz gości, podając śledzie pod futrem w postaci bułek! Modna, noworoczna, jasna i niezwykła odmiana śledzia pod futrem, która jest idealna zarówno na przystawkę, jak i świąteczną kolację lub stół w formie bufetu!!!
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 7 g
tłuszcze 41 % 9 g
węglowodany 27 % 6 g
120 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pierwsze dwa kroki robię dzień wcześniej, więc następnego dnia pozostaje tylko zetrzeć, pokroić i zwinąć wszystko. Moje ziemniaki i buraki. Wkładamy je do rondla, podpalamy. Gotuj warzywa w mundurze, aż będą całkowicie ugotowane. Następnie zdejmij patelnię z ognia, spuść wodę i pozostaw warzywa do ostygnięcia. Jajka kurze gotujemy na twardo, a następnie schładzamy je w zimnej wodzie. Następnie trzy jajka na drobnej tarce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Śledzie kroimy w filety, odcinając ogon, płetwy i usuwając skórę i kości. Już przygotowany filet kroimy na długie paski, wzdłuż całego fileta śledziowego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i pokrój ją tak drobno, jak to możliwe, a następnie dodaj trochę soli, dodaj łyżkę octu, wymieszaj i zalej 1 szklanką wrzącej wody przez 30 sekund, a następnie natychmiast wrzuć cebulę do durszlaka i spłucz lodowatą wodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz obieramy warzywa. Ziemniaki i buraki osobno trzy na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nadszedł czas na najważniejszą rzecz-tworzenie samych rolek. Połóż arkusz nori na macie gładką stroną do dołu, szorstką stroną do góry. Rozłóż część buraków na arkuszu nori (około 3 mm.), wyrównaj go tak, aby wzdłuż długiej krawędzi pozostało puste miejsce (bez buraków) o szerokości 1 cm, posmaruj warstwę buraków cienką warstwą majonezu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż część startych ziemniaków na majonezie i ponownie posmaruj cienką warstwą majonezu. Rozłóż cebulę i jajka w następnej warstwie, a także posmaruj majonezem, ale trochę grubszym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Filety śledziowe układamy wzdłuż długiej krawędzi nori, przykrytej burakami, cofając się o około 0,5 cm, Teraz za pomocą maty zwijamy rolkę, dociskając i nadając jej kształt przy każdym obrocie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotową rolkę kroimy ostrym nożem na porcje (3 cm-4 cm). Nóż należy za każdym razem zanurzać w gorącej wodzie. Wykonujemy tę samą procedurę z pozostałymi produktami. Gdy wszystkie bułki będą gotowe, udekoruj je filetem szprota i gałązkami uropu. Podawaj bułki z pozostałym majonezem.

!!! Podczas przygotowywania bułek lepiej będzie, jeśli w pierwszym kroku zostaną użyte tylko białka i jedno żółtko. Radzę użyć drugiego żółtka do dekoracji bułek podczas ich serwowania. Aby to zrobić, wystarczy posypać gotowe bułki drobno startym żółtkiem na wierzchu. Wygląda bardzo świątecznie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Nori - 3   kcal/100g
  • Szprot Bałtycki - 137   kcal/100g
  • Szprot wędzony na gorąco - 162   kcal/100g
  • Szprot kaspijski - 191   kcal/100g
  • Szprot pikantnego solenia - 154   kcal/100g
  • Szprot słony - 137   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy