Choinka biszkopt

symbol uroczystości noworocznej w słodkim wykonaniu. Jaka uroczystość noworoczna obejdzie się bez słodkiego deseru? Ciasto w kształcie choinki będzie wyglądać jasno i symbolicznie na świątecznym stole. Trochę wyobraźni i cierpliwości, a słodkie leśne piękno zachwyci dorosłych i małych gości.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis Tygodnia 30 grudnia-5 stycznia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 15 % 7 g
węglowodany 76 % 35 g
222 kcal
IG: 3 / 6 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 16 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować noworoczne ciasto biszkoptowe na choinkę, przygotuj niezbędne składniki. Do podstawy ciasta użyłam klasycznego biszkoptu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby zrobić biszkopt, wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Ostrożnie podziel jajka na białka i żółtka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij żółtka z połową normy cukru na maksymalnej prędkości miksera, aż będą puszyste, lekkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj trzepaczki miksera, dokładnie osusz. Najpierw ubij białka z minimalną prędkością, aż osiągną miękkie szczyty. Bez przerywania ubijania dodaj cukier w małych porcjach. Stopniowo zwiększając prędkość, ubij białka na twarde szczyty. Pianka białkowa powinna być stabilna i nieruchoma.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj ubite białka do żółtek w 2 dawkach, delikatnie mieszając łopatką ruchami od dołu do góry.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż przesianą mąkę do ciasta. Mieszaj podobnymi ruchami od dołu do góry, aby zachować przewiewność masy. Należy to zrobić ostrożnie, ale bez opóźniania procesu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto powinno być gładkie i przewiewne. Przykryj spód formy pergaminem nasmarowanym olejem. Boki formy nie muszą być smarowane. Włóż ciasto do formy, delikatnie spłaszcz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piec biszkopt w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180 stopni przez 35 minut, aż będzie złoty i suchy szpikulec. Przez pierwsze 25 minut nie należy otwierać piekarnika, aby biszkopt się nie osiadł. Gotowy biszkopt ostudzić, wyjąć z formy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Lepiej pozostawić biszkopt na 10-12 godzin, aby zagęścił się i kruszył mniej po pokrojeniu na ciasta. Pokrój biszkopt ostrym nożem na 3 ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Odwróciłem pokrojony biszkopt do góry nogami, aby powierzchnia ciasta była bardziej płaska. Za pomocą szablonu Wytnij choinkę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Do impregnacji ciast przygotowałem syrop mandarynkowy. Aby to zrobić, połącz wodę z cukrem, podpal, zagotuj podczas mieszania. Gotuj syrop na małym ogniu przez 1 minutę, zdejmij z ognia. Niech syrop ostygnie. Umyj mandarynkę, obierz, wyciśnij sok. Dostałem 50 ml. dodaj sok mandarynkowy do lekkiego syropu, wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Aby zrobić krem, śmietana i naczynia do ubijania muszą być dobrze schłodzone. Śmietanę wstrząsnąć, wlać do czystego, suchego pojemnika. Ubijaj z minimalną prędkością, stopniowo dodając cukier puder zmieszany z wanilią. Ubijaj przez 3-4 minuty, następnie zwiększ prędkość do maksymalnej i ubijaj przez kolejne 2-3 minuty. Pod koniec ubijania dodaj zielony barwnik. Śmietana znacznie zgęstnieje. Krem jest stabilny i dobrze utrzymuje swój kształt.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dolne ciasto równomiernie namoczyć syropem mandarynkowym.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przykryj kremem maślanym. Obierz kiwi i banana, drobno posiekaj, rozłóż na śmietanie.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przykryj drugim ciastem i powtórz kroki 13, 14 kroków. Wierzch i boki ciasta równomiernie pokryj kremem. Wstaw ciasto do lodówki na 3-4 godziny, aby krem się ustabilizował.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przygotuj krem białkowy. W rondlu połącz wodę z cukrem, zagotuj, gotuj syrop na umiarkowanym ogniu przez około 4 minuty. Dodaj kwas cytrynowy do syropu, wymieszaj. Gotuj syrop przez kolejne 3 minuty. Syrop powinien być jasny lub lekko żółty. Gotowość syropu można sprawdzić pod kątem przebicia miękkiej kulki. Jeśli kropla syropu zanurzona w zimnej wodzie zwinie się w miękką kulkę, syrop jest gotowy.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Równolegle z gotowaniem syropu zacznij ubijać białka szczyptą soli. Najpierw przy minimalnej prędkości, a następnie zwiększyć prędkość. Ubij białka na szczyty.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wlej gorący syrop do białek cienkim strumieniem, nie przerywając ubijania. Syrop należy wlać na krawędź miski, aby nie dostał się na trzepaczki miksera i ściany miski. Ubij śmietanę z maksymalną prędkością, aż białka całkowicie ostygną. Aby przyspieszyć ten proces, umieściłem miskę białek w większym pojemniku z lodowatą wodą. Jeśli krem staje się podarty podczas ubijania na brzegach, oznacza to, że jest gotowy. Ubijanie białek syropem Zajęło mi około 8 minut.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Dodaj zielony barwnik do gotowego kremu, wymieszaj.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Za pomocą torby do gotowania lub strzykawki udekoruj ciasto kremem na wierzchu i bokach. Do ostatecznej dekoracji wziąłem cukierki & quot; kamyki morskie & quot; i karmelowe koraliki. Włóż ciasto do lodówki na 5-6 godzin, aby dobrze się namoczyło. Szczęśliwego Nowego Roku! Szczęście, pokój i dobroć w Nowym Roku!

Na podstawę ciasta możesz upiec ciasta miodowe, kwaśne lub kruche. Każdy też zrobi krem.
do dekoracji możesz wziąć drażetki M & amp; Ms, kawałki Marmolady, posypki cukiernicze w postaci płatków śniegu, konfetti itp.

dzięki kremowi i owocom ciasto jest bardzo delikatne i smaczne. Był wystarczająco przemoczony, czekając na skrzydłach.
ciasto w jodełkę sprawi, że wakacje będą bardziej bajeczne i magiczne, zwłaszcza jeśli w domu są dzieci.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal / 100g
  • Mandarynki - 33   kcal/100g
  • Mandarynki w puszkach - 40   kcal/100g
  • Kiwi - 48   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal / 100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal / 100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy