skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować noworoczne ciasto biszkoptowe na choinkę, przygotuj niezbędne składniki. Do podstawy ciasta użyłam klasycznego biszkoptu.
Krok 2:
Aby zrobić biszkopt, wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Ostrożnie podziel jajka na białka i żółtka.
Krok 3:
Ubij żółtka z połową normy cukru na maksymalnej prędkości miksera, aż będą puszyste, lekkie.
Krok 4:
Umyj trzepaczki miksera, dokładnie osusz. Najpierw ubij białka z minimalną prędkością, aż osiągną miękkie szczyty. Bez przerywania ubijania dodaj cukier w małych porcjach. Stopniowo zwiększając prędkość, ubij białka na twarde szczyty. Pianka białkowa powinna być stabilna i nieruchoma.
Krok 5:
Dodaj ubite białka do żółtek w 2 dawkach, delikatnie mieszając łopatką ruchami od dołu do góry.
Krok 6:
Włóż przesianą mąkę do ciasta. Mieszaj podobnymi ruchami od dołu do góry, aby zachować przewiewność masy. Należy to zrobić ostrożnie, ale bez opóźniania procesu.
Krok 7:
Ciasto powinno być gładkie i przewiewne. Przykryj spód formy pergaminem nasmarowanym olejem. Boki formy nie muszą być smarowane. Włóż ciasto do formy, delikatnie spłaszcz.
Krok 8:
Piec biszkopt w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180 stopni przez 35 minut, aż będzie złoty i suchy szpikulec. Przez pierwsze 25 minut nie należy otwierać piekarnika, aby biszkopt się nie osiadł. Gotowy biszkopt ostudzić, wyjąć z formy.
Krok 9:
Lepiej pozostawić biszkopt na 10-12 godzin, aby zagęścił się i kruszył mniej po pokrojeniu na ciasta. Pokrój biszkopt ostrym nożem na 3 ciasta.
Krok 10:
Odwróciłem pokrojony biszkopt do góry nogami, aby powierzchnia ciasta była bardziej płaska. Za pomocą szablonu Wytnij choinkę.
Krok 11:
Do impregnacji ciast przygotowałem syrop mandarynkowy. Aby to zrobić, połącz wodę z cukrem, podpal, zagotuj podczas mieszania. Gotuj syrop na małym ogniu przez 1 minutę, zdejmij z ognia. Niech syrop ostygnie. Umyj mandarynkę, obierz, wyciśnij sok. Dostałem 50 ml. dodaj sok mandarynkowy do lekkiego syropu, wymieszaj.
Krok 12:
Aby zrobić krem, śmietana i naczynia do ubijania muszą być dobrze schłodzone. Śmietanę wstrząsnąć, wlać do czystego, suchego pojemnika. Ubijaj z minimalną prędkością, stopniowo dodając cukier puder zmieszany z wanilią. Ubijaj przez 3-4 minuty, następnie zwiększ prędkość do maksymalnej i ubijaj przez kolejne 2-3 minuty. Pod koniec ubijania dodaj zielony barwnik. Śmietana znacznie zgęstnieje. Krem jest stabilny i dobrze utrzymuje swój kształt.
Krok 13:
Dolne ciasto równomiernie namoczyć syropem mandarynkowym.
Krok 14:
Przykryj kremem maślanym. Obierz kiwi i banana, drobno posiekaj, rozłóż na śmietanie.
Krok 15:
Przykryj drugim ciastem i powtórz kroki 13, 14 kroków. Wierzch i boki ciasta równomiernie pokryj kremem. Wstaw ciasto do lodówki na 3-4 godziny, aby krem się ustabilizował.
Krok 16:
Przygotuj krem białkowy. W rondlu połącz wodę z cukrem, zagotuj, gotuj syrop na umiarkowanym ogniu przez około 4 minuty. Dodaj kwas cytrynowy do syropu, wymieszaj. Gotuj syrop przez kolejne 3 minuty. Syrop powinien być jasny lub lekko żółty. Gotowość syropu można sprawdzić pod kątem przebicia miękkiej kulki. Jeśli kropla syropu zanurzona w zimnej wodzie zwinie się w miękką kulkę, syrop jest gotowy.
Krok 17:
Równolegle z gotowaniem syropu zacznij ubijać białka szczyptą soli. Najpierw przy minimalnej prędkości, a następnie zwiększyć prędkość. Ubij białka na szczyty.
Krok 18:
Wlej gorący syrop do białek cienkim strumieniem, nie przerywając ubijania. Syrop należy wlać na krawędź miski, aby nie dostał się na trzepaczki miksera i ściany miski. Ubij śmietanę z maksymalną prędkością, aż białka całkowicie ostygną. Aby przyspieszyć ten proces, umieściłem miskę białek w większym pojemniku z lodowatą wodą. Jeśli krem staje się podarty podczas ubijania na brzegach, oznacza to, że jest gotowy. Ubijanie białek syropem Zajęło mi około 8 minut.
Krok 19:
Dodaj zielony barwnik do gotowego kremu, wymieszaj.
Krok 20:
Za pomocą torby do gotowania lub strzykawki udekoruj ciasto kremem na wierzchu i bokach. Do ostatecznej dekoracji wziąłem cukierki & quot; kamyki morskie & quot; i karmelowe koraliki. Włóż ciasto do lodówki na 5-6 godzin, aby dobrze się namoczyło. Szczęśliwego Nowego Roku! Szczęście, pokój i dobroć w Nowym Roku!
Na podstawę ciasta możesz upiec ciasta miodowe, kwaśne lub kruche. Każdy też zrobi krem.
do dekoracji możesz wziąć drażetki M & amp; Ms, kawałki Marmolady, posypki cukiernicze w postaci płatków śniegu, konfetti itp.
dzięki kremowi i owocom ciasto jest bardzo delikatne i smaczne. Był wystarczająco przemoczony, czekając na skrzydłach.
ciasto w jodełkę sprawi, że wakacje będą bardziej bajeczne i magiczne, zwłaszcza jeśli w domu są dzieci.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal / 100g
- Mandarynki - 33 kcal/100g
- Mandarynki w puszkach - 40 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal / 100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal / 100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g