skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania sałatki z wędzoną makrelą mimozy. Jeśli chcesz mieć więcej cebuli w sałatce, możesz wziąć większą cebulę. Gotuj ziemniaki i marchewki nieobrane do miękkości. Niech warzywa ostygną, obierz.
Krok 2:
Jajka na twardo przez 7-8 minut po ugotowaniu. Spuścić wodę, zalać jajka zimną wodą, pozostawić do ostygnięcia.
Krok 3:
Cebulę obrać, umyć, drobno posiekać. Zalej cebulę wrzącą wodą przez 15 minut ,aby usunąć nadmiar goryczy (opcjonalnie). Następnie spuść wodę.
Krok 4:
Wytnij makrelę z góry wzdłuż grzbietu, usuń skórę, przyciągając ją do brzucha. Usuń grzbiet i małe kości. Pokrój rybę w drobną kostkę.
Krok 5:
Zetrzyj ziemniaki na grubej tarce.
Krok 6:
Podobnie posiekaj marchewki na grubej tarce.
Krok 7:
Obierz jajka, oddziel białka od żółtek. Zostawiłem jedno żółtko do dekoracji.
Krok 8:
Połóż warstwę ziemniaków na płaskim talerzu, dopraw solą. Możesz użyć pierścienia kulinarnego podczas formowania sałatki.
Krok 9:
Posmaruj majonezem.
Krok 10:
Rozłóż równomiernie cebulę na ziemniakach.
Krok 11:
Połóż posiekaną wędzoną makrelę na cebuli.
Krok 12:
Następnie ułóż startą marchewkę, sól.
Krok 13:
Posiekaj żółtka i ser topiony na drobnej tarce, dodaj kilka łyżek majonezu, wymieszaj.
Krok 14:
Rozłóż mieszankę żółtko-serową na warstwie marchwi.
Krok 15:
Posmaruj sałatkę majonezem ze wszystkich stron.
Krok 16:
Zetrzyj białka na grubej tarce.
Krok 17:
Rozłóż białka na bokach i górze sałaty.
Krok 18:
W razie potrzeby udekoruj sałatkę ziołami i pozostałym startym żółtkiem, naśladując gałązkę mimozy. Pozostaw sałatkę do namoczenia w lodówce przez 1,5-2 godziny. Smacznego!
bardzo dobrze nadaje się do przygotowania sałatki z makreli wędzonej na gorąco. Jest szczególnie miękka i delikatna.
nowa wersja "mimozy" od razu przypadła nam do gustu. Cała atrakcja jest w wędzonej delikatnej rybie.
możesz podać taką sałatkę gościom. Będzie wyglądał szczególnie symbolicznie na świątecznym stole 8 marca.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser"megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g