Sałatka z wędzoną makrelą Mimoza

słynna sałatka rybna w nowej odmianie. Sałatka Mimoza jest często wytwarzana z saury w puszkach lub różowego łososia. Ale opcja z wędzoną rybą ma inny, nowy smak. Miękkość wędzonej makreli bardzo dobrze komponuje się z tymi samymi delikatnymi warstwami sałatki i okazuje się niesamowicie pyszna!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 13-19 stycznia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 8 g
tłuszcze 44 % 12 g
węglowodany 26 % 7 g
153 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania sałatki z wędzoną makrelą mimozy. Jeśli chcesz mieć więcej cebuli w sałatce, możesz wziąć większą cebulę. Gotuj ziemniaki i marchewki nieobrane do miękkości. Niech warzywa ostygną, obierz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajka na twardo przez 7-8 minut po ugotowaniu. Spuścić wodę, zalać jajka zimną wodą, pozostawić do ostygnięcia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać, umyć, drobno posiekać. Zalej cebulę wrzącą wodą przez 15 minut ,aby usunąć nadmiar goryczy (opcjonalnie). Następnie spuść wodę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wytnij makrelę z góry wzdłuż grzbietu, usuń skórę, przyciągając ją do brzucha. Usuń grzbiet i małe kości. Pokrój rybę w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ziemniaki na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podobnie posiekaj marchewki na grubej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz jajka, oddziel białka od żółtek. Zostawiłem jedno żółtko do dekoracji.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż warstwę ziemniaków na płaskim talerzu, dopraw solą. Możesz użyć pierścienia kulinarnego podczas formowania sałatki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posmaruj majonezem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż równomiernie cebulę na ziemniakach.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż posiekaną wędzoną makrelę na cebuli.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie ułóż startą marchewkę, sól.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posiekaj żółtka i ser topiony na drobnej tarce, dodaj kilka łyżek majonezu, wymieszaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż mieszankę żółtko-serową na warstwie marchwi.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posmaruj sałatkę majonezem ze wszystkich stron.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Zetrzyj białka na grubej tarce.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozłóż białka na bokach i górze sałaty.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    W razie potrzeby udekoruj sałatkę ziołami i pozostałym startym żółtkiem, naśladując gałązkę mimozy. Pozostaw sałatkę do namoczenia w lodówce przez 1,5-2 godziny. Smacznego!

bardzo dobrze nadaje się do przygotowania sałatki z makreli wędzonej na gorąco. Jest szczególnie miękka i delikatna.
nowa wersja "mimozy" od razu przypadła nam do gustu. Cała atrakcja jest w wędzonej delikatnej rybie.
możesz podać taką sałatkę gościom. Będzie wyglądał szczególnie symbolicznie na świątecznym stole 8 marca.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser"megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy