chinkali z mielonej wieprzowiny i wołowiny

soczyste i aromatyczne danie kuchni gruzińskiej! Wspaniały przepis na przygotowanie wspaniałego dania na cieście budyniowym z mięsem mielonym, który z pewnością spodoba się wielu, doda energii i mile zaskoczy swoim wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 8 g
tłuszcze 19 % 7 g
węglowodany 59 % 22 g
178 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pachnące i soczyste chinkali po gruzińsku, przygotowujemy niezbędne produkty i przyprawy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej pięćset mililitrów wrzącej wody do dużej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej łyżeczkę soli do miski z gorącą wodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej cztery łyżki oleju roślinnego do miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wymieszaj trzepaczką i rozpuść sól w wodzie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W porcjach wlej osiemset pięćdziesiąt gramów przesianej mąki do miski i mieszając, zaparz ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj mąkę do miski i zagniataj ciasto trzepaczką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej trochę mąki na stół, rozłóż ciasto i dokładnie ugniataj rękami przez około dziesięć minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż ciasto do torby na co najmniej trzydzieści minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż do dużej miski sześćset pięćdziesiąt gramów gotowanego mięsa mielonego.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Bardzo drobno posiekaj jedną główkę cebuli.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posiekaną cebulę wkładamy do miski z mięsem mielonym i dodajemy do smaku Zira.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj mieszankę czerwonej i czarnej papryki do miski.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj posiekaną kolendrę i trochę soli do smaku do miski.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wlewamy pięćset mililitrów wody do miski z mięsem mielonym i przyprawami.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj wodę i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w misce, a następnie pozwól farszowi trochę się zaparzyć i namoczyć w przyprawach.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozłóż ciasto na posypanym mąką stole i jeszcze raz dobrze ugniataj.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Robimy małe półfabrykaty w postaci kiełbasek z ciasta.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Pokrój przygotowane półfabrykaty ciasta na kawałki o pożądanym rozmiarze.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Ugniatamy każdy kawałek ciasta na ciasto, które następnie cienko rozwałkujemy wałkiem do ciasta.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Rozłóż wymaganą ilość gotowanego mięsa mielonego z przyprawami na każdym cieście.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Zbieramy każde ciasto z mięsem mielonym w osobliwym zestawie i dobrze oślepiamy.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Rozłóż uformowane chinkali na posypanej mąką desce.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Przynieś garnek z wodą do wrzenia na kuchence i dodaj sól do smaku, rozłóż wymaganą ilość chinkali, po ich wypłynięciu gotuj je przez pięć minut.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Ugotowane chinkali układamy na talerzu, dodajemy pieprz do smaku i dekorujemy listkami kolendry. Smacznego dla wszystkich!

najbardziej soczyste i pachnące! Autentyczne Gruzińskie chinkali z wołowiną to klasyczny przepis na obfity lunch! To jest pyszne! Gruzini to najlepsi kucharze na świecie. Wymyślili wyjątkowe danie mięsne-chinkali, które natychmiast przywraca siłę fizyczną i dodaje energii. Wewnątrz każdej torebki ciasta znajduje się bogaty bulion z najdelikatniejszą wołowiną, doprawiony aromatycznymi ziołami i pachnącymi przyprawami. Spróbuj tego oryginalnego gruzińskiego Dania silnych i nieustraszonych wojowników!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g
  • Mielona wieprzowina wołowina - 236   kcal/100g

Podobne przepisy