skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Aby przygotować pachnące i soczyste chinkali po gruzińsku, przygotowujemy niezbędne produkty i przyprawy.
Krok 2:

Wlej pięćset mililitrów wrzącej wody do dużej miski.
Krok 3:

Wlej łyżeczkę soli do miski z gorącą wodą.
Krok 4:

Wlej cztery łyżki oleju roślinnego do miski.
Krok 5:

Dobrze wymieszaj trzepaczką i rozpuść sól w wodzie.
Krok 6:

W porcjach wlej osiemset pięćdziesiąt gramów przesianej mąki do miski i mieszając, zaparz ciasto.
Krok 7:

Dodaj mąkę do miski i zagniataj ciasto trzepaczką.
Krok 8:

Wlej trochę mąki na stół, rozłóż ciasto i dokładnie ugniataj rękami przez około dziesięć minut.
Krok 9:

Włóż ciasto do torby na co najmniej trzydzieści minut.
Krok 10:

Włóż do dużej miski sześćset pięćdziesiąt gramów gotowanego mięsa mielonego.
Krok 11:

Bardzo drobno posiekaj jedną główkę cebuli.
Krok 12:

Posiekaną cebulę wkładamy do miski z mięsem mielonym i dodajemy do smaku Zira.
Krok 13:

Dodaj mieszankę czerwonej i czarnej papryki do miski.
Krok 14:

Dodaj posiekaną kolendrę i trochę soli do smaku do miski.
Krok 15:

Wlewamy pięćset mililitrów wody do miski z mięsem mielonym i przyprawami.
Krok 16:

Dodaj wodę i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w misce, a następnie pozwól farszowi trochę się zaparzyć i namoczyć w przyprawach.
Krok 17:

Rozłóż ciasto na posypanym mąką stole i jeszcze raz dobrze ugniataj.
Krok 18:

Robimy małe półfabrykaty w postaci kiełbasek z ciasta.
Krok 19:

Pokrój przygotowane półfabrykaty ciasta na kawałki o pożądanym rozmiarze.
Krok 20:

Ugniatamy każdy kawałek ciasta na ciasto, które następnie cienko rozwałkujemy wałkiem do ciasta.
Krok 21:

Rozłóż wymaganą ilość gotowanego mięsa mielonego z przyprawami na każdym cieście.
Krok 22:

Zbieramy każde ciasto z mięsem mielonym w osobliwym zestawie i dobrze oślepiamy.
Krok 23:

Rozłóż uformowane chinkali na posypanej mąką desce.
Krok 24:

Przynieś garnek z wodą do wrzenia na kuchence i dodaj sól do smaku, rozłóż wymaganą ilość chinkali, po ich wypłynięciu gotuj je przez pięć minut.
Krok 25:

Ugotowane chinkali układamy na talerzu, dodajemy pieprz do smaku i dekorujemy listkami kolendry. Smacznego dla wszystkich!
najbardziej soczyste i pachnące! Autentyczne Gruzińskie chinkali z wołowiną to klasyczny przepis na obfity lunch! To jest pyszne! Gruzini to najlepsi kucharze na świecie. Wymyślili wyjątkowe danie mięsne-chinkali, które natychmiast przywraca siłę fizyczną i dodaje energii. Wewnątrz każdej torebki ciasta znajduje się bogaty bulion z najdelikatniejszą wołowiną, doprawiony aromatycznymi ziołami i pachnącymi przyprawami. Spróbuj tego oryginalnego gruzińskiego Dania silnych i nieustraszonych wojowników!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g
- Mielona wieprzowina wołowina - 236 kcal/100g


