skład / składniki
metoda gotowania
Przygotuj składniki. Jaja kurze są najprostszymi, niedrogimi i uniwersalnymi produktami do przygotowywania dowolnych przekąsek, sałatek. Łączą się z prawie każdym innym jedzeniem w naszym przypadku z tuńczykiem w puszce i marynatami. W procesie gotowania kanapek najdłuższym jest gotowanie jaj kurzych na twardo. Wielu lekarzy zaleca mycie jaj kurzych mydłem przed gotowaniem, aby uniknąć patogennych drobnoustrojów, takich jak Salmonella, które mogą znajdować się na powierzchni skorupek jaj. Jaja kurze gotujemy w wodzie przez 15 minut od momentu zagotowania wody na średnim ogniu. Żółtko jaja musi być dobrze ugotowane, aby nie było płynne, ale jednocześnie długotrwałe gotowanie może wpłynąć na wygląd żółtka, nabierze niebieskawego odcienia i nie będzie ładnie wyglądać na przekąsce. Jaja kurze zanurzamy w pojemniku z lodowatą wodą i pozostawiamy do ostygnięcia. Jaja kurze wyjmujemy z wody, obieramy ze skorupy i kroimy w kółka. Do przygotowania kanapek można użyć dowolnych produktów piekarniczych: chleba białego lub żytniego, bochenka, bagietki lub bułek chlebowych. Rozmiar kawałków powinien odpowiadać rozmiarowi kawałków innych składników kanapek. Chleb kroimy na kawałki, aby łatwiej się kroił i nie kruszył, lepiej jest użyć lekko wysuszonego chleba. Z kromek chleba za pomocą wycinarki do ciastek wycinamy koła lub po prostu kroimy je na kwadraty. Podstawę chleba na kanapki można opcjonalnie wysuszyć w piekarniku lub na suchej patelni. Otwórz słoik z tuńczykiem w puszce, spuść płyn, zagniataj rybę widelcem do pasztetu. Kromki chleba smarujemy pasztetem rybnym. Zamiast pasztetu można użyć kremowego lub topionego sera lub gotowego pasztetu, jaja kurze są łączone z wieloma produktami. Ogórek kiszony kroimy w cienkie plasterki i rozprowadzamy na chlebie z polewą. Przykryj kanapki kawałkami jaj kurzych na wierzchu. Kanapki mocujemy szaszłykami. Przystawka jest gotowa, zajmie godne miejsce na każdym świątecznym stole lub będzie oryginalnym dodatkiem do śniadania, lunchu lub kolacji. Udekoruj kanapki świeżymi ziołami i podawaj!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96 kcal/100g