grzane wino owocowe z czerwonym winem i brandy

Niesamowite domowe grzane wino z koniakiem i cynamonem. Pyszne grzane wino w domu z czerwonego wina z pomarańczami, imbirem, cynamonem i koniakiem.Prosty przepis na grzane wino dla każdego, kto lubi gorące napoje.To domowe grzane wino zapewnia przyjemną rozrywkę z rodziną i przyjaciółmi.
Tatiana ArtAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 19 g
128 kcal
IG: 42 / 11 / 47

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek przygotuj owoce. Jabłka i pomarańcze należy dobrze umyć. Pokrój je na duże plasterki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wolę wbić gwiazdki goździków w pomarańczowe plasterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wystarczy dodać te plasterki pomarańczy z przyprawami do wina.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz włóż laski cynamonu, 2 gwiazdki anyżu do rondla, dodaj ziele angielskie(3 groszki lub więcej).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyślij do reszty przypraw 1 łyżeczkę.czarny pieprz groszek. Im więcej pieprzu, tym gorętszy będzie napój.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cukier, około 100-120 gr. lub do smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej wino. Do grzanego wina używam czerwonego wytrawnego wina stołowego Cabernet.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podgrzej wino na minimalnym ogniu, ciągle mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj koniak, aby smak grzanego wina był znacznie jaśniejszy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wysyłamy rodzynki do gorącego wina z przyprawami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie słodko-kwaśne jabłka i dojrzałe pomarańcze. Z niektórych plasterków pomarańczy można wycisnąć pyszny słodki sok do wina.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podgrzej pachnące grzane wino przez 10 minut na małym ogniu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pozostaje tylko odcedzić ten aromatyczny napój.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pachnące wino jest gotowe! 

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wlej do szklanek i ciesz się.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Pij to pyszne, zyskaj siłę i zdrowie! Z umiarem jest środkiem zapobiegawczym na przeziębienie. Tylko lepiej jest pić go świeżo i nie gotować ponownie.

ten pyszny napój zawsze pachnie zimowymi świętami, domowym ciepłem i przytulnością. Z umiarem grzane wino jest środkiem zapobiegającym przeziębieniom. Tylko lepiej jest pić go świeżo i nie gotować ponownie. Do przygotowania grzanego wina używam czerwonego wytrawnego wina stołowego Cabernet o bardzo przyjemnym smaku i aromacie winogron.

najbardziej znaną nazwą tego arcydzieła jest grzane wino, wywodzące się z niemieckiego "gluhende wein", Co oznacza"płonące wino". Jego francuski i szwajcarski odpowiednik nazywa się "vin chaud", co tłumaczy się jako"gorące (lub żarliwe) wino". W Mołdawii i Rumunii grzane wino jest uważane za własny wynalazek i nazywane jest "izvar".
zaskakujący jest fakt, że zestaw przypraw do grzanego wina jest prawie taki sam we wszystkich tych krajach, pomimo ich rozproszenia terytorialnego. Wynika to prawdopodobnie z faktu, że smak gorącego wina optymalnie łączy się z aromatem tych przypraw.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Anyż - 337   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Laska cynamonu - 261   kcal/100g

Podobne przepisy