skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek przygotuj owoce. Jabłka i pomarańcze należy dobrze umyć. Pokrój je na duże plasterki.
Krok 2:
Wolę wbić gwiazdki goździków w pomarańczowe plasterki.
Krok 3:
Następnie wystarczy dodać te plasterki pomarańczy z przyprawami do wina.
Krok 4:
Teraz włóż laski cynamonu, 2 gwiazdki anyżu do rondla, dodaj ziele angielskie(3 groszki lub więcej).
Krok 5:
Wyślij do reszty przypraw 1 łyżeczkę.czarny pieprz groszek. Im więcej pieprzu, tym gorętszy będzie napój.
Krok 6:
Dodaj cukier, około 100-120 gr. lub do smaku.
Krok 7:
Wlej wino. Do grzanego wina używam czerwonego wytrawnego wina stołowego Cabernet.
Krok 8:
Podgrzej wino na minimalnym ogniu, ciągle mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 9:
Dodaj koniak, aby smak grzanego wina był znacznie jaśniejszy.
Krok 10:
Wysyłamy rodzynki do gorącego wina z przyprawami.
Krok 11:
Następnie słodko-kwaśne jabłka i dojrzałe pomarańcze. Z niektórych plasterków pomarańczy można wycisnąć pyszny słodki sok do wina.
Krok 12:
Podgrzej pachnące grzane wino przez 10 minut na małym ogniu.
Krok 13:
Pozostaje tylko odcedzić ten aromatyczny napój.
Krok 14:
Pachnące wino jest gotowe!
Krok 15:
Wlej do szklanek i ciesz się.
Krok 16:
Pij to pyszne, zyskaj siłę i zdrowie! Z umiarem jest środkiem zapobiegawczym na przeziębienie. Tylko lepiej jest pić go świeżo i nie gotować ponownie.
ten pyszny napój zawsze pachnie zimowymi świętami, domowym ciepłem i przytulnością. Z umiarem grzane wino jest środkiem zapobiegającym przeziębieniom. Tylko lepiej jest pić go świeżo i nie gotować ponownie. Do przygotowania grzanego wina używam czerwonego wytrawnego wina stołowego Cabernet o bardzo przyjemnym smaku i aromacie winogron.
najbardziej znaną nazwą tego arcydzieła jest grzane wino, wywodzące się z niemieckiego "gluhende wein", Co oznacza"płonące wino". Jego francuski i szwajcarski odpowiednik nazywa się "vin chaud", co tłumaczy się jako"gorące (lub żarliwe) wino". W Mołdawii i Rumunii grzane wino jest uważane za własny wynalazek i nazywane jest "izvar".
zaskakujący jest fakt, że zestaw przypraw do grzanego wina jest prawie taki sam we wszystkich tych krajach, pomimo ich rozproszenia terytorialnego. Wynika to prawdopodobnie z faktu, że smak gorącego wina optymalnie łączy się z aromatem tych przypraw.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Anyż - 337 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Laska cynamonu - 261 kcal/100g