Zupa z kapustą, pomidorami i papryką

zupa z prostych składników, łatwa do przygotowania. Przepis na tę zupę jest bardzo popularny w Internecie, a niektórzy mówią, że ta popularność wynika z faktu, że ta zupa była sławna i popularna w latach 80., zwłaszcza w restauracjach.
gotowanie jest prosteAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 2 g
tłuszcze 43 % 3 g
węglowodany 29 % 2 g
47 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 5 min

jak więc przygotować naszą pyszną zupę? Szczegółowy i szczegółowy przepis z opisem każdego kroku poniżej:

na początek drobno posiekaj kapustę nożem lub specjalną tarką. Rozgrzej oliwę z oliwek i masło w głębokim rondlu, a następnie dodaj kapustę i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliła.

obierz pomidory, aby łatwo to zrobić zalej je wrzącą wodą przez 2 minuty, a następnie odcedź gorącą wodę i zalej zimną wodą. Z pomidora skórkę usuwa się jak z ziemniaków gotowanych w mundurkach (lub po prostu odetnij nożem), zetrzyj pomidora na patelni lub posiekaj je blenderem zanurzeniowym. Dusić na średnim ogniu, mieszając, aż cała ciecz wyparuje. Następnie dodaj cukier i pieprz(1/2 łyżeczki).

cebulę obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzej oliwę z oliwek i masło na patelni, wyślij połowę posiekanej cebuli (drugą połowę cebuli, na razie odłóż, przyda się później), smaż na średnim ogniu na złoty kolor, mieszając. Dodaj mięso mielone (wybierz mięso mielone według własnego gustu, w zależności od preferencji mięsa, wybrałem mieszankę wieprzowiny i wołowiny w stosunku 1:1), mielony czarny pieprz (1/2 łyżeczki), sól (1/3 łyżeczki). Gotuj zawartość patelni, mieszając na średnim ogniu przez 20 minut.

paprykę obrać z nasion, marchewkę umyć i obrać, a następnie oba składniki pokroić w kostkę.
do rondla wypełnionego 3 litrami wody dodaj smażone mięso mielone z cebulą, marchewką, papryką, pozostałą cebulą. Doprowadzić do wrzenia, gotować przez 20 minut
.
na patelnię z kapustą wlej zawartość patelni z mięsem mielonym, cebulą, marchewką i papryką (z poprzedniego kroku), podpal i gotuj przez 5 minut.

umyj pietruszkę i posiekaj (posiekaj) nożem, Dodaj do garnka z zupą, wyciśnij sok z cytryny, dodaj sól (1 łyżeczka), pieprz (1/3 łyżeczki), wymieszaj, przykryj. Ponownie gotuj przez 2 minuty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy