słodka zupa z suszonych owoców

najzdrowsza witaminowa zupa owocowa. Na pewno ktoś będzie zaskoczony, gdy zobaczy nazwę przepisu. Tak, zupa może być nie tylko z warzyw i zwykłych produktów, ale także z suszonych owoców. To prawdziwy magazyn składników odżywczych. Zupa owocowa pomoże wzmocnić odporność w okresie jesienno-wiosennym.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 95 % 19 g
79 kcal
IG: 60 / 20 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do przygotowania słodkiej zupy z suszonych owoców.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Suszone morele, suszone śliwki, rodzynki dokładnie umyć. Miałem duże suszone morele, pokroiłem je na dwie części i zostawiłem suszone śliwki w całości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W rondlu zagotuj 500 ml wody, pomiń suszone owoce, zagotuj. Gotuj suszone owoce z umiarkowanym gotowaniem przez 10 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W razie potrzeby dodaj cynamon do zupy. Doda lekko pikantnego smaku i aromatu. Gotuj suszone owoce do miękkości. Wskazane jest, aby nie były rozgotowane.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozcieńczyć skrobię w 50 ml wody, aż grudki znikną.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Aby lekko zagęścić zupę, wlej skrobię podczas gotowania cienkim strumieniem. Robiąc to, wymieszaj zupę okrężnymi ruchami, aby skrobia równomiernie rozprowadziła się w płynie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Natychmiast, aż skrobia się ugotuje, wlej sok jabłkowy do zupy, wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj cukier do smaku, wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zagotuj zupę i natychmiast wyjmij z pieca. Pozostaw do zaparzenia pod pokrywką przez 15 minut. Zupę owocową można podawać na ciepło lub schłodzoną. Smacznego!

suszone morele i suszone śliwki mają wysoką zawartość soli potasu. To sprawia, że są szczególnie przydatne w chorobach nerek, dla układu sercowo-naczyniowego, krążenia. Suszone owoce pomagają również poprawić trawienie i zwiększyć odporność.

proporcje suszonych owoców można dostosować do smaku i wybrać opcję, która najbardziej Ci się podoba.
sok jabłkowy można zastąpić suszonymi jabłkami. Następnie musisz najpierw ugotować jabłka do miękkości, pozwolić im trochę zaparzyć. Wyjmij jabłka z garnka i kontynuuj gotowanie zupy, dodając suszone owoce.
sok można również zastąpić wodą. Ta wersja zupy owocowej jest idealna na dni postu. W takim przypadku lepiej gotować bez cukru.

możesz dodać laskę wanilii zamiast cynamonu.
użyłam soku jabłkowego bez cukru, który nadał zupie wyczuwalną kwaskowatość. Następnym razem spróbuję gotować na bulionie jabłkowym.
zupa z suszonych owoców jest przydatna jako przekąska w menu dla dzieci. Nadaje się również na postne dni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok jabłkowy - 42   kcal/100g

Podobne przepisy