skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki do przygotowania słodkiej zupy z suszonych owoców.
Krok 2:
Suszone morele, suszone śliwki, rodzynki dokładnie umyć. Miałem duże suszone morele, pokroiłem je na dwie części i zostawiłem suszone śliwki w całości.
Krok 3:
W rondlu zagotuj 500 ml wody, pomiń suszone owoce, zagotuj. Gotuj suszone owoce z umiarkowanym gotowaniem przez 10 minut.
Krok 4:
W razie potrzeby dodaj cynamon do zupy. Doda lekko pikantnego smaku i aromatu. Gotuj suszone owoce do miękkości. Wskazane jest, aby nie były rozgotowane.
Krok 5:
Rozcieńczyć skrobię w 50 ml wody, aż grudki znikną.
Krok 6:
Aby lekko zagęścić zupę, wlej skrobię podczas gotowania cienkim strumieniem. Robiąc to, wymieszaj zupę okrężnymi ruchami, aby skrobia równomiernie rozprowadziła się w płynie.
Krok 7:
Natychmiast, aż skrobia się ugotuje, wlej sok jabłkowy do zupy, wymieszaj.
Krok 8:
Dodaj cukier do smaku, wymieszaj.
Krok 9:
Zagotuj zupę i natychmiast wyjmij z pieca. Pozostaw do zaparzenia pod pokrywką przez 15 minut. Zupę owocową można podawać na ciepło lub schłodzoną. Smacznego!
suszone morele i suszone śliwki mają wysoką zawartość soli potasu. To sprawia, że są szczególnie przydatne w chorobach nerek, dla układu sercowo-naczyniowego, krążenia. Suszone owoce pomagają również poprawić trawienie i zwiększyć odporność.
proporcje suszonych owoców można dostosować do smaku i wybrać opcję, która najbardziej Ci się podoba.
sok jabłkowy można zastąpić suszonymi jabłkami. Następnie musisz najpierw ugotować jabłka do miękkości, pozwolić im trochę zaparzyć. Wyjmij jabłka z garnka i kontynuuj gotowanie zupy, dodając suszone owoce.
sok można również zastąpić wodą. Ta wersja zupy owocowej jest idealna na dni postu. W takim przypadku lepiej gotować bez cukru.
możesz dodać laskę wanilii zamiast cynamonu.
użyłam soku jabłkowego bez cukru, który nadał zupie wyczuwalną kwaskowatość. Następnym razem spróbuję gotować na bulionie jabłkowym.
zupa z suszonych owoców jest przydatna jako przekąska w menu dla dzieci. Nadaje się również na postne dni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok jabłkowy - 42 kcal/100g