Polska zupa Żurek - (Żurek) z wędzonkami

danie świąteczne, obfite, tradycyjne dla narodu polskiego. Żurek. Narodowe tradycyjne danie narodu polskiego. Prawie wszystkie święta odbywają się z przygotowaniem tej zupy. Jego sekret polega na tym, że jest przygotowywany za pomocą zakwasu.
The Patricks channelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 10 g
tłuszcze 59 % 19 g
węglowodany 9 % 3 g
263 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W pierwszym etapie przygotowuje się bulion. Wszystkie składniki bulionu Navar są umieszczane na patelni lub kotle. Po zagotowaniu bulion gotuje się przez około piętnaście minut. W czasie gotowania bulionu należy ugotować jajka na twardo i pokroić wędzoną bułkę i kiełbasę w cienkie paski.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę i jajka należy drobno posiekać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wędzone mięso z cebulą smażymy na patelni, aż pojawi się smażony wygląd.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po ugotowaniu bulionu wyciąga się z niego składniki na Navar.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W bulionie wkładamy smażone wędzone produkty z cebulą i gotujemy przez około pięć minut. Na tym etapie nie zapomnij podać majeranku i soli, pieprzu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie podawaj zakwas do zupy, wymieszaj i pozostaw do wrzenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po ugotowaniu przykręć ogień do minimum. Dodaj jajka i śmietanę. Śmietany nie należy dodawać do gotującego się bulionu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po wymieszaniu zupy można ją podać. Tradycyjnie Polacy podają zupę w chlebie, z którego usunięto miąższ. Smacznego!!!

Żurek to zupa znana ludom słowiańskim od czasów Władimira Monomacha i była zupą owsianą. Wcześnie ten zakwas był wytwarzany z wielu produktów, takich jak owies. Ale współczesny rytm życia czasami wymaga szybkiego gotowania. Dlatego teraz gotowe zakwasy można kupić w sklepach i nie zadzierać z nimi przez tydzień, aby zrobić zupę.
ale jeśli nie jesteś leniwy, możesz zrobić tradycyjny zakwas. Do przygotowania tzw. CEJI (zakwasu) stosuje się zwykle mąkę owsianą lub żytnią, którą rozcieńcza się wodą (na litr 150-200 gramów mąki) i umieszcza w ciepłym miejscu na 5-7 dni, w wyniku czego rozpoczyna się proces fermentacji.
ta zupa w Polsce podawana jest zwykle na święta. W szczególności żaden ślub nie odbywa się bez Żurka. Ponadto zupa jest podawana w specjalnym pojemniku wykonanym z chleba, najlepiej upieczonego w zaokrąglonym kształcie. Ogólnie Żurek to bardzo satysfakcjonujące danie. Dlatego goście są zawsze pełni. Spróbuj, a na pewno ci się spodoba.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa wędzona - 507   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Zakwas - 29   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Majeranek suchy - 271   kcal/100g
  • Wędzone żeberka wieprzowe - 514   kcal/100g
  • Wędzone udka - 220   kcal/100g

Podobne przepisy