skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotuj produkty niezbędne do gotowania soczewicy z warzywami: soczewicę, przyprawy, mrożone warzywa, sól, pieprz i wodę.
2. Kilkakrotnie spłucz czerwoną soczewicę wodą. Następnie odcedź, wyrzucając rośliny strączkowe na sito lub durszlak.
3. Na rozgrzanej patelni włóż umytą soczewicę. Dodaj wodę (możesz dodać bulion warzywny). Przykryj pokrywką.
doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na małym ogniu przez 15 minut.
2. Dodaj kurkumę, sól i pieprz. Zamknij pokrywę i dusić przez 10-15 minut.
4. Dodaj mrożone warzywa.
5. Przykryj patelnię pokrywką i zagotuj na średnim ogniu.
6. Wymieszaj i zszyj wszystko na małym ogniu przez 15-20 minut.
zdejmij patelnię z ognia.
soczewica powinna stać się miękka i łatwo się kruszyć. Przygotowanie potrawy z zielonej soczewicy zajmie więcej czasu.
gęstość naczynia można regulować, odparowując nadmiar wilgoci i dodając brakującą. W przygotowanym naczyniu dodaj czyste posiekane warzywa.
można również dodać masło.
Przenieś gotową duszoną soczewicę z warzywami na talerze.
smacznego!
soczewica zawiera dużą ilość pierwiastków śladowych: wapń, magnez, potas, fosfor, żelazo, a także kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6, wpływające na zdrowie skóry i włosów, odporność.
soczewica zawiera dużą ilość białka, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. Pod względem odżywczym nie ustępuje chlebowi, zbożom i do pewnego stopnia mięsu. Dlatego jest doskonałym pożywieniem dla sportowców i wegetarian, a także podczas postu.
soczewica ma mniej tłuszczu niż groszek, jest przydatna w żywieniu dietetycznym. Stymuluje również metabolizm, co pozwala szybciej schudnąć. Błonnik w swoim składzie zmniejsza uczucie głodu i poprawia trawienie.
ta roślina strączkowa jest bardzo dobra dla kobiet w ciąży, ponieważ soczewica zawiera dużo kwasu foliowego-do 90% zalecanej dziennej wartości. Kwas foliowy przyspiesza rozwój płodu.
magnez i potas, które są bogate w soczewicę, są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania serca i układu nerwowego. To sprawia, że jest to niezbędny produkt dla osób cierpiących na choroby serca.
aby poprawić wchłanianie żelaza z tej rośliny strączkowej, pomoże podać danie jednocześnie ze świeżymi warzywami bogatymi w witaminę C-pomidory, zioła. Żelazo wspomaga hematopoezę i pomaga zwalczać anemię.
soczewica zawiera izoflawony, które mogą zmniejszać ryzyko raka piersi.
ta roślina strączkowa pomaga obniżyć poziom cukru we krwi, dlatego zaleca się spożywanie jej przez osoby z cukrzycą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Czerwona soczewica - 314 kcal/100g
- Mrożone warzywa - 50 kcal/100g