Zupa z kurczaka z domowym makaronem jajecznym

łatwa do zrobienia i bardzo smaczna zupa! Przygotowanie zajmuje trochę czasu, mimo że makaron musi być ugotowany samodzielnie. Nazwałbym ten domowy makaron jajeczny leniwym, ponieważ jego przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu i okazuje się bardzo smaczne!
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 6 g
tłuszcze 21 % 3 g
węglowodany 36 % 5 g
69 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy wszystkie składniki do przygotowania zupy z kurczaka z domowym makaronem jajecznym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Udka z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, usuwamy z nich skórę, kroimy na dwie części i przenosimy na patelnię. Napełnij nogi wodą. Rozłóż nieobraną cebulę na patelni. Wkładamy patelnię do ognia, doprowadzamy bulion do wrzenia, usuwamy powstałą pianę i gotujemy pod zamkniętą pokrywką na małym ogniu przez pół godziny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zaczynamy robić domowy makaron jajeczny. Wbij jajko kurze do głębokiej miski, wlej schłodzony bulion i ubij zawartość miski widelcem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zaczynamy stopniowo wprowadzać mąkę przesianą przez sito, aż do uzyskania gęstego lepkiego ciasta. Następnie, ściskając mały kawałek ciasta, zaczynamy pocierać te kawałki ciasta między dłońmi, skręcając małe wici.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Strząśnij powstały makaron z nadmiaru mąki i rozłóż na desce do krojenia, aby trochę wyschł.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchewki są również obrane i wcierane na grubej tarce. Przygotowane warzywa lekko podsmażamy w oleju roślinnym, aż będą miękkie. Cebulę i marchewkę można również gotować w kuchence mikrofalowej. Wystarczy włożyć warzywa do talerza, dodać olej roślinny i włożyć do kuchenki mikrofalowej na kilka minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy bulion będzie gotowy, wyjmij z niego nogi i cebulę. Demontujemy udka kurczaka, oddzielając mięso od kości. Drobno posiekaj mięso z kurczaka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obierz ziemniaki, pokrój w drobną kostkę i przenieś do bulionu. Gotuj zupę przez kolejne 10 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie dodaj mięso z kurczaka i smażenie warzyw do zupy, gotuj przez kolejne 5 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie włóż domowy makaron do rondla, dopraw zupę solą i czarnym pieprzem, delikatnie wymieszaj i kontynuuj duszenie zupy przez kolejne 5 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotową zupę rozlewamy na talerze, posypując ulubionymi ziołami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Udko z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy