skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy wszystkie składniki do przygotowania zupy z kurczaka z domowym makaronem jajecznym.
Krok 2:
Udka z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, usuwamy z nich skórę, kroimy na dwie części i przenosimy na patelnię. Napełnij nogi wodą. Rozłóż nieobraną cebulę na patelni. Wkładamy patelnię do ognia, doprowadzamy bulion do wrzenia, usuwamy powstałą pianę i gotujemy pod zamkniętą pokrywką na małym ogniu przez pół godziny.
Krok 3:
Zaczynamy robić domowy makaron jajeczny. Wbij jajko kurze do głębokiej miski, wlej schłodzony bulion i ubij zawartość miski widelcem.
Krok 4:
Zaczynamy stopniowo wprowadzać mąkę przesianą przez sito, aż do uzyskania gęstego lepkiego ciasta. Następnie, ściskając mały kawałek ciasta, zaczynamy pocierać te kawałki ciasta między dłońmi, skręcając małe wici.
Krok 5:
Strząśnij powstały makaron z nadmiaru mąki i rozłóż na desce do krojenia, aby trochę wyschł.
Krok 6:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchewki są również obrane i wcierane na grubej tarce. Przygotowane warzywa lekko podsmażamy w oleju roślinnym, aż będą miękkie. Cebulę i marchewkę można również gotować w kuchence mikrofalowej. Wystarczy włożyć warzywa do talerza, dodać olej roślinny i włożyć do kuchenki mikrofalowej na kilka minut.
Krok 7:
Gdy bulion będzie gotowy, wyjmij z niego nogi i cebulę. Demontujemy udka kurczaka, oddzielając mięso od kości. Drobno posiekaj mięso z kurczaka.
Krok 8:
Obierz ziemniaki, pokrój w drobną kostkę i przenieś do bulionu. Gotuj zupę przez kolejne 10 minut.
Krok 9:
Następnie dodaj mięso z kurczaka i smażenie warzyw do zupy, gotuj przez kolejne 5 minut.
Krok 10:
Następnie włóż domowy makaron do rondla, dopraw zupę solą i czarnym pieprzem, delikatnie wymieszaj i kontynuuj duszenie zupy przez kolejne 5 minut.
Krok 11:
Gotową zupę rozlewamy na talerze, posypując ulubionymi ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Udko z kurczaka - 185 kcal/100g