solanka z kiełbasą w powolnej kuchence

pyszna aromatyczna zupa bez większych kłopotów! Ten przepis na solankę jest bardzo prosty, przygotowuje się go bez bulionu mięsnego, tylko z kiełbasą. Ze względu na długie marnotrawstwo w powolnej kuchence zupa jest bogata, pikantna, gęsta - doskonale ogrzeje się w zimny zimowy dzień!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 7 g
tłuszcze 43 % 12 g
węglowodany 32 % 9 g
165 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj potrawy do gotowania solanki. Będę gotować w multicookerze Panasonic, objętość zupy na wyjściu wynosi około 3 litrów. Wędliny mogą być absolutnie dowolne, mam carbonade i wędzone.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obraną cebulę pokroić w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj również ogórki. Jeśli ich skóra jest szorstka, najpierw ją usuń.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój kiełbasy w paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój kiełbasy w paski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włącz tryb odpowiedni do smażenia na powolnej kuchence, mam Pieczenie przez 20 minut. włóż cebulę i marchewkę. Smaż je przez 5-7 minut pod pokrywką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż ogórki, wymieszaj. Smaż przez kolejne 5 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj, smaż pod przykryciem do końca programu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż pokrojoną kiełbasę i ziemniaki na warzywach. Zagotuj wodę w czajniku. Wlej wrzącą wodę do wolnowaru, aż osiągnie maksymalny poziom. Dodaj sól i pieprz, wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotuj mieszankę w trybie Duszenia przez 2 godziny.

podczas serwowania włóż oliwki i kawałki cytryny do mieszanki. Możesz również dodać łyżkę kwaśnej śmietany i posypać ziołami.
praktyczne jest gotowanie mieszanki po wakacjach, kiedy pozostaje dużo mięsa i wędlin. Dobrze, jeśli produkty są różne: gotowane i wędzone. Doskonałe na kiełbaski i kiełbaski myśliwskie. Zupa okaże się jeszcze smaczniejsza, jeśli kiełbasy zostaną wstępnie lekko usmażone.
aby wzmocnić smak bulionu, podczas gotowania wlej trochę solanki z ogórków. Po prostu spróbuj to zrobić po ugotowaniu ziemniaków. Kwas zawarty w solance zapobiegnie ugotowaniu ziemniaków i pozostanie twardy. Pamiętaj, że solanka zastępuje część soli, więc jej ilość będzie musiała zostać zmniejszona.
zamiast koncentratu pomidorowego możesz wziąć z nich świeże pomidory lub sos.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Kiełbasa z tłuszczem - 436   kcal/100g
  • Kiełbasa wieprzowa - 274   kcal/100g
  • Kiełbasa cielęca - 316   kcal/100g
  • Suszone mięso - 264   kcal / 100g
  • Kiełbasa z wątróbki cielęcej - 265   kcal/100g
  • Mortadella - 345   kcal/100g
  • Kiełbasa osobna - 232   kcal/100g
  • Pieczona kiełbasa cielęca - 343   kcal/100g
  • Pieczona kiełbasa wieprzowa - 364   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g

Podobne przepisy