makaron w kremowym sosie czosnkowym

przepyszne danie na każdy dzień! Łatwe i smaczne! Odrobina czosnku w kremowym sosie do makaronu nadaje lekki, apetyczny posmak! Danie okazuje się o bardzo przyjemnym aromacie! Aby danie się udało, musisz użyć wysokiej jakości makaronu i naturalnej śmietany o wysokiej zawartości tłuszczu.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 17 % 8 g
węglowodany 71 % 34 g
244 kcal
IG: 6 / 94 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 33 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj potrawy potrzebne do ugotowania makaronu w kremowym sosie czosnkowym. Będziesz potrzebował makaronu (najlepiej wziąć rurki lub spirale z pszenicy durum), czosnku, śmietany (użyłem 20%), pomidora, oleju roślinnego, soli i mielonego czarnego pieprzu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz pomidora, na czubku wykonaj nacięcie w kształcie krzyża i zalej pomidora przez 30 sekund wrzącą wodą. Następnie opłucz pomidora lodowatą wodą i ostrożnie usuń skórkę, która po powyższych zabiegach będzie łatwa i prosta do oddzielenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój miąższ pomidora obrany ze skóry na małe kostki(usuń łodygę). Czosnek obrać i drobno posiekać. Jeśli ząbek czosnku ma wewnętrzną zieloną kiełkę, lepiej go usunąć, aby nie było agresywnego smaku i zapachu czosnku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż posiekaną miąższ pomidora i posiekany czosnek. Na średnim ogniu dusić przez kilka minut, aby zmiękczyć pomidora.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ostrożnie wlej śmietanę o temperaturze pokojowej. Dodaj sól do smaku i zmielony czarny pieprz. Wymieszaj i zagotuj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Równolegle do przygotowania sosu śmietanowego musisz ugotować makaron w osolonej wodzie. Włóż gotowy makaron do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj ugotowany makaron na patelni do sosu. Wymieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podgrzej wszystko razem pod przykryciem przez 1-2 minuty, a następnie podawaj. Taki makaron należy podawać natychmiast po ugotowaniu. Podczas serwowania uzupełnij danie posiekanymi ziołami lub drobno startym serem.

pomidory mogą być używane nie tylko świeże, ale mrożone lub konserwowane we własnym soku.
wskazane jest gotowanie takiego makaronu w kremowym sosie czosnkowym w małych porcjach, na raz. Świeżo przygotowane są znacznie smaczniejsze niż podgrzane.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy