skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj potrawy potrzebne do ugotowania makaronu w kremowym sosie czosnkowym. Będziesz potrzebował makaronu (najlepiej wziąć rurki lub spirale z pszenicy durum), czosnku, śmietany (użyłem 20%), pomidora, oleju roślinnego, soli i mielonego czarnego pieprzu.
Krok 2:
Opłucz pomidora, na czubku wykonaj nacięcie w kształcie krzyża i zalej pomidora przez 30 sekund wrzącą wodą. Następnie opłucz pomidora lodowatą wodą i ostrożnie usuń skórkę, która po powyższych zabiegach będzie łatwa i prosta do oddzielenia.
Krok 3:
Pokrój miąższ pomidora obrany ze skóry na małe kostki(usuń łodygę). Czosnek obrać i drobno posiekać. Jeśli ząbek czosnku ma wewnętrzną zieloną kiełkę, lepiej go usunąć, aby nie było agresywnego smaku i zapachu czosnku.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż posiekaną miąższ pomidora i posiekany czosnek. Na średnim ogniu dusić przez kilka minut, aby zmiękczyć pomidora.
Krok 5:
Ostrożnie wlej śmietanę o temperaturze pokojowej. Dodaj sól do smaku i zmielony czarny pieprz. Wymieszaj i zagotuj.
Krok 6:
Równolegle do przygotowania sosu śmietanowego musisz ugotować makaron w osolonej wodzie. Włóż gotowy makaron do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.
Krok 7:
Dodaj ugotowany makaron na patelni do sosu. Wymieszać.
Krok 8:
Podgrzej wszystko razem pod przykryciem przez 1-2 minuty, a następnie podawaj. Taki makaron należy podawać natychmiast po ugotowaniu. Podczas serwowania uzupełnij danie posiekanymi ziołami lub drobno startym serem.
pomidory mogą być używane nie tylko świeże, ale mrożone lub konserwowane we własnym soku.
wskazane jest gotowanie takiego makaronu w kremowym sosie czosnkowym w małych porcjach, na raz. Świeżo przygotowane są znacznie smaczniejsze niż podgrzane.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g