skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Oto prosty zestaw potraw, których potrzebujesz, aby zrobić zupę z młodej kapusty z wędzoną kiełbasą. Obierz ziemniaki, marchewkę, cebulę i czosnek. Umyj wszystkie warzywa pod bieżącą wodą. Usuń łodygę i nasiona z papryki.
Krok 2:
Pokrój cebulę, paprykę, seler i pomidor na małe kawałki. Zetrzyj marchewki na średniej tarce, możesz również pokroić ręcznie w cienkie kostki. Ziemniaki pokroić w kostkę.
Krok 3:
Drobno posiekaj kapustę, pokrój kiełbasę w cienkie paski lub małe kostki. Drobno posiekaj czosnek lub przepuść przez prasę, jak zwykle.
Krok 4:
Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej. Wyślij cebulę, marchewkę, paprykę i seler do smażenia. Ciągle mieszając, gotuj przez około minutę na dużym ogniu.
Krok 5:
Wyślij pomidora, ziemniaki i czosnek do smażonych warzyw, wymieszaj i gotuj przez około minutę. Następnie wlej bulion do garnka. Możesz użyć dowolnego bulionu: mięsa, kurczaka lub warzyw. Jeśli nie ma gotowego bulionu, możesz użyć prostej wrzącej wody, z nią zupa okaże się nie mniej smaczna. Po ugotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj pod zamkniętą pokrywką przez około 10 minut. aż ziemniaki będą całkowicie ugotowane.
Krok 6:
Wyślij liść laurowy, kiełbasę i kapustę na patelnię, podgrzej do maksimum. Po ugotowaniu ponownie zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez około minutę lub dwie.
Krok 7:
Dodaj drobno posiekane warzywa do zupy, w razie potrzeby dodaj sól do smaku.
Krok 8:
Wyłącz kuchenkę, przykryj garnek i pozostaw zupę na co najmniej 15-20 minut. Im dłużej zupa jest zaparzana, tym bardziej staje się aromatyczna. Zupę można podawać ze śmietaną.
wędzona kiełbasa, która świetnie komponuje się z młodą kapustą, doda niesamowitego smaku zupie.
z zieleniny dobrze sprawdzą się koperek, szczypiorek lub pietruszka.
w zupie można użyć starszej kapusty, wystarczy dodać ją nieco wcześniej, aby była wystarczająco ugotowana i nie była twarda.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa wędzona - 507 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Młoda kapusta - 27 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g