zupa z młodej kapusty z wędzoną kiełbasą

potrzebujesz czegoś szybkiego i smacznego do zrobienia? Przygotować). Gotowanie zupy z wędzoną kiełbasą to przyjemność! Prosty zestaw produktów daje bardzo aromatyczne, bogate pierwsze danie, które spodoba się wszystkim członkom rodziny bez wyjątku!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 4 g
tłuszcze 38 % 5 g
węglowodany 31 % 4 g
97 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Oto prosty zestaw potraw, których potrzebujesz, aby zrobić zupę z młodej kapusty z wędzoną kiełbasą. Obierz ziemniaki, marchewkę, cebulę i czosnek. Umyj wszystkie warzywa pod bieżącą wodą. Usuń łodygę i nasiona z papryki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cebulę, paprykę, seler i pomidor na małe kawałki. Zetrzyj marchewki na średniej tarce, możesz również pokroić ręcznie w cienkie kostki. Ziemniaki pokroić w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj kapustę, pokrój kiełbasę w cienkie paski lub małe kostki. Drobno posiekaj czosnek lub przepuść przez prasę, jak zwykle.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej. Wyślij cebulę, marchewkę, paprykę i seler do smażenia. Ciągle mieszając, gotuj przez około minutę na dużym ogniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyślij pomidora, ziemniaki i czosnek do smażonych warzyw, wymieszaj i gotuj przez około minutę. Następnie wlej bulion do garnka. Możesz użyć dowolnego bulionu: mięsa, kurczaka lub warzyw. Jeśli nie ma gotowego bulionu, możesz użyć prostej wrzącej wody, z nią zupa okaże się nie mniej smaczna. Po ugotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj pod zamkniętą pokrywką przez około 10 minut. aż ziemniaki będą całkowicie ugotowane.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyślij liść laurowy, kiełbasę i kapustę na patelnię, podgrzej do maksimum. Po ugotowaniu ponownie zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez około minutę lub dwie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj drobno posiekane warzywa do zupy, w razie potrzeby dodaj sól do smaku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyłącz kuchenkę, przykryj garnek i pozostaw zupę na co najmniej 15-20 minut. Im dłużej zupa jest zaparzana, tym bardziej staje się aromatyczna. Zupę można podawać ze śmietaną.

wędzona kiełbasa, która świetnie komponuje się z młodą kapustą, doda niesamowitego smaku zupie.
z zieleniny dobrze sprawdzą się koperek, szczypiorek lub pietruszka.

w zupie można użyć starszej kapusty, wystarczy dodać ją nieco wcześniej, aby była wystarczająco ugotowana i nie była twarda.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa wędzona - 507   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Młoda kapusta - 27   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy